Şengal Dağı'nda 14 Temmuz Şehitleri anıldı

14 Temmuz Şehitleri, Şengal Dağı'nda gerillalar tarafından anıldı.

HPG gerillaları, Şengal Dağı'nda, 14 Temmuz 1982'de insanlık onuru için ihaneti kabullenmeyip büyük ölüm orucuna giren ve 76 günlük tarihi bir direnişten sonra yaşamlarını yitiren PKK’nin öncü kadrolarından Kemal Pir, Mehmet Hayri Durmuş, Ali Çiçek şahsında devrim şehitlerini andı.

'DİRİLMENİN KALESİ OLDU'

Tören devrim şehitleri anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Daha sonra konuşmaya başlayan HPG komutanlarından Agit Kelar, "Bilindiği gibi bugün 14 Temmuz Amed zindan direnişinin üzerinden 35 yıl geçiyor, o gün yürütülen efsanevi direnişteki amaç, Amed zindanında yok edilmek istenen PKK hareketini büyütmek ve mücadelesini doruğa çıkartmaktı" dedi.

Kelar, konuşmasında şu değerlendirmeleri yaptı:

"Zindanlar en zorlu mücadelenin verildiği ve aynı zamanda PKK’ye karşı en büyük sindirme uygulamalarının gerçekleştirildiği alandı ama bütün bunlara rağmen amaç, baskılara son vererek onur mücadelesini yürütmekti. O gün orada direnenler böyle bir duruş sergilediler. PKK hareketinin bugünlere kadar büyüyerek gelmesini sağlayan duruş, o gün tarihi bir direnişin sahibi olanların sergilemiş oldukları duruştur. Kemal Pir, Mehmet Hayri durmuş, Akif Yılmaz ve Ali Çiçek arkadaşların şahsında bugün PKK hareketi tüm dünyada kök salmıştır. O arkadaşların dik durmalarını sağlayan da Önder Apo’nun felsefesiydi. Önder Apo’nun başta Kürt halkının özgürlüğü olmak üzere tüm ezilen halkların özgürlüğü için ortaya koyduğu fikirler direnişe kaynaklık etmiştir. O gün o şartlarda sonuna kadar mücadele etmek gerekiyordu ve Kemal Pir yoldaş bunun gereğini bedenini ölüme yatırarak yaptı. Bu irade gücünü PKK’li olmaktan alıyordu ve bugün de aynı şekilde devam ediyor."

'DİRENİŞLERİ İŞKENCECİLERİ YILDIRDI'

"Bütün bunlarla birlikte düşman direnenlerin iradesini kırmak ve onurlarını ellerinden almak için elinden gelenin fazlasını yapıyordu. İşkenceciler getiriyordu, hatta bu konuda NATO’nun özel işkencecilerini getiriyordu. Esat Oktay Yıldıran gibi birisini getirdiler ki, direnişi alt edebilsinler diye. Ama yoldaşlarımız, öncü kadrolarımız direnişlerini sonuna kadar her ne şartta olursa olsun sürdürdüler. Düşman onlara bütün yolları kapattı, onlar da direnerek yeni bir yol açtılar. Onlar gerekenin ne olduğunun bilincinde olarak hareket ettiler ve bedenlerini özgür ve onur bir yaşam uğruna ölüme yatırdılar. PKK kadrosu olmak böyle onurlu bir duruşun sahibi olmaktan geçmektedir."

'PKK'NİN ŞENGAL'E GELİŞİ 14 TEMMUZ'UN DEVAMIDIR'

Bu duruş her zamankinden daha fazla gerekli olmaktadır. Hele ki Şengal’de bu duruş, PKK’nin Şengal’den çıkmasını dillendiren herkese verilebilecek en büyük cevap olacaktır. Nasıl ki 1982 yılında, Amed zindanında Kemal Pir, Mehmet Hayri Durmuş ve arkadaşları darbecilere karşı boyun eğmeyip tarihi bir direniş sergiledilerse, 3 Ağustos 2014 tarihinde gerçekleşen fermanda da Önder Apo’nun militanları aynı duruşu sergileyerek canları pahasına bu halkı korumak için mücadele ettiler. Önder Apo’nun militanlarının sergiledikleri direngen duruş Êzidî halkının büyük bir soykırımdan geçirilmesinin önünü aldı. Bundan dolayı PKK Şengal’de her zaman var olacaktır ve Êzidî halkının gönlünde yerini koruyacaktır. Her arkadaşın da bu ruh ve bu sorumluluk bilinciyle hareket etmesi gerekmektedir. Bu duruşa her zamankinden daha fazla bugün ihtiyaç vardır. Bugün bölgede türlü oyunlar çevrilmektedir ve bu oyunlardan halkın hiçbir ferdinin dahi zarar görmemesi için birinci dereceden sorumluluk, biz PKK militanlarının üzerine düşmektedir ve inanıyoruz ki her arkadaşımız bu görevini layıkıyla yerine getirecektir. Nasıl PKK’nin öncü kadroları zindanda tarihi bir duruş sergileyerek Apoculuk düşüncesini koruyup tüm topluma yayılmasını sağladılarsa, bugün de aynı şekilde bizler için gerekli olan duruş, onların mirasına sahip çıkmamızdır. Bugün her zamankinden daha fazla imkâna sahibiz, üzerimize düşen görev; ideolojik bir duruşun sahibi olmak ve zengin taktiklerle mücadeleyi daha da büyütmektir. Önder Apo’nun militanları olarak bize nerede ihtiyaç duyulursa bizler en güçlü adımlarla orada olacağız. Bu esaslar üzerinden bir kez daha 14 Temmuz Zindan Direnişi'nde şehit olmuş olan öncü kadrolarımız şahsında tüm devrim şehitlerini saygı ve minnetle anıyor ve anılarına bağlı kalacağımızın sözünü veriyoruz."

Konuşmanın ardından anma töreni 'Bijî Serok Apo', 'Bê Serok jîyan nabe' ve 'Şehîd namirin' sloganları eşliğinde sona erdi.