Özgürlük Yürüyüşçüleri Serêkaniyê'de: Yolumuz özgürlük yolu!

Büyük Özgürlük Yürüyüşçüleri Serêkaniyê'de büyük bir coşkuyla karşılandı. DEM Parti Amed Milletvekili Ceylan Akça Cupolo, "Yolumuz özgürlük yolu, birlik yolu. Yolumuz açık" dedi

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğü ve Kürt sorununun demokratik çözümü için yola çıkan "Büyük Özgürlük Yürüyüşü"nün Wan kolu, bu sabah Mêrdîn’in Dêrîk ilçesinden Riha'nın Serêkaniyê (Ceylanpınar) ilçesine geçti. Özgürlük Yürüyüşçüler, Üç Fidan Parkı'nda coşkuyla karşılandı. 

Karşılama sonrası gerçekleştirilen yürüyüşte sık sık “Bîjî berxwedana zindanan”, “Bîjî berxwedana İmraliyê", “Selam, selam İmralı’ya bin selam” ve “Bîjî Serok Apo” sloganları atıldı. Yürüyüşte, “Rêberek azad welatek azad (Özgür önderlik özgür vatan)" yazılı pankart açıldı. 7’den 70’e birçok kişinin katıldığı yürüyüş boyunca renkli görüntüler ortaya çıktı. Yürüyüşler, çevredeki halkın da büyük ilgisiyle karşılandı. Yürüyüş, DEM Parti binasına kadar devam etti. 

Burada konuşan DEM Parti Amed Milletvekili Ceylan Akça Cupolo, "2015’te bu devlet bu karanlığı görebilse ve Sayın Abdullah Öcalan’ı İmralı’dan bırakmış olsaydı 9 yıl boyunca bu topraklar kanla sulanmayacaktı. Bugün cumhuriyetin 2’nci yüz yılı ve 'Barış iradesi burada, İmralı’da. Biz hazırız' diyoruz. Devleti yeniden masaya çağırıyoruz. Kürt sorununun barışçıl çözümünü, ana sütü gibi hak olan talepleri konuşmaya, tartışmaya, kabul etmeye çağırıyoruz. Yolumuz özgürlük yolu, birlik yolu. Yolumuz açık" dedi.

DEM Parti Serêkaniyê Belediye Eşbaşkan adayı Uğur Kahraman ise şunları söyledi: "Tecrit insanlık suçudur. İnfaz kanuna göre tutsakların ailesi ve avukatlarıyla görüştürülmesi kanuni haktır. Bu anlamda tecridin bir an önce son bulması gerekiyor. İmralı ile görüşmelerin yapılması gerekiyor. Bu minvalde mücadelemiz devam edecektir.”

Eşbaşkan adayı Rahşan Yazar ise, “Bu sıkıntı, gün geçtikçe derinleşiyor. İmralı’da başlayan tecrit tüm alanlara yayılmış durumda. Toplumun tamamını etkilemektedir. Bu evrensel hukuka aykırıdır. Ayrıca Türkiye’deki hukuka da aykırıdır. Bunun son bulmasını umuyoruz. Tecride hayır" şeklinde konuştu.

 

Açıklama sonrası kitle halaya durdu. Yürüyüşçülerin bir sonraki durağı Wêranşar ilçesi.