TÜBİTAK: Medeni Yıldırım'la ilgili rapor hazırlamayacağız

Medeni Yıldırım'ın katledilmesiyle ilgili duruşma görüldü. TÜBİTAK, olayın görüntülerine dair bilirkişi raporu hazırlamayacağını bildirdi.

Amed'in Lice ilçesine bağlı Kayacık (Hêzan) Mahallesi’nde, 28 Haziran 2013 tarihinde yapılan kalekol protestosunda Türk askerlerince katledilen 19 yaşındaki Medeni Yıldırım'ın ölümünden sorumlu tutulan er Adem Çiftçi hakkında "olası kastla öldürme" suçlamasıyla açılan davanın 9'uncu duruşması görüldü. Diyarbakır 7’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava duruşmasına, Yıldırım’ın annesi Fahriye Yıldırım ve avukatları Reyhan Yalçındağ, Zeynep Işık, Mehmet Emin Aktar ve Raci Bilici katıldı.
Sanık Çiftçi ve avukatı ise, müsait SEGBİS odası bulunmadığı gerekçesiyle duruşmaya katılmadı.

TÜBİTAK: RAPOR HAZIRLAMAYACAĞIZ

İstanbul ATK, TÜBİTAK ve TRT’ye yazılan müzakerelere verilen cevaplar okundu. Mahkeme başkanı, TRT ve İstanbul ATK’nin görüntüleri iyileştirebileceğini bildirdiği, TÜBİTAK’ın ise olayın görüntülerine dair rapor düzenlenemeyeceğini bildirdiğini kaydetti.
Mahkeme aynı konuda daha önce de TRT’den rapor istemiş, ancak 16 Mayıs 2019 tarihli duruşmada TRT mahkemeye gönderdiği yanıtta bilirkişi raporu hazırlayacak imkânlarının olmadığını savunmuştu.

AVUKATLAR: GERÇEĞİ ORTAYA ÇIKARMAK İSTEMİYORLAR

Avukat Reyhan Yalçındağ ise, bilirkişi raporlarının zamanında tebliğ edilmemesine tepki gösterdi. Avukat Mehmet Emin Aktar da TRT ve TÜBİTAK’ın rapor hazırlamaktan kaçındığını ve hakikat arayışına dahil olmak istemediklerini dile getirdi.
Savunmaların ardından mahkeme heyeti, duruşmayı 14 Mayıs'a erteledi.

KARARLAR

Mahkeme heyeti, şu kararları da aldı:
"Sanık ve müdafilerine SEGBİS’le duruşmaya katılmaları için mahal mahkemelerine talimat yazılması, Diyarbakır Kriminal Polis Laboratuvar’ına müzekkere yazılarak biksi silahının tetiğine basmakla 10 adet mermi atıp atmadığı hususunda rapor istenilmesi, olaya ilişkin güvenlik kamera kayıtlarını içerir CD’nin TRT’ye gönderilerek, ses kalitesinin ileri teknoloji ile iyileştirilmesi sağlanarak CD’nin mahkemeye gönderilmesinin istenilmesi ve 2-3 nolu müzekkerelere cevap verildiğinde duruşma günü beklenilmeksizin dosyanın kül halinde Ankara ACM’ye gönderilerek, Antep BAM 1. Ceza Dairesinin ilamında 2 nolu bozma nedeni doğrultusunda heyet halindeki bilirkişilere verilmesi ve rapor alınmasının istenilmesi.”