Süleymaniye'de işgale karşı mücadele ve birlik mesajları verildi

Süleymaniye'deki toplantıda PKK'nin ulusal birlik için önemine dikkat çekildi, Türk devletinin işgal saldırılarına karşı mesajlar verildi.

Süleymaniye Mêrgepan’da Güney Kürdistan ve Rojava’dan çok sayıda yazar, gazeteci, akademisyen ve siyasetçinin katılımıyla Türk devletinin işgal saldırıları tartışıldı.

Irak Parlamentosu eski parlamenteri Rezan Şêx Dilêr, Türk işgalinin sadece Güney Kürdistan değil Musul ve Kerkük’e de yönelik olduğunu ve bu sebeple konuyla ilgili geniş kapsamlı bir toplantı yapılması gerektiğini ifade ederek, “İşgal Türk MİT’inin Süleymaniye içerisinde rahatça gezebileceği seviyeye ulaşmış durumdadır. Bu, Irak’ın tamamı için büyük bir tehdittir" dedi.

Kürt yurtsever Mehmet Zeki Çelebi’nin katledilmesine dikkat çeken Dilêr, “Ne yazık ki üzücü son olayda Süleymaniye sokaklarında bir özgürlük savaşçısı katledildi. Ancak hiçbir taraf buna karşı ses çıkarmadı. Bu sessizlik daha ne kadar devam edecek" diye kaydetti.

Rezan Şêx Dilêr, "Doğrudan söyleyebilirim ki, PKK Kürt halkının birliği için önemli bir role sahiptir" vurgusunda bulundu.

'TÜRK DEVLETİ TÜM BÖLGEDE TEHDİT'

Toplantıda yürütülecek tartışmaların genişletilmesi ve yerel düzeyde kalmaması istendi. Bağdat’ta siyasi alanda da çalışmalar yürütülmesi gerektiği vurgulandı. Toplantıda, Türk devletinin işgal saldırılarının sadece Kürdistan Bölgesi’nin statüsüne değil, tüm Irak’a yönelik bir tehdit ve egemenliğinin ihlaline yönelik olduğu belirtildi. İşgale karşı sokaktaki mücadelenin önemine de değinildi.

Toplantıda, işgale karşı Kürdistan Bölgesi ve Irak’taki siyasi partiler ve ilgili partilerle beraber özel komisyonlar kurup, ilgili yerlerde görüşmeler yapılması gerektiğinin altı çizildi. Toplantıda, "Türk devletinin işgalini meşrulaştırılacak hiçbir neden yok. Tüm taraflar tehlikelere karşı duyarlı olmalı ve hiçbir taraf işgale ortak olmamalıdır" mesajları verildi.