TUAY-DER: Tutsaklara işkence artıyor!

TUAY-DER, tutsaklara dönük hak ihlali ve işkencelerin günbegün arttığına dikkat çekti.

Tutuklu Aileleri İle Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER), cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine ilişkin Amed'deki binasında basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda açıklama yapan TUAY-DER Eşbaşkanı Elif Haran, "Hukuk devleti ilkesi esas alınmamakta, hukukun varlık nedeni olan bireyin doğuştan sahip olduğu temel hak ve özgürlüklerini güvence altına alma yükümlülüğü ortadan kaldırılmaya çalışılmaktadır" dedi.
 
NELER YAŞIYORLAR?

Cezaevlerinde yıllardır kamuoyunun gündemine gelen hak ihlallerinin günbegün ağırlaştığını söyleyen Haran, Bayburt M Tipi, Gaziantep L Tipi, Gümüşhane E Tipi, Erzincan T Tipi'nde de hak ihlalleri tespit ettiklerini belirtti.

Kötü muameleden derhal vazgeçilmesini isteyen Haran, cezaevinde yerde yatmak zorunda kalanların olduğunu, sıcak suyun sınırlı verildiğini, koğuşların basıldığını kaydetti.

Haran, cezaevinden hastaneye veya adliyeye gidiş ve dönüşlerde, açık görüşün olduğu zamanlarda gardiyanlar tarafından tutsakların taciz edildiğini aktardı.
 
"Gaziantep L Tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunan bir tutsağın disiplin cezasının olması sebebiyle 2 yıldır aile ile kapalı görüş ve açık görüş görüş yapamadığı belirtilmiştir"diyen Haran, tutsakların sağlık haklarının engellendiğini de söyledi.

Elazığ'daki tutsakların keyfi gerekçelerle hücrede tutulduğunu da dile getiren Haran,  Amed'de de çift kelepçe işkencesi yapıldığını vurguladı.