Amed'de '14 Temmuz' anması: Direnişi sahipleniyoruz

Diyarbakır Cezaevinde bedenlerini ölüme yatıran Kemal Pir, Hayri Durmuş, Ali Çiçek ve Akif Yılmaz, Amed'de anıldı.

Diyarbakır 5 No’lu Cezaevi’ndeki işkence ve insanlık dışı uygulamalara karşı 14 Temmuz 1982’de bedenlerini ölüme yatıran, PKK'nin öncü kadrolarından Kemal Pir, Hayri Durmuş, Ali Çiçek ve Akif Yılmaz, eylemlerinin 35’inci yıl dönümünde Amed'de anıldı. Cezaevinde o dönem kalan siyasi tutsaklar, DBP ve HDP yöneticileri ile çok sayıda kişi önce Ali Çiçek’in Yeniköy Mezarlığı’ndaki kabrini ziyaret etti. Ardından Diyarbakır Cezaevi önünde açıklama yapıldı.

'DİRENİŞLERİNE SAHİP ÇIKACAĞIZ'

DBP İl Yöneticisi Rıfat Roni tarafından yapılan açıklamada, “Bugün insanlık dışı uygulamaların yaşandığı cezaevinin önünde bir kez daha onların direnişini sahiplenme sözünü veriyoruz. Sonuna kadar da buna sahip çıkacağız” denildi.

Cezaevi önündeki açıklamanın ardından DBP İl Örgütü Vedat Aydın Konferans Salonu’nda anma programı yapıldı. Salona “14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu şehitleri şahsında tüm devrim şehitlerini anıyoruz”, “Mazlum kibriti yaktı. Dörtler bedenlerini yaktı. 14 Temmuz zirveye taşındı” yazılı pankartları asıldı. Anmaya DBP Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan, HDP milletvekilleri Ziya Pir, Feleknas Uca, Sibel Yiğitalp, DBP, HDP yöneticileri, Barış Anneleri Meclisi üyelerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Anma öncesinde demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulunuldu.

PİR: ONLARI KORKUTAMADILAR

HDP Milletvekili, Kemal Pir'in yeğeni Ziya Pir, "Diyarbakır Cezaevini anlamak için, insanların vicdan ve gönül kulaklarının açık olması lazım. Türkiye bunu yapamadı, o günlerle yüzleşemedi. O günlerin sorumlularını cezalandırmadı. Bunu yapsaydı bugün hak ihlalleri yaşanmazdı" dedi. Pir, AKP döneminde de cezaevlerinde 12 Eylül dönemini aratmayan işkence, kötü muamele gibi durumların devam ettiğini belirtti.

Pir, "Cezaevleri bugün yine işkence yerlerine dönüştürüldü, İzmir Aliağa bu cezaevlerinin başında geliyor. Tekirdağ 1 Nolu cezaevinde Ali Şimşek açlık grevinde ve şuan ölüm sınırında. Hükümet yetkililerine sesleniyorum. Tutsaklar üzerindeki 12 darbe uygulamalarından vazgeçin. 12 Eylülcüler de tek tip elbiseler giydiriyordu, tutsaklara eşi benzeri olmayan her türlü vahşeti uyguluyordu, tutsakların odalarına köpeklerle giriyordu, onlar gizli genelgelerle bile gerek duymadan bunu yapıyordu. Ne oldu? Sindirebildiler mi, Korkutabildiler mi, siyasi tutsakları, Mazlumlar'ı, Hayriler'i, Kemaller'i? Hayır!" şeklinde konuştu.

Pir, "14 Temmuz ruhunu selamlıyorum" diyerek konuşmasını bitirdi.

AKEL: ÖLÜMLE KARŞI KOYDULAR

DTK Divan Üyesi Gülistan Akel ise şöyle dedi: “14 Temmuz’u anlamak ve tanımlamak çok zor. 35 yıl önce Amed zindanında iki ruh vardı. Birinci ruh Kürt halkını soykırımla yok etmekti. Bir diğer ruh ise Kürt halkına önderlik eden, zindanlarda büyük direnen tutsaklardı. Devletin katliamcı politikalarına ölümleriyle karşı koydular.”

Etkinlikte, direniş sırasında Diyarbakır Cezaevinde kalan tutsaklar da anılarını anlattı. 14 Temmuz’u anlatan sinevizyon gösterimiyle etkinlik sona erdi.