Sur'da neler gizleniyor?

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Amed İl Eşbaşkanı Ali Şimşek ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi Yöneticisi, Avukat Muhterem Süren konuyu ANF'ye değerlendirdi...

DBP İl Eşbaşkanı Şimşek, Sur’da hedefteki  mahallelerde çok sayıda sivil bulunduğunu aktarırken, evlerini  terk etmeyen bu sivillerin bombardıman altında hayatta kalmaya çalıştığını söyledi. Şimşek, "Önümüzdeki süreçte toplu bir katliamın ortaya çıkmasından  endişe duyuyoruz" derken, İHD Yöneticisi Süren de hastaneye kaldırılamadığından kangren olanların bulunduğunu belirtti.

Devlet ablukasının 78. gününe girdiği Sur’da   gazetecilerin yasak olmayan mahallelere  dahi girişinin  engellenmesi  “Sur’da neler  gizleniyor” sorusunu gündeme getirdi. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Amed İl Eşbaşkanı Ali Şimşek ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi Yöneticisi, Avukat  Muhterem Süren konuyu ANF'ye değerlendirdi...

ŞİMŞEK: YARGILANMAKTAN KAÇAMAYACAKLAR!

Şimşek, devlet tarafından algı yöntemi  üzerinden toplumun yanlış bilgilendirilmesine dönük bir çaba içinde olunduğuna vurgu yaparak, ailelerin kendi çocuklarının cenazelerini bile alamadığı hatırlattı. Bu durumun yaşanan  savaşın kirli, ölçüsüz,  sınır tanımayan ve ahlak dışı  olduğunu göstermeye yettiğinin altını çizen Şimşek, özellikle  muhalif basına yapılan baskı ve engellenin bu gerçeklerin örtbas etmeye dönük olduğunu belirtti. Şimşek, “Yandaş medya devletin panzerleri sokak sokak dolaştırılırken, muhalif basına uygulanan  bu keyfi engel   işlenen  ağır suçlar pratiğini örtbas etme çabasıdır ki, bu pratik Cizre‘de 150 civarında insanın göz göre göre  katledilmesine neden olmuştur “ dedi. Şimşek, bu ağır suçlar ne kadar gizlenirse gizlensin,  sorumluların uluslararası platformda yargılanmaktan kaçamayacağını kaydetti. 

'TOPLU BİR KATLİAMIN ORTAYA ÇIKMASINDAN  ENDİŞELİYİZ!'

Sur’da  hedefteki  mahallelerde hala çok sayıda sivil bulunduğunu aktaran  Şimşek, evlerini  terk etmeyen bu sivillerin bombardıman altında, susuz, elektriksiz bir şekilde  hayatta kalmaya çalıştığını dile getirdi. DBP olarak devlet ablukasının kaldırılması, cenazelerin alınması ve  insanların can güvenliğinin sağlanması için gerek bakanlıklar gerekse uluslararası  kurumlar düzeyindeki girişimlerinin ve  çabaların devam ettiğini ancak bu girişimlerin hiçbir sonuç vermediğini  belirtti. Şimşek, Sur’da iki gencin cenazesinin 35 gün boyunca karlar içinde bekletilmesinin devletin bakış açısının çok açık bir şekilde ortaya koyduğunu vurguladı. “Önümüzdeki süreçte toplu bir katliamın ortaya çıkmasından  endişe duyuyoruz” diyen Şimşek, “ Gidişat o yönde... Umarız, bir katliam yaşanmaz çünkü Diyarbakır’da  böyle bir şey yaşanırsa bunun sonuçları  farklı olur. Halk bunu asla kabul etmez ve tepkisini en yüksek düzeyde verir ” dedi. 

'300’E DAYANMIŞ SİVİL ÖLÜM SAYISI VAR'

İHD Amed Şubesi Yöneticisi, Avukat Muhterem Süren, basın mensuplarının ve bağımsız heyetlerinin girişinin engellemesinin kolluğun işlediği suçları gizlemeye dönük olduğunu ifade etti. Sokağa çıkma yasaklarının ilanıyla birlikte  hükümetin ve kolluk kuvvetlerin topyekun  saldırgan bir tutum içinde girdiğini kaydeden Süren, şunları aktardı: “Birçok kez  gözlerimizin önünde ağır  insanlık suçları işlendi, ağır insan hakları ihlalleri yaşandı. Özellikle Ağustos ayından itibaren birçok kez siviller kolluğun hedefi oldu. Artık 300’e dayanmış bir sivil ölüm sayısı var. Bu korkunç bir rakam. Bu rakam  yaşanan çatışmalı süreçte kolluğun ne kadar fütursuzca hareket ettiğini ortaya koyuyor."

Basın mensuplarının, bağımsız heyetlerinin,  insan hakları savunucuların  Sur ‘a girişin  engellenmesinin bu kapsamda değerlendirmek gerektiğini belirten  Süren, “Kolluk işledikleri suçların kimsenin  görmesini, duymasını istemiyorlar. Basını engelleyerek  işledikleri suçların delilerini ortadan kaldırmayı amaçlıyorlar ” dedi. Durum böyleyken hükümete yakın  basın kuruluşlarının elini kollunu sallayarak Sur’da gezdiklerini hatırlatan Süren, bu süreçte inanılmaz manipülatif haber ağı oluşturulduğunu hatırlattı.  Süren,  “Kolluk tarafından işlenmiş olduğu tespit edilen bir suç dahi  çatışan tarafa yıkmaya çalışılıyor  ve  bu şekilde manşetlere taşıyarak kendilerini aklamaya çalışıyorlar. Ama bu boş bir çabadır. Gün gelecek insanlığa karşı işledikleri bu savaş suçlarının hesabını ödeyecekler” diye  konuştu. 

'KANGREN OLAN DEDE YARDIM BEKLİYOR'

Sur’daki son durumu da aktaran Süren, 'sokağa çıkma yasağının sürdüğü Hasırlı Mahallesi'nde halen  sivillerin bulunduğunu söyledi. 6 Şubat 2016 tarihinde İnsan Hakları Derneği'ne (İHD) yapılan bir başvuruda yaralıların evlerde mahsur kaldığının bilgisini aldıklarına dikkati çeken Süren, “Derneğimize  başvuran Vedat Kesen isimli kişi, 85 yaşındaki  dedesi Hasan Tekdemir’in evine isabet eden patlayıcı sonucu yaralandığını ve hastaneye kaldırılamadığı için kangren olduğunu bize  görüntüler eşliğinde iletti.  Hasan Tekdemir’in yaşam hakkının korunmasına için  tedbir kararı talebiyle   Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM)  başvurduk ancak  AİHM böyle vahim bir durumda bu talebimizi reddetti. AİHM böylece  Cizre ‘de olduğu gibi işlenen bu suçlara maalesef ortak oldu ” dedi. 

Kürt meselesinin askeri operasyonlarla çözülemeyeceğini vurgulayan Süren,  insan hakları savunucuları olarak şiddet ortamının son bulması için mücadele etmeye devam edeceklerini bildirdi.