İran'ın politikaları intihara sürüklüyor: 3 günde 2 intihar

İran rejiminin siyasal ve ekonomik kıskaca aldığı Rojhilat'ta intihar sayısı artıyor. Kamyaran'da son 3 günde iki kişi işsizlik nedeniyle intihar etti. Kirmanşan'da ise depremden yaralı kurtulan bir yurttaş, Kasrı Cedid meydanında kendini astı.

İran rejiminin Rojhilat'ta (Doğu Kürdistan) Kürt halkına uyguladığı baskı ve halkı açlıkla terbiye etme politikaları dolayısıyla intihar sayıları her gün artıyor. Rojhilat'ın Sinê eyaletine bağlı Kamyaran kentinde son 3 günde iki yurttaş intihar etti.

Edinilen bilgilere göre, Kamyaran'da yaşayan seyyar satıcı Gulmurad Ezîzî isimli kişi Cuma günü kendini asarak intihar etti. İşsizlik nedeniyle intihar ettiği belirtilen Ezîzî'nin evli ve 5 çocuk babası olduğu öğrenildi.

Kentte, pazartesi günü de Ehmed Feyzî isimli genç de Zivya barajına atlayarak intihar etti. Ekonomik sorunlar yaşadığı belirtilen Feyzî'nin evli ve iki çocuk babası olduğu bildirildi.

KIRMANŞAN'DA 16'NCI İNTİHAR

Bu arada depremin vurduğu Kirmanşan'da intiharların ardı arkası kesilmiyor. Kürdistan İnsan Hakları Derneği, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada 12 Kasım'da meydana gelen depremin üzerinden geçen 40 günde 15 kişinin "işsizlik, travma ve İran rejiminin baskıları sonucu" intihar ettiğini belirtmişti.

Dün de Kirmanşan'da 16'ncı intihar haberi geldi. Kirmanşan eyaletine bağlı Kasrı Şirin kentinde yaşayan Meysam Kerimî isimli yurttaş, kentteki Kasrı Cedid meydanında kendini asarak intihar ettiği belirtildi. Depremden yaralı kurtulduğu belirtilen Kerîmî'nin evli ve bir çocuk babası olduğu öğrenildi.

İran kamuoyu ve basınının ise deprem bölgesi, depremzedelerin yaşadıkları ve bölgedeki sorunlar karşısındaki suskunluğu devam ediyor. İran rejimi bölgeden yaşananların yansıtılmaması için yoğun bir sansür uyguluyor.

Geçtiğimiz günlerde konuşan İran İçişleri Bakanı Abdulreza Rehmani Fezli, basına hitaben "Deprem bölgesinde yaşanan her şeyi olduğu gibi vermek zorunda değiliz" demişti.