Şêx Saîd’in hedef alınması protesto edildi

Amed Emek ve Demokrasi Platformu, yerel seçimler yaklaşırken kimi kesimlerin Kürt halkının değerleri üzerinden rant sağlamaya çalıştığına işaret ederek; Şêx Saîd'in hedef alınmasına “haddinizi bilin” diyerek tepki gösterdi.

Amed Emek ve Demokrasi Platformu, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) tarafından ismi 2011 yılında kentte bir bulvara verilen Şêx Saîd'e dönük saldırı ve hakaretlere dair Şêx Saîd (Dağkapı) Meydanı'nda açıklama yaptı

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) yöneticileri ile çok sayıda kişinin katıldığı açıklamada, Kürtçe "Kirli dilinizle Kürt halkının değerlerine dil uzatmayın" pankartı açılarak, sık sık "Şêx Saîd bu halkın onurudur” sloganı atıldı. 

Açıklamayı yapan Amed Tabip Odası Başkanı Elif Turan, ırkçı-şovenist kesimlerin Şêx Saîd ve yol arkadaşları şahsında Kürt halkının değerlerine dil uzattığını hatırlattı. Şêx Saîd ve yol arkadaşlarının hak ve adalet mücadelesi yürüttüğünü vurgulayan Elif Turan, "Bu nedenle o dönemin egemen anlayışının zulmüne uğramış, idam edilmiş, mezar yeri dahi halen bilinmeyen tıpkı Seyit Rıza, Nuri Dersimi gibi Kürt halkının önemli değerlerindendir. Bir bulvara isim verilmesi üzerinden Şêx Saîd ve yol arkadaşlarının aziz hatırasına yönelik ırkçı-şovenist, saldırgan ve gerçekdışı açıklamalar kabul edilmez” dedi. 

Elif Turan, yerel seçimler yaklaşırken kimi kesimlerin siyasi rant amacıyla Kürt halkının değerleri üzerinden rant sağlamaya çalıştığını ifade ederek, şunları söyledi: “Mevcut iktidar 20 yılı aşkın süredir iktidarında yüzyıllık cumhuriyet politikalarını devam ettirerek, mezar yerlerini hala devlet sırrı olarak tutuyor. Kayyum belediyesi ve yerel işbirlikçileri ise bu mesele üzerinden siyasi rant devşirmeye çalışıyor.”

'HERKESİ HADDİNİ BİLMEYE DAVET EDİYORUZ'

Barış, eşitlik, adalet, özgürlük, demokrasi ve Kürt sorununun barışçıl ve demokratik yollarla çözümü için mücadele ederken, Kürt halkının değerlerine de sahip çıkmaya devam edeceklerini kaydeden Elif Turan, "Toplumumuzda öfkeye neden olan ve yüzyıllık şiddetin müsebbibi olan bu şoven anlayışlara karşı bir yüzyıl daha kaybetmemek için, bu topraklarda toplumsal barışı yeşertmek için herkesi öncelikle haddini bilmeye ve halkın tarihi hassasiyetlerine ve değerlerine saygıya davet ediyoruz" dedi.