Van'da Demokrasi Nöbeti: Kayyumlar önce kadınlara saldırıyor!

Van'da Demokrasi Nöbeti 33. gününde devam etti. Eylemde konuşan TJA'dan Rojbin Bor, kayyumların ilk olarak kadın kazanımlarını hedeflediğine dikkat çekti.

Van’da Demokrasi Nöbeti’nin 33’üncü gününde Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivisti kadınlar, "Eşbaşkanlık Mor Çizgimizdir" pankartı ile Milli Egemenlik Caddesi'nden HDP İpekyolu İlçe Örgütü binasına kadar "Jin Jiyan Azadî" ve "Kayyum gidecek, halk gelecek" sloganları ve zılgıtlarla yürüyüş yapmak istedi. Yürüyüşü engellemeye çalışan polis, çekim yapan gazetecilerin görüntü almasına da engel oldu. Kadınlar, polisin engellemelerine rağmen ilçe binasına yürüdü. Açıklamanın olduğu yerde, Gazeteci-Yazar Musa Anter’in katledilmesinin 27'nci yıl dönümü nedeniyle HDP Van İl Örgütü tarafından “Apê Musa’yı saygıyla anıyoruz” pankartı açıldı.

'HADDİNİZ DEĞİL!'

TJA aktivisti Rojbin Bor, “Kayyumun atanması gasptır, zorbalıktır, darbedir" dedi.
Van’da 10 Eylül tarihinde yapılan siyasi operasyonlarla HDP Van İl Eşbaşkanı Yadişen Karabulak, HDP'li Nesibe Akdağ ve Dilan Yıldız’ın hukuksuz bir şekilde tutuklandığını belirten Bor, “Bizler çok iyi biliyoruz ki korkuyorlar. Yine buradan söylüyoruz; tecridi kırmak için toplumsal öncülük yapan, toplumsal barış için bedenini ölüme yatıran DTK Eşbaşkanı ve Hakkari Milletvekilimiz Leyla Güven’i hedef göstermek hiç kimseni haddi değildir” diye konuştu.  

‘İLK İCRAATLARI KADIN KAZANIMLARINA SALDIRMAK OLDU'

Kayyumların ilk icraat olarak kadın kurumlarını, kadın politikalar müdürlüklerini, kadın politikaları daire başkanlıklarını, danışma merkezlerini kapattığını ve bunun kadın kazanımlarına darbe olduğunu ifade eden Bor, şöyle konuştu: “Bu darbeye kadın ittifakını güçlendirerek, kadın mücadelesini yükselterek, hep birlikte güçlü bir yanıt vereceğimize inanıyoruz. Biz sözümüzün arkasındayız; susmuyoruz. Bütün kadın arkadaşlarımızı, kadın mücadelesi veren tüm kurumları ve halklarımızı eşbaşkanlık kazanımına, o belediyeleri var eden kadın emeği ve iradesine yönelik saldırılara karşı ses yükseltmeye, birlikte mücadeleye çağırıyoruz.”

MUSA ANTER ANILDI

Açıklamanın ardından konuşan HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş, Musa Anter'in demokrasi ve özgürlük şehidi olduğuna dikkat çekti.