İHD Amed: İmralı tecridi tüm sözleşmelere aykırı, hemen kaldırılmalı

İHD Amed Şubesi, hak ihlallerinin sebebinin Kürt sorunu, sorumlusunun da iktidar olduğunu belirtti, "İmralı tecridine derhal son verilmeli" dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi, İnsan Hakları Haftası dolayısıyla Koşuyolu Parkı'nda bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde basın açıklaması yaptı. "Aştî, bi mafên mirovan pêkan e" pankartının açıldığı eyleme, birçok sivil toplum ve meslek örgütü katıldı.

Hak ihlallerinin artarak devam ettiğine dikkat çeken İHD Şubesi Başkanı Abdullah Zeytun, siyasi soykırım uygulamalarına değindi.

'HAK İHLALLERİNİN SEBEBİ KÜRT SORUNU'

Yaşanan hak ihlallerinin asıl sebebinin Kürt sorunundaki çözümsüzlük olduğunu vurgulayan Zeytun, bu sorunun sorumlusunun ise mevcut iktidar olduğunu belirtti. Zeytun, şöyle dedi: "Diyarbakır'da Sur çatışmasında yaşamını yitiren Hakan Aslan'ın cenazesi 7 yıl sonra çuval içinde babasına teslim edildi. Bu, hukukun ve vicdanın, cenaze hakkının hiçe sayıldığı anlamına geliyor. Cenazeyi gömme hakkı açıkça ihlal edildi. Bu sırada özgür basın üzerindeki baskılar arttı ve çok sayıda Kürt medya çalışanı gözaltına alındı ve tutuklandı. Bugün 64 gazetecinin cezaevinde olması basın özgürlüğü üzerindeki baskıcı politikaların ne düzeyde olduğunu gösteriyor. TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı hakkında linç kampanyası başlatmış ve ardından gözaltına alınarak tutuklanmıştı. Şebnem Hoca tüm hayatını insan hakları ve bilim uğruna mücadeleye vermiş, cesur bir insan hakları savunucusudur. Bir kez daha derhal serbest bırakılmasını istiyoruz."

İMRALI TECRİDİ

Zeytun, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a uygulanan mutlak tecrit ve hasta tutsakların durumuna vurgu yaptı, "Cezaevlerinin hak ihlallerinde önemli bir husus da İmralı F tipi Cezaevi'nde tutuklu PKK Lideri Abdullah Öcalan ve 3 siyasi tutsağın tecrit edilmesidir. Cezaevlerinde tecrit ve hak ihlalleri evrensel hukuk normlarına CPT'nin tavsiyelerine ve 5275 sayılı Ceza Kanununa aykırıdır. Tutuklulara yönelik uygulamaların insan hakları ve insan hukuku bilincine,  tecridin ulusal ve uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu hatırlatıyoruz. Bu hukuksuz uygulamalara aceleyle son verilmeli" diye konuştu.
Kadına yönelik şiddetin artarak devam ettiğini söyleyen Zeytun, "Şiddeti önlemek ve kadın güvenliğini sağlamak için alternatif mekanizmalar oluşturulmaması bu şiddetin artmasında bir etken" dedi.