3. ROJIN Konferansı: Karanlığı aydınlığa çevireceğiz

Kadın Gazeteciler Derneği (ROJIN), “Jin Jiyan Azadî felsefesi ile karanlığı aydınlığa çevireceğiz” şiarı ile 3. konferansını gerçekleştirdi.

Kadın Gazeteciler Derneği (ROJIN), 2-3 Aralık 2023 tarihleri arasında onlarca gazetecinin katılımı ile 3. konferansını düzenledi. “Jin Jiyan Azadî felsefesi ile karanlığı aydınlığa çevireceğiz” şiarı ile düzenlenen konferans iki gün sürdü.

Konferans özgürlük şehitleri anısına saygı duruşu ardından açılış konuşmaları ile başladı. ROJIN Konferansı’nda erkek zihniyeti iktidar anlayışının hakikatin peşinde koşan gazetecilere, kadınlara ve topluma yönelik saldırıları, kadın ve toplum, kadının şiddetten kurtuluş yöntemleri, kadınların bu anlayışa karşı yürüttüğü mücadeleler ve sisteme bakış açıları değerlendirildi.

Basın alanındaki sorunlar ve çözüm önerilerinin detaylıca tartışıldığı konferansta, farklı kıtalardaki kadın hareketleri arasındaki boşlukları gidermek, ortak bakış açıları geliştirmek, birlikte direniş hatları inşa etmek amacıyla alternatif bir yaşamın geliştirilmesinde kadın gazetecilerin rolünün önemine değinildi.

ROJIN konferansının ana konularından biri olan “Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa siyasi çözüm” kampanyası da önemli bir gündem olarak tartışıldı.

Kadın gazeteciler, derinleştirilen savaş ve kaos politikaları ve kadın kırımı karşısında toplumun özgürleşmesi için alternatif olarak Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan paradigmasının daha etkili hale geldiğine dikkat çekti. Abdullah Öcalan’ın paradigmasının alternatif bir sistem haline geldiği için hegemonik güçler tarafından İmralı’ya yönelik şiddet politikalarının devrede olduğu belirtildi.

 21’inci yüzyılın kadın yüzyılı olarak değerlendirildiği konferansta şunlar belirtildi: “Egemenler eliyle savaş, emek sömürüsü, iktidar, kadın katliamı, kadın öncülerin hedef alınması, toplumun ahlakının yozlaştırılması ve doğanın talan edilmesi politikaları her geçen gün artıyor. Dünyada, Ortadoğu’da ve Kurdistan’da savaşla halklara erkek egemenlik sistemi dayatılıyor. Kürt kadınların öncülüğünde gelişen ‘Kadın mücadelesi’ insanlık değerlerini özümseyen, özgürlük ve demokrasiyi temel alan kadın merkezli bir sistem kurmaya çabası içindedir.”

ÖZEL SAVAŞ SALDIRILARINA KARŞI TOPLUMSAL FARKINDALIK

Konferansta, savaş ve mücadelenin büyük oranda medya aracılığıyla yürütüldüğüne de dikkat çekilerek, “Dolayısıyla egemen erkeklerin elindeki medya alanı dezenformasyonun, manipülasyonun, özel savaş politikalarının, sömürünün ve cinsiyetçiliğin en çok yaşandığı alan haline geldi. Bu nedenle bu saldırılara karşı toplumsal farkındalık yaratmak ve buna karşı mücadele etmek kadın gazetecilerin görevidir” denildi.

Kadın yayıncılığının son bir yılda en önemli gündemlerinden biri de Rojhilatê Kurdistan’da “Jin Jiyan Azadî” isyanı olarak değerlendirildi. Değerlendirmelerde, Rojhilat ve İran’da gelişen Jin Jiyan Azadî devriminin toplumda ciddi değişimlere yol açtığı kaydedilerek, “Halk artık geri kalmış hükümetle yaşamak istemediği için hoşnutsuzluğunu dile getiriyor. İran rejimi ve kadın isyanıyla ilgili gerçekleri aktaran gazeteciler hedef alındı. Birçoğu tutuklandı. Tüm saldırılara rağmen gerçeğin ortaya çıkarılması ısrarı devam etti.

 Öte yandan kadınlar öncülüğünde gelişen Rojava’daki kadın devrimi de kadın gazetecilerin tartıştığı konular arasında yer aldı ve yeni saldırılara işaret edildi.

ROJIN, KADINLARIN MÜCADELE DİLİDİR

3. ROJIN Konferansı’nda kadın gerillaların işgalcilere ve kadın düşmanlarına karşı mücadelesi değerlendirilirken, egemen basının zor savaş koşullarında bu mücadeleyi sürdüren kadın gerillaların mücadelesine karşı sessiz kaldığı ya da egemenlerin bakışı ile ele aldığı ifade edildi. Konferansta, kadın gazetecilerin büyük bedellerle gerçeği dile getirdiği, bundan sonra da kadınlar açısından alternatif basın inşa etmek için daha cesurca mücadele edileceği belirtildi. Kadınlar, baskı ve zulme karşı halkların, mazlumların ve özgürlükten yana direnenlerin mücadele dili olacaktır. Yaşamın kadınların katılımı ve görüşleri ile daha gerçekçi ve güzel olacağı düşüncesiyle dünyadaki kadın gazetecilerle bir araya gelerek, medya alanındaki örgütlenmemizi daha da güçlendireceğiz.

Konferansın sonuç bildirgesinde şu kararlar alındı:

*Özgür basın emekçileri olarak gücümüzü ‘Jin Jiyan Azadî’ felsefesinden alıyoruz. Kadınların sesi ve rengi olmak için, hakikatin karanlıkta kalmaması için var gücümüzle çalışacağız.

*Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik ağırlaştırılmış tecrit yaşamın tüm alanlarını etkisi altına almıştır. Buna karşı hem kadında hem de toplumun genelinde bir duyarlılık ve sorumluluk anlayışını geliştiren bir yayıncılık geliştireceğiz.  

*Göç, fuhuş, demografik değişim, uyuşturucu gibi toplum kırım politikaları karşısında toplumun ahlaki ve yurtseverlik duygularını öne çıkaran bir yayın anlayışını teşvik edeceğiz ve esas alacağız.

*Erkek-devlet sisteminin her türden saldırılarına karşı kadınlar ilgili gelişmeler hakkında toplumsal tepkileri, sorun ve çelişkileri kadın özgürlük sorunları temelinde ele alacağız ve bu temelde etkili bir yayın yapacağız.

*Tarihten günümüze kadınların yaşamı, emeği, sanatının gasp edilmesinin sona erdirilmesi, doğa talanının durdurulması, karanlığa çevrilen günlerin aydınlığa kavuşturulması için doğru bir yayıncılığı esas alacağız.

*Dijital medyayı toplumun bilgilendirilmesi ve geliştirilmesi amacıyla kullanacağız.