Temelli: Kürde savaş, Türk'e intihar düşüyor!

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, AKP'nin düşman hukuku uyguladığını belirterek, "Kürde savaş, Türke intihar düşüyor" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, partisinin Erciş'te düzenlediği halk buluşmasına katıldı.

'DÜŞMAN HUKUKU UYGULANIYOR'

Temelli'nin halk buluşmasındaki konuşmasından satır başları şöyle:
"Üç gün boyunca Selahattin Demirtaş Ankara’da yargılandı. Ama yargılanmadı aslında, bütün adaletsizliği ve hukuksuzluğu teşhir etti. Tıpkı diğer arkadaşlarım gibi; Sebahat Tuncel, Figen Yüksekdağ gibi, Gültan Kışanak, İdris Baluken gibi.
Bu iktidar ayakta kalabilmek için düşmanlık hukuku ile yol almaya çalışıyor. Kürt düşmanlığını siyaset yapma haline getirmiş. Sadece Kürt halkına mı? Aslında bütün halklara, insanlığa, doğaya düşman. Çünkü bu düşmanlık hukuku ile ayakta kalıyorlar. Ellerinde kalan yegane şey bu HDP’ye saldırmak dışında başka bir seçenekleri yok.
Tüm saldırılara rağmen bir aradayız, mücadelemizi büyütüyoruz.

'HER YERE KÖTÜLÜK TAŞIYOR'

İktidar herkesi birbirinin karşısına koyarak, kamplaştırarak, düşmanlaştırarak bu ülkeye en büyük kötülüğü yapıyor. Sadece bu ülkeye de değil. Orta Doğu’ya, Libya’ya da yapıyor. Gidebildiği her yere kötülük tohumlarını taşıyor, ayrımcılık tohumlarını ekmek istiyor. Bu ayrımcılık tohumlarını götürüp oralara ekmek istiyor. Halkların ekmeğine çöreklenmek istiyor.

İŞGALCİ, SÖMÜRGECİ UYGULAMALAR

Efrîn'de zeytine, Girê Spî’de buğdaya çörekleniyor. Bu ayrımcılığı ekme peşinde. Siyasi barışı yok ediyor. Siyasete tahammülü yok. Siyaseten tükendiği için siyasi barış onun için yok edilmesi gereken bir şey. Halkın iradesine saldırıyor. Bir ülkede seçme seçilme hakkını yok ediyorsanız siyasi barış yoktur. Siyasi barışı yok etmek için kayyımları atıyor, kayyım rejimi ile ayakta durmaya çalışıyor. Halkın seçme ve seçilme hakkını yok ederek iradesini elinden almaya çalışıyor. Halkın iradesini terörize ederek, Kürt halkını düşmanlaştırarak aklınca ayakta duracağını sanıyor.

EKONOMİK ÇÖKÜŞ

Bunlar iktisadi barışı da yok ettiler. İşte yoksulluk her yerde. İktisadi barışı da yok ettiler. Rekor kırdılar. TÜİK'in -ki TÜİK onların talimatıyla çalışıyor- rakamları bile işsizliği saklayamıyor. Yüzde 13.4 çıkmış. Bu resmi rakam. Gayri resmi rakam nedir derseniz, Van’da bunun rakamlarını görürsünüz. Ağrı’da, Şırnak’ta, Mardin’de bunu görürsünüz. Bu iller göç veriyor. Bu iller yoksulluk girdabında, yoksulluk zulmü altında. Neden bunca yoksulluk var? Çünkü iktisadi şiddet var. Çünkü iktisadi barışı var etmek yerine ekonomiyi talan eden, halkın kaynaklarını yok sayan, bütçe hakkımızı elimizden alan bir iktidar var. Bu iktidar bütçe hakkımızı elimizden alarak esas ihtiyaçlarımız için kullanılacak bütçeyi savaş baronları ve yandaş müteahhitleri için kullananıyor.
Herkes yoksul çünkü mermi üretiliyor, düşmanlık büyütülüyor.

'HALKI ALDATMAYA DEVAM EDİYORLAR'

Asgari ücrete bakın açlık sınırının altında. Yoksulluk sınırına bakın. İşsizliğe bakın. Bütün bunlar bütün çıplaklığı ile ortadayken halka yalan söylemeye, halkı aldatmaya devam ediyorlar. O yüzden de Kürde savaş düşüyor, Türk'e de intihar düşüyor.

KADIN KATLİAMLARI

17 yıldır iktidardasınız, 17 yıldır her gün kadına şiddet arttı, 17 yıl boyunca kadın cinayetleri arttı. 2019’da 440 kadın öldürüldü. Kadına şiddetin nedeni bu iktidardır.
Faşistler kadın düşmanıdır. Faşistler kadını siyasi yaşamda istemez, sosyal yaşamda istemez. Kadını eve hapsetmek ister. Niyeti de bu. Niyeti bu olduğu için herkesin yaşam hakkına saldırmaya çalışıyor. Irkçısınız, o denli ırkçısın ki saklayamıyorsunuz.

'ORTADOĞU HALKLARINA KARŞI İTTİFAK!'

Bugün Astana’da masalar kuruyorlar, Cenevre’de masalar kuruyorlar, Berlin’de toplantılar yapıyorlar. Orta Doğu halklarının üzerine çullanmışlar. İran'ı, Rusya’sı, AB’si birbirlerinden hiçbir farkları yok. Bakmayın birbirleriyle savaşıyor gözüktüklerine aslında örtülü ittifaklarıyla halkların geleceği birlikte yaratma hakkını yok etme peşindeler. Rojava gibi Orta Doğu vahasının üzerine çullanıyorlarsa bilin ki bunlar ittifak halindeler. O yüzden İran  ABD’yi, ABD İran’ı vuracakmış. Geçin bunları aslolan Orta Doğu halklarına karşı oluşturdukları savaş cephesidir. 3. Dünya savaşı vekalet savaşı diyoruz, bu vekelat savaşlarını neden yapıyorlar? Orada halklar kendi kaderlerini belirlemesin diye yapıyorlar.
Bu vekalet savaşlarıyla 3. Dünya Savaşı anlayışıyla Orta Doğu’da bir kan borsası vardır.
Topyekûn bir demokrasi mücadelesi zamanıdır. Orta Doğu’nun bütün ülkeleri için; Türkiye için, Irak, İran, Suriye için."