Çarşema Sor coşkuyla kutlandı

Binlerce Êzidî, Şengal'de Çarşema Sor Bayramını kutladı.

Binlerce Êzidî, Çarşema Sor Bayramını kutlamak için yönünü Şengal’e çevirdi. Kutlama adreslerinden biri de Geliyê Kersê’de bulunan Serok Apo Bahçesi oldu.
Şengal Kültür Sanat Merkezi öncülüğünde Serok Apo Bahçesi'nde gerçekleştirilen kutlamalara binlerce Êzidî katıldı.

ÖNCÜ DEVRİMCİ ŞEHİTLER ANILDI

Kutlamalar başlamadan önce KCK Genel Başkanlık Konseyi Üyesi Sozdar Avesta’nın mesajı okundu. Avesta, Êzidî halkının kutsal Çarşema Sor Bayramını kutlayarak, YBŞ Komutanlarından Pir Çeko, Agir Cefri ve Şêrzad Şemo şahsın, Êzidî halkının öncü devrimci şehitlerini andı.

'GERİLLA DİRENİŞİ FERMANDAN KURTARDI'

Şengal Demokratik Özerk Yönetim Konseyi Eşbaşkanı Riham Hesen, Çarşema Sor’un Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve 74’üncü fermanda şehit düşenler için kutlu olmasını diledi.

Riham Hesen, Efrin’de Êzidî toplumuna yönelik işgalci Türk devleti ve çetelerinin uyguladığı baskılara dikkat çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizler bir ferman yaşadık ancak gerillaların direnişi sayesinde kurtulduk. Ancak bugün Efrin’de yaşayan Êzidîler işgal altındalar ve her gün bir ferman yaşamakta, bayramlarını kutlayamamaktadırlar. Dünyanın gözleri önünde kimliklerinden, dinlerinden vazgeçmeleri isteniyor. Êzidîlerin fermanlardan ve soykırımlardan korunabilmesi için özerk yaşamaları gerekiyor. Bu, bizim temel hakkımızdır. Êzidîlerin fermanlardan korunmasının Demokratik Ulus sistemi dışında başka da bir yolu yoktur. Bu temelde şehitlerin özerk ve özgür Şengal hayallerini mutlaka gerçekleştireceğiz.”

Avrupa Êzidileri Koordinasyonu Sözcüsü Çiçek Yıldız da şunları söyledi: “Şengal halkının duruşu düşmana en büyük cevaptır. Êzidîler nerede yaşarsa yaşasın, kendi topraklarına dönmeli ve özerkliklerini inşa etmeliler.”

Konuşmaların ardından kutlamalar halaylarla devam etti.