Yüksekova belediyesinde büyük yağma!

AKP iktidarının gasp ettiği Hakkari’nin Yüksekova Beledisi’nde büyük bir yağma yaşanıyor. Yandaş ve ailesel kadrolaşmanın yaşandığı belediye eliyle milyonlar çalındı, lüks yaşamlar kuruldu, belediye ise devasa borç batağına saplandı.

İktidarın gasp ettiği Yüksekova Belediyesi, yıllardır kayyumlar tarafından bir yağma alanı olarak sömürülüyor. Yöneticiler ve çevreleri kısa sürede elde ettikleri lüks yaşamla dikkat çekiyor.

Neredeyse 6 yıldır aralıksız olarak kayyumlar tarafından yönetilen Yüksekova Belediyesinde İlçeye ilk kayyum ataması 19 Aralık 2016 tarihinde yapılmıştı.

Dönemin ilçe kaymakamı Mahmut Kaşıkçı ilk kayyum olarak atanırken, ilçe Gençlik ve Spor Müdürü Bayram Özcan da Başkan Yardımcısı olarak atanmıştı.

20 YILLIK GELECEĞİ İPOTEK ETTİRDİLER

Özcan ve Kaşıkçı ilçenin 20 yıllık geleceğini İlbank'a ipotek ettirerek Belediyeyi 680 milyon TL borçlandırdı. İkili, İlbank tarafından ihalesi yapılan kanalizasyon ile su isale hattı için alınan kredilere imza atarak tüm belediye varlıklarına teminat verdiler.

BELEDİYE PERSONELİNE MAAŞ YOK, GASPÇILAR LÜKS İÇİNDE

Ayrıca ihalelerin verildiği firmalardan büyük avantajlar sağlayan gaspçılar, belediye personellerini ise maaş alamayacak duruma getirdiler.

Bununla birlikte Bayram Özcan, Ankara'da lüks villalar, daireler alırken, son olarak Hakkari'de İl Planlama ve Koordinasyon müdürü olarak görev yapmaya başladı.

BELEDİYE DEĞİL YOLSUZLUK YUVASI

17 Kasım 2019 tarihindeki son kayyum atamasından sonra ise kayyumlar, AKP’li Başkan yardımcıları Erol Zirek ve mevcut kayyum yardımcısı Fevzi Yıldırım arasındaki rant ilişkisinin sonuçları da birer birer ortaya çıkıyor.

Yüksekova Belediyesini 6 yıldır yöneten kayyumlar Osman Doğramacı, Mahmut Kaşıkçı ve Ömer Cimşit’ın yanı sıra AKP’li belediye başkan yardımcıları da servetlerine servet ekledi.

Yüksekova’da yaşanan yolsuzlukların başında AKP’li eski kayyum yardımcısı Erol Zirek geliyor.

Daha önceki kayyum Osman Doğramacı görevden alındıktan sonra şimdiki kayyum Cimşit, yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle Zirek’i görevden almıştı.

AİLE BOYU HIRSIZLIK

Zirek, belediyede görev yaptığı dönemde Van’ın en işlek caddelerinden birinde kamu çalışanı olan kardeşi S.Z’nin adına villa almıştı.

Dubleks şeklinde olan bu malikânenin değeri yaklaşık 2 milyon TL. Villanın tapusu kardeş S.Z’nin adına kayıtlı.

Bununla yetinmeyen Zirek, 15 Eylül 2021 tarihinde kayyum Osman Doğramacı’nın görevden alındığı esnada bir boşluk olduğunu düşünüp başka bir kardeşi ile beraber yakınlarını belediyenin kritik yerlerinde işe almak için girişimlerde bulundu.

Bunun farkına varılması üzerine başka çıkar grupları Zirek’ten daha önce davranarak işe alım ihalesini iptal ettirdi.

Zirek, amcasını belediyede birim müdürü, kuzenini belediye makam şoförü olarak yerleştirdi.

Erol Zirek’in ayrıca görevdeyken belediye çalışanlarını ciddi bir mobinge maruz bıraktığı öğrenildi.

Alınan bilgilere göre mobinge maruz kalan belediye çalışanları bu durumu kamusal alanda dile getirmemeleri için tehdit edildi. 

İHALELERDEN MİLYONLAR GÖTÜRDÜLER

Yüksekova’da yapılan beton yolların ihalesini kendisine yakın çevrelere aktaran Zirek, 2020 ve 2021 yıllarında bu ihalelerden milyonlar kazandı.

Memur maaşıyla asla alınamayacak olan malikane görünümlü dubleks evin satışı da ihale ve beton yol yapım tarihine denk düşüyor. Bu dönemde yapılan yollar daha bir yıl geçmeden kötü malzeme kullanıldığı için bozulmaya ve derin çukurlar oluşmaya başladı.

HER ŞEYİ ÇALDILAR, BELEDİYEYİ DE BORÇLANDIRDILAR

Kendileri ve yakın çevreleri bir maaşla büyük servet değerindeki villalar alırken, Yüksekova Belediyesini astronomik meblağlarla borçlandırdılar.

ZİREK’İN BABASI BELEDİYE ARACINI ŞAHSİ ARAÇ OLARAK KULLANIYOR

Ayrıca Zirek’in babasının bir Belediye aracını kendi şahsi için kullanıyor. Zirek, şimdi de il özel idaresi personeli olarak görev yapmaya devam ediyor. Şimdiki Kayyum yardımcısı Yıldırım’ın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile fotoğrafları dikkat çekiyor.

YOLSUZLUĞUN ARKASINDAKİ GÜÇ: SOYLU

Yüksekova’da Zirek’in görevinden alınmasının ardından yolsuzluklar bitmedi. Kayyum Belediyesi’nde yolsuzluklar daha da arttı. Yüksekova Belediye'sindeki mevcut kayyum yardımcılarından biri AKP ilçe başkanının kardeşi, diğeri ise Fevzi Yıldırım, Soylu ile olan yakın ilişkisini göstermek için sürekli görsel ve sosyal medyada İçişleri Bakanı ile fotoğrafını paylaşıyor.

Fevzi Yıldırım, yıllardır Yüksekova Belediyespor kulübünün başkanlığını da yapmakta ve burada da yıllardır rant elde etmektedir.

Zirek ve Yıldrım’ın kayyum yardımcısı olabilmek için hem yereldeki kimi devlete yakın olduğu bilinen aileler ve AKP il ve ilçe teşkilatlarına yüklü miktarda rüşvet teklifinde bulundukları iddiaları da Yüksekova halkının gündemini meşgul ediyor.

BÜYÜK ARSALAR YANDAŞLARA PEŞKEŞ ÇEKİLDİ

Yüksekova Belediyesine ait en kıymetli ve yıllardır halk yararına işletilen üç arsa mevcut kayyum yönetimleri tarafından değerinin çok altında fiyatlara yandaşlara satıldı.

PARA İLE İŞE ALIM KOMİSYONU

Kayyum yönetiminin son günlerde, merkezinde AKP ilçe teşkilatının bulunduğu bir çalışma ile belediyeye personel alacağı önerildi.

Alınacak personel için AKP Yüksekova ilçe yönetiminde bir komisyon kurulduğu ve bu komisyonun işe alımları para karşılığında gerçekleştireceği belirtiliyor.