Şehit cenazelerine saldırılar protesto edildi

Türk devletinin Kurdistan Özgürlük Şehitlerinin cenazesine dönük saldırıları Kurdistan kentlerinde protesto edildi.

Çatışmalarda şehit düşenlerin cenazelerine dönük saldırılar birçok kentte protesto edildi.

Amed'de Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEBYA- DER) şube binaları önünde açıklama yaptı. Eyleme Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) il eşbaşkanları Pınar Sakık Tekin ve Abbas Şahin, kent vekilleri, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İl Eşbaşkanı Mehmet Şirin Gürbüz, çok sayıda sivil toplum örgütü ve halk katıldı.

Açıklama polisler tarafından engellenmek istendi. HEDEP Milletvekili Serhat Eren, polise “Bir insan, yaşamını yitirdikten sonra her ne olursa olsun onun örf, adet ve dini ritüellere göre gömülme ve yas hakkı vardır. Bu aynı zamanda yasada da var. Mezarına saygı duyma hakkı da var. Yapılan engellenme gayri hukukidir” diyerek tepki gösterdi.

Açıklama yapmakta ısrar edilmesi üzerine polis geri adım attı. Ancak polisler o anlarda kalkanlarını kaldırarak gazetecilerin çekim yapmalarını engellemeye çalıştı.

MEBYA-DER Eşbaşkanı Mehmet Emin Kılıç, son yıllarda şehitlerin cenazelerine yönelik şiddet, kötü muamele ve saldırıların katlanarak arttığını söyledi.

Adli Tıp Kurumu’nda (ATK) yıllarca bekletildikten sonra ailelere verilen cenazelerin insanlık onuruna yakışmayan şekilde teslim edildiğini belirten Kılıç, “Agit İpek, Yılmaz Uzun, Güler Özbay, Hakan Aslan ve son olarak da Menfiyat Elçiçek vakalarında görüleceği üzere cenazeler insan onuruna yakışmayacak şekillerde karton kutularda, torbalarda veyahut kargo kutularında ailelere teslim edildi. Bunların hepsinde dini vecibeleri yerine getirilmediği gibi taziyeleri kolluk tarafından engellendi, cenaze taşıma araçları verilmedi ve aileler kendi imkanları ile cenazelerini götürmek zorunda kaldı. Bazılarında köy imamları cenaze namazı kıldırmasınlar diye Müftülüklerce köyden geri çektirildi veya köylüler cenazeye katılmaması için kolluk tarafından tehdit edildi” şeklinde konuştu.

Devletin ölülere ve cenazelere yönelik şiddetinin bu örneklerle sınırlı olmadığını söyleyen Kılıç, “Ne yazık ki iktidarın şiddet dilinden kaynaklı hemen hemen her gün mezar tahripleri ve taziye yasakları gibi vakalar yaşanmakta, ölülere yönelik şiddet normalleştirilmek istenmektedir. Aynı şiddet sadece cenazeleri değil, aynı zamanda cenaze sahiplerini de etkilemektedir. Aileler, ölülerini örf, adet ve dini ritüellerine göre gömemekte ve temel haklardan olan eşitlik hakkından faydalanamamaktadır. Bu durum toplum vicdanında geri dönülemez ve derin yaralar açmaktadır” dedi.

WAN

Cenazelere yönelik saldırılara karşı Wan’da Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER) öncülüğünde bir araya gelen çok sayıda kurum ve platform, dernek binası önünde açıklama yaptı. Eylemde HEDEP, HDP, DBP, TJA, TUHAY-DER, Medya ve Hukuk Derneği, Çev-Der, ARSİSA, DİSK, Barış Anneleri Meclisi, ŞanoWan, Serhat Göç-Der, KESK, Star Kadın Derneği, ÖHD, TTB İnsan Hakları Kolu ve İHD temsilcileri yer aldı.

HEDEP Wan Milletvekili Gülderen Varlı da eyleme katıldı.

Wan MEBYA-DER Eşbaşkanı Hanım Kaya, "Kürtlerin mezarlıklarına, evlatlarının cenazelerine reva görülen bu durum, yüz yıllık Kürt sorununda çözümsüzlükte ısrarın sadece bir göstergesidir. Çatışmalarda yaşamını yitirenlerin cenazeleri ile cezaevlerinde yaşamını yitiren hasta tutsakların cenazeleri ailelerine hakikat ve evrensel hukukun gerektirdiği şekilde ve gecikmeksizin teslim edilmelidir” dedi.  

ŞIRNEX

Şirnex’in Hezex ilçesinde de MEBYA-DER cenazelere dönük işkence ve ihlallere ilişkin açıklama yaptı. HEDEP İlçe Örgütü binası önünde yapılan eyleme HEDEP Şirnex Milletvekili Mehmet Zeki İrmez, çok sayıda kurum temsilcileri katıldı.

Açıklama metnini okuyan MEBYA-DER Şirnex Yöneticisi Nuri Salğucak, cenazelere dönük uygulamaların işkenceye dönüştüğünü ifade etti.  Salğucak, “Ölülere ve cenazelere yapılan eziyeti kabul etmiyoruz" diyerek, duyarlılık çağrısı yaptı.