Ahmet Gün cinayeti: Azmettirici Şeyhmuz Babat mı?

Eski korucubaşı Şeyhmuz Babat’ın, DEM Parti yöneticisi Ahmet Gün'ün katledilmesinde rolü olduğu belirtildi.

Şirnex’in Qileban ilçesinin Sêgirkê beldesinde dün korucular tarafından silahlı saldırıya uğrayan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Belde Örgütü yöneticisi ve Belediye Meclis üyesi Ahmet Gün, olay yerinde yaşamını yitirdi. Saldırıda yaralanan oğluyla birlikte Sêgirkê’nin Şirnex yolu üzerinde bulunan Deştoltê kırsalına odun toplamaya giden Gün, burada önünü kesen 4 kişinin silahlı saldırısına uğradı. Gün olay yerinde yaşamını yitirirken, oğlu Abdurrahim Gün ağır yaralandı.

TEHDİT VE HEDEF GÖSTERME

MA'nın haberine göre, silahlı saldırıda bulunan Enver Babat, Ömer Yarar, Sıddık Babat ve oğlu Ebubekir Babat’ın, eski korucubaşı Şeyhmuz Babat’ın azmettirmesi sonucu Gün’ü katlettiği iddia edildi. Yerel kaynaklardan edinilen bilgilere göre, kısa bir süre önce beldede bulunan bir halı sahada gençler arasında yaşanan tartışma kavgaya dönüştü. Aileler arası husumete dönüşen olayla ilgili kanaat önderlerinin barış için girişimlerde bulunduğu belirtildi. Ancak taraflardan biri olan eski korucubaşı Şeyhmuz Babat’ın bu girişimleri reddettiği ve koruculara “hesabını sorun” şeklinde Ahmet Gün ve ailesini hedef gösterdiği ileri sürüldü. Babat Ailesi'nin tehditleri nedeniyle Ahmet Gün’ün çocuklarının Sêgirkê’de değil, 18 kilometre uzaklıkta bulunan Qileban ilçesinde eğitim öğretimini sürdürdüğü, yine baskılar nedeniyle Gün Ailesi'ne beldede ambargo uygulandığı belirtildi. Yerel kaynaklar, Şeyhmuz Babat’ın ilçe esnafına “Bu kişiye bir şey satmayacaksınız”, belde halkına ise “Kimse onlarla konuşmayacak, selam bile vermeyeceksiniz” tehditlerinde bulunduğunu, hatta hayvanlarının belde halkının sürüsüne katılmasına dahi engel olduğunu söyledi. Bu baskılar nedeniyle Gün Ailesi'nden birçok genç farklı kentlere gitmek zorunda bırakıldı. Belde halkının da Ahmet Gün’ün katledilmesinden Şeyhmuz Babat’ı sorumlu tuttuğu öğrenildi.

DTP'YE SALDIRIYI DA AZMETTİRMİŞTİ

Aynı zamanda AKP’den eski Şenoba Belde Belediye Başkanı olan Şeyhmuz Babat, Demokratik Toplum Partisi’nin (DTP) 2009 yerel seçimleri kapsamında dönemin Şirnex Milletvekili Hasip Kaplan’ın da aralarında bulunduğu partililere dönük saldırıyı azmettirmişti. DTP heyeti, 10 Mart 2009’da seçim çalışmaları kapsamında Qileban ilçesine giderken, Sêgirkê beldesi girişinde Babat’ın azmettirdiği AKP’lilerin silahlı ve taşlı saldırısına uğramıştı. Ayrıca DTP’nin seçim aracı da kullanılamaz hale getirilmişti.

Ayrıca kısa bir süre önce Şırnak Valisi Cevdet Atay ile görüşen Şeyhmuz Babat’ın, DEM Parti üye ve yöneticilerini hedef alarak, “Köyümde birkaç terörist kaldı, onları da temizleyeceğim” şeklinde söz verdiği iddia edildi.