Uca: Êzidî mezarlığına saldırının failleri gizleniyor

Êzidî mezarlığına saldırıya tepki gösteren HDP Milletvekili Feleknas Uca, "Failler ortaya çıkarılmıyor, bakanlık sorumuza yanıt vermiyor" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Feleknas Uca, Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Çilesiz (Mezra Mihoka) Mahallesi'nde bulunan 300 yılık Hesen Beg Êzidî Mezarlığı'nın 27 Mart'ta saldırıya uğramasına tepki gösterdi.

'FAİLLER ORTAYA ÇIKARILMIYOR'

Yazılı açıklama yapan Uca, mezarlığın tahrip edilmesini “alçakça bir saldırı” olarak değerlendirdi, "Bu insanlık dışı saldırı Êzidî mezarlarına yapılan ilk saldırı değildir. Daha önce de Êzidî mezarlarına bu tür saldırılar defalarca gerçekleştirilmiş, mezarlar tahrip edilmişti. Ancak, bu saldırıların faillerinin ortaya çıkarılmaması bir yana, bunlarla dair ilgili bakanlığa sunduğumuz soru önergeleri de yanıtsız kalmıştı” dedi.

'ÊZİDÎLER HEDEF TAHTASINDA'

“İnançları gereği mezar açtırmayan Êzidîlere, en hassas değerleri üzerinden saldırılar gerçekleşiyor” diyen Uca, şunları da kaydetti:

“Bu akıl almaz saldırılar, tarih boyunca inanç ve kültürlerinden dolayı katliama uğrayan, 73 fermana maruz kalmış ve göçe zorlanmış Êzidîlerin, yaşadıkları bölgelerde hedef tahtasında olduğu ve güvende olmadıkları gerçeğini gözler önüne sermiştir. Kendilerini, yaşadıkları topraklarda güvende hissetmeyen Êzidî halkı, büyük bir endişeye kapılmaktadır. Bu toprakların en kadim halklarından olan Êzidîlerin bu tür saldırılara maruz kalmasının önüne geçmek devletin de temel görevlerinden biridir. Sadece Êzidîler de değil, bütün inanç ve kültürlerde ölülere saygı zorunlu ve insani bir gerekliliktir. Bunu yapanları şiddetle kınıyor, insanlığın gereği olarak ölülerimize saygı duyulmasını bekliyoruz.”