136’ncı ayında Roboski için adalet talebi yinelendi

Roboski İçin Adalet Girişimi, 2011 yılı sonunda Türk savaş uçakları ile gerçekleştirilen katliamda hayatını kaybedenleri bir kez daha anarken, adalet talebini yineledi.

Şırnex’in Qleban (Uludere) ilçesinde bağlı Roboski köyünde 28 Aralık 2011’de Türk savaş uçakları, 19’u çocuk olmak üzere 34 kişiyi katletmişti.

Roboskilililer 12 yıldır, katliamın sorumlularının yargılanması için mücadele ediyor.

Roboski İçin Adalet Girişimi, katliamın 136’ıncı ayında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şube binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklama sırasında “Katiller Bulunsun, Roboskî Bir Daha Asla” yazılı pankart açıldı.

İHD Ankara Şubesi yöneticilerinden Tanju Gündüzalp yaptığı konuşmada, “136 aydır dinmeyen bu acıyla; bir köy, bir halk, bir toplum, bir ülke hep birlikte adaleti arıyor. O geceden bugüne geçen 591 haftada, hukuk kayıp, adalet kaçak, herkes suspus. Katliamın ardından geçen 4 bin 139 gün ve adalet hala yok” dedi.

Amed merkezli siyasi soykırım operasyonlarına da değinen Gündüzalp, “Bugün de bir seçim sürecine giderken haksızlık, hukuksuzluk, barışın olmayışı ve devlet baskısı sürüyor; İHD Diyarbakır Şube üyeleri, gazeteciler, sanatçılar, avukatlar, siyasetçiler haksızca gözaltına alınıyor. Hapishanelerde hasta mahpuslar, göz göre göre ölüme terk ediliyor” dedi.

Gündüzalp, “Geçmişle yüzleşilmediği gibi, bugün de geçmişten ders çıkarmadan baskı ve adaletsizlik sürüyor. Yaşama hakkı insanın doğuştan gelen en temel hakkıdır. Devlet; yaşam hakkını korumadığı gibi, Roboski’de yaşam hakkını yok eden mekanizmaların içinde ve katledenleri yargılamadı” diye ekledi.

Roboski Katliamı’nı gündeme taşımak üzere buluşmaya, hatırlatmaya, haykırmaya, ‘gelin sesimizi birlikte yükseltelim’ demeye devam edeceklerini vurgulayan Gündüzalp, “Roboski, devletin ve iktidarın sınavıdır. Bu topraklarda Barış ve Adalet”in yolu, mutlaka ve önce Roboski’den geçecektir. Bu toprakların utancı, kanayan yarası ve adalet arayışıdır. Acının utandığı, devletin utanmadığı Roboski'nin sorumluları hesap vermeden helalleşme ve adaletten söz edilemez. Unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız” şeklinde konuştu.