'YİBO’lar asimile okulları'

YİBO’ya eğitim görmek için giden ve daha sonra okulu bırakarak, PKK saflarına katılan Dijwar Zilan, “Bu okullarda öğrenciden ziyade asker yetiştiriyorlardı. Farklı bir yaşam için bir temel atılıyordu aslında" dedi.

YİBO’ya eğitim görmek için giden ve daha sonra okulu bırakarak, PKK saflarına katılan Dijwar Zilan, “Bu okullarda öğrenciden ziyade asker yetiştiriyorlardı. Farklı bir yaşam için bir temel atılıyordu aslında. Devlet bu kurumunda özellikle de Kürt gençlerini asimile ederek hepsini kendi ajanları olarak yetiştirmek istiyordu” dedi.

7 yaşında ilkokuldan, lise yıllarına kadar YİBO’da eğitim görmüş olan Kars-Kağızmanlı Dijwar Zilan, eğitim gerekçesiyle yıllarca, ailesinden uzakta yaşamak zorunda bırakıldıktan sonra PKK saflarına katıldı.

YİBO’larda Kürt gençlerine karşı yaklaşımları anlatan gerilla Dijwar Zilan “YİBO’da öğrenci değil devlete askerler yetiştiriliyordu. Kürt öğrencilere yaklaşımları gördükçe sistemden daha çok uzaklaşıyordum. Sistemde yaşam adına bir şey yoktu, sadece devletin tüm kurumlarına kadro yetiştirme söz konusuydu. O yüzden PKK’ye katılım kararı aldım” diye konuştu.

‘METROPOLLERDE DOĞAL BİR YAŞAMDAN SÖZ EDİLEMEZ’

“Daha küçük yaşta ailemle beraber düşmanın baskılarından dolayı Ankara’ya göç etmek zorunda kaldık. Kars’ta doğal bir yaşamımız vardı. Kültürümüzü, dilimizi yaşatabiliyorduk. Ama Ankara’ya göç ettikten sonra doğal yaşamımızdan uzaklaştık. Kürdistan’dan uzaklaşınca hem ailem hem de ben çok zorlandık. Metropolde insanlar çok soğuktu” diyen Zilan yaklaşımların yapmacık olduğunu da sözlerine ekledi.

Özellikle de Kürt olduklarını duyduklarında çevrelerinin yaklaşımlarının değiştiğini de vurgulayan Zilan, topraklarından ayrı kalmanın yabancılaşmaya sebep olduğunu dile getirdi. Dijwar; “Annem küçükken hep söylerdi, ama ben fazla anlam veremezdim. Yerimizden, yurdumuzdan uzaklaşınca o zaman anladım ki insan özüne yabancılaşıyormuş. O yüzden sebep ne olursa olsun insan kendi toprağını, yurdunu bırakıp gitmemesi gerekir” dedi.

‘YİBO’LAR ASKER YETİŞTİRME YERLERİ’

Yedi yaşından lise yıllarına kadar YİBO’da kalan Dijwar şunları söyledi: “Koşullarımız uygun olmadığı için bu okullarda okumak benim için şarttı. Ama biraz daha büyüdükten sonra daha iyi görüp bazı şeyleri çözümleyebildim. Bu okullarda öğrenciden ziyade asker yetiştiriyorlardı. Farklı bir yaşam için bir temel atılıyordu aslında. Devlet bu kurumunda özellikle de Kürt gençlerini asimile ederek hepsini kendi ajanları olarak yetiştirmek istiyordu. Türk devleti yatılı okullarda sinsi bir şekilde devlet zihniyetini empoze etmek istiyor. Bunun farkında olmayan genç kesimi asimile edilip kullanılıyor. Böylece kendi gerçekliğinden, özünden uzaklaşmış oluyor.”

Bugüne kadar YİBO’ların hiçbir eğitici yanının olmadığını söyleyen gerilla Dijwar; “Bu yaşıma kadar asimile olmanın dışından hiçbir şey almadım yatılı okullardan. PKK saflarına katıldığımdan bu yana insanlığı, kolektifliği, öze dönmenin ne olduğunu anladım. PKK, Kürt gençleri başta olmak üzere tüm insanlara gerçek bir yaşam okuludur. O yüzden gençler katılmayı esas almalı. Yabancılaşmak yerine öze dönmeyi, insan olabilmeyi hedef almak gerekir. Buda ancak PKK’li olmakla mümkün olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.