Van’da mülteci dramı bitmiyor

Van’a mülteci akını devam ediyor. Van Şehirler Arası Otogarında yüzlerce mülteci aylardır, zor şartlarda yaşam mücadelesi veriyor.

Van’da son dönemlerin en yoğun mülteci göçü yaşanıyor. Hemen hemen her gün yaşları 15 ile 25 yaş arasında olan yüzlerce mülteci hiçbir engelle karşılaşmadan sınırı geçerek Van'a geliyor. Mültecilerin büyük bir kısmı "insan tacirleri" tarafından getirilirken, bir kısmı ise devlet eliyle getiriliyor. Van'a getirilen veya gelen mülteciler çok kötü koşullarda yaşam mücadelesi veriyor.

Van'a gelen mültecilerin büyük kısmı sokaklarda ve parklarda yaşarken, geri kalanlar ise, Van Şehirler Arası Otogarı'nda yaşam mücadelesi veriyor. Van’a gelen mültecilerin büyük bir kısmı 15 ve 25 yaş arası gençlerden oluşurken, bir kısmı ise kadın ve çocuklardan oluşuyor. Van'a gelen binlerce mülteci aylardır sokaklarda yaşam mücadelesi veriyor. Van halkı ise sokaklarda yaşam mücadelesi veren mültecilere yiyecek ve giyecek desteğinde bulunarak yardımcı oluyor.

MÜLTECİLER AKP’NİN POLİTİKALARINA KURBAN EDİLİYOR

AKP hükümetinin Avrupa Birliği’ne karşı kullandığı mülteciler Van’da insanlık dışı koşullarda yaşıyor. Van Otogarı'nda ve sokaklarda yaşayan mültecilerin, aylardır yıkanamadıkları ve sıcak yemek yemediği biliniyor. Vatandaşlık hakkı olmadığı için sağlık hizmetlerinden de yaralanamayan birçok mülteci ise hastalıklarla mücadele ediyor. Daha iyi bir yaşam için Kürdistan’dan Türkiye illerine ve Avrupa’ya gitmeye çalışan mültecilerin birçoğu da yollarda donarak veya trafik kazalarında yaşamlarını yitiriyor.

37 KİŞİ DONARAK ÖLDÜ

Doğu Kürdistan -Van sınırında 12 Nisan 2019 tarihinde 6 mülteci donarak yaşamını yitirdi.

3 Mayıs’ta Doğu Kürdistan sınırından Van’a geçen 6 mülteci donarak hayatını kaybetti.

23 Temmuz’da Doğu Kürdistan-Van sınırında karların erimesiyle, 25 mültecinin donmuş cesedi ortaya çıktı. Donarak ölen mültecilerin 15’i Afrikalı. Ölen 25 mülteciden 4’nün kimliği belirlenip ülkelerine gönderilirken, 21 cenaze ise Van’da kimsesizler mezarlığına defnedildi.

Mültecilerin dramı bunlarla bitmedi. Van’a devlet destekli ve insan tacirleri tarafından getirilen mültecilerin hayat hikayeleri ise, sınırda ölenlerle aynı oluyor. 18 Temmuz’da Van'da mültecileri taşıyan minibüsün kaza yapması sonucu 17 kişi hayatını kaybetti, 50 kişi de yaralandı.

Van’da bulunan mültecilerin bazıları ise devlet destekli olduğu, Kürdistan’ın demografik yapısını değiştirmek amaçlı olduğu belirtiliyor. Van’a ve diğer Kürdistan kentlerine getirilen mültecilerin yaşamı hala AKP’nin politikalarına kurban ediliyor.