Şengal’deki aşiretler KDP’nin ‘mir’ dayatmasını reddetti

Şengal Aşiret Liderleri Birliği, KDP’nin Hazim Tahsin Beg’i Êzidilerin miri olarak dayatmasına tepki göstererek, “Bazı siyasi tarafların çıkarları için hareket eden Hazim artık mir olarak kabul edilmiyor” dedi.

KDP, Şengal’e ilişkin 9 Ekim Anlaşmasının uygulanması için harekete geçti. Eski Bağdat hükümeti ile Hewlêr arasında 9 Ekim 2020 yılında ‘Şengal Anlaşması’ imzalanmıştı.

KDP’nin bu kez yeni Irak Başbakanı Muhammed Şia El Sudani’nin anlaşmayı uygulaması için harekete geçtiği belirtiliyor.  Bu amaçla özellikle Hazim Tahsin Beg’in, Êzidilerin miri olarak öne sürüldüğü ifade ediliyor.

Şengal Aşiret Liderleri Birliği yaptığı açıklamada bu plana tepki gösterdi.

Açıklamada KDP’nin Şengal’e Êzidilerin miri üzerinden müdahale etmeyi planladığı ifade edilerek, “Son dönemlerde Şengal’de karışıklık çıkarmak için Şengal’deki bileşenler arasında fitne planları yapmaya başladılar. Şengal’deki birlikte yaşamı bozmak istediler. Ancak herkes Êzidilerin hiçbir dine karşı olmadığını iyi biliyor” denildi.

Açıklamada devamla şunlar belirtildi: “KDP, Irak Başbakanı’nın Şengal’e yapacağı ziyarette yaptıkları bazı planların açığa çıkacağını bildiği için, Hazim Tahsin Beg’i Êzidîlerin miri olarak devreye sokarak yalan sözlerle Başbakan’ın ziyaretini engelledi.

Bizler Hazim Tahsin Beg’e artık halkımızın ve Êzidilerin adına konuşmaması çağrısında bulunuyoruz. Bazı siyasi tarafların çıkarları için hareket eden Hazim artık mir olarak kabul edilmiyor.”