'AKP Dersimlilerin bir araya gelmesinden korktu!'

Dersimli kurumlar, kayyumun festival yasağını kınayarak, bunun özel savaş politikası olduğunu ve AKP'nin korkusundan kaynaklandığını vurguladı.

Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA), Dersim Yeniden İnşa Cemiyeti ve Dersim Soykırım Karşıtı Derneği tarafından yapılan ortak yazılı açıklamada, Dersim Festivali’nin kayyum tarafından engellenmesi kınandı.

'GEREKÇELERİ GERÇEK DIŞI'

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Tunceli Valiliği’nin Munzur Doğa ve Kültür Festivali'ni yasaklamaya karar verdiği günün 15 Temmuz olması manidardır. Devlet sözde darbe kalkışmasının yıl dönümünde ülke genelinde insanları sokaklara, meydanlara ve köprü geçişlerine çağırıp kahramanlığını kutlarken, diğer yandan Dersim’de festival kapsamında güvenliğin sağlanamayacağını iddia etmektedir. Bu yıl 17’ncisi yapılacak olan Dersim Munzur Doğa ve Kültür Festivali'ni yasaklayan zihniyetin tek niyeti, Dersim halkına zulmetmektir. Aksi halde kendi düzenlediği kitlesel etkinliklerin güvenlik önlemlerini alabilen hükûmetin bu etkinlikte güvenliği sorun olarak gündeme taşıması asla normal kabul edilemez. Bir yandan Festivali yasaklarken, diğer yandan sokaklara çağırdığınız binlerce insanın ulaşımdan yiyeceğine kadar tüm ihtiyaçlarını bizlerin, halkların ödediği vergilerden elde ettiğiniz gelirle karşılamanıza, diğer yandan Dersim halkına bu yasakla zulmetmenize kesinlikle rızalığımız yoktur.

Dersim Festivali 16 yıldır halkımızın ve esnaflarımızın lokmaları ile yapılmaktadır ve gerçekleştirildiği yıllar sürecinde hiçbir güvenlik problemi ya da benzeri bir sorun olmaksızın yaşanmıştır. Tunceli Valiliği festival tertip komitesini hiçe sayarak OHAL'i bahane etmiş, bu yasağı koymuş ve adeta Dersim halkına zulmetmiştir. Çok açıktır ki, valilik, Dersim halkının bir araya gelmesini, ziyaretgahlarına giderek inancıyla bütünleşmesini, kültürel kimliğiyle buluşmasını engelleme çabasındadır."

'REDDEDİYORUZ'

Açıklamada, söz konusu yasağın 'özel savaş politikalarının devamı' olduğu, devletin, Dersimlilerin bir araya gelmesinden korktuğu vurgulandı.

Ortak açıklama, "Bu yasağı doğru bulmuyor, geri alınmasını bekliyoruz. Dersim Festivali, Dersimlilerin dağıyla, taşıyla, inancıyla buluşması demektir. Bu buluşmaya getirilen yasağı reddediyoruz" ifadeleriyle son buldu.