GÖRÜNTÜLÜ

Şengal Êzîdî İnşa Meclisi toplantı sonuçları açıklandı

Şengal Êzidî İnşa Meclisi Federal Irak ve Başurê Kurdistan bölgesel yönetiminden Şengal Özerk Yönetimini tanımasını ve mahkeme kurularak Şengal katliamında sorumluluğu bulunanların yargılanmasını istedi.

Şengal Êzidî İnşa Meclisi, düzenlediği geniş katılımlı toplantının sonuç bildirgesini açıkladı. İnşa Meclisi, Federal Irak ve Başurê Kurdistan bölgesel yönetiminden Şengal Özerk Yönetimini tanımasını ve mahkeme kurularak Şengal katliamında sorumluluğu bulunanların yargılanmasını istedi.

Şengal Êzidî İnşa Meclisi, 250 kişinin katılımıyla 29 Kasım'da gerçekleştirdiği geniş katılımlı toplantının sonuç bildirgesini bir basın açıklamasıyla kamuoyuna açıkladı.

Meclise bağlı kurumlar, TEV-DA, Öğretmenler Birliği, Êzîdî Kadın Meclisi, Gençlik Meclisi ve Şengal halkından temsilcilerin de katıldığı toplantı sonuç bildirgesi, İnşa Meclisi sözcüsü Salih Xidir tarafından okundu.

Salih Xidir, Şengal halkı olarak 3 Ağustos 2014 soykırımını unutmayacaklarını ve bu jenositte binlerce Êzîdî insanın katledildiğini, binlercesinin de kaçırıldığını ve akıbetlerinin hala belirsiz olduğunu belirterek, “Bizi en çok da acıtan şey de annelerimizin, kız kardeşlerimizin hala DAIŞ'ın elinde olmasıdır” dedi.

‘Silahlı güçler halkımızı DAIŞ’a teslim etti’

Salih Xidir, katliam saldırısından önce Şengal’de Başurê Kürdistan partilerine bağlı yaklaşık 10 bin kişilik askeri güç bulunduğunu, Êzîdî halkının da bu güçlerin kendilerini koruyacağına güvendiğini, ancak bu güçlerin hiç çatışmadan ve halkı korumadan Şengal'i DAIŞ'a teslim edip kaçtıklarını belirtti.

‘Kahramanlık asla unutulamaz’

Şengal Êzidî İnşa Meclisi sözcüsü Salih Xidir, devam şöyle konuştu: “Êzidî halkının tüm bu yaşadıklarından sonra 13 Kasım'da Şengal çetelerden temizlendi. Burada 15 ay boyunca özellikle Şengal merkez, Kolik ve Solax'ta gösterilen kahramanca direniş asla unutulmayacaktır. Bu direnişlerde 170'i aşkın şehit verildi. Ancak hala da Şengal tamamıyla özgürleştirilmiş değildir. Bölgedeki birçok köyümüz DAIŞ çetelerinin işgali altındadır. Nerede olursa olsun, bir karış toprağımız çetelerin elinden alındığı zaman biz bununla gururlanıp, onur duymaktayız.”

‘22 karar alındı’

Salih Xidir, genş katılımlı toplantılarında tüm bu konuları kapsamlı değerlendirdiklerini belirterek, “tartışmalar sonucunda toplantımız 22 karar aldı. Bu kararlar aynı zamanda Kurucu Meclis'in Şengal Özerk Yönetimi'nin ilanı için program niteliğindedir. Şengal Özerk Yönetimi bugünden itibaren çalışmalarını bu kararlar temelinde yürütecek ve kendini yönetecektir” dedi.

Toplantıda alınan kararlar şöyle:

1- Bizler Federal Irak ve Başurê Kürdistan Bölgesi'nden Şengal halkının istemi ve iradesi olan Özerk Yönetimimizi kabul etmelerini istiyoruz. 14 Ocak 2015'te kurulan Özerk Yönetimimizin kapıları, içerisinde yer alarak çalışma yürütmek isteyen herkese açıktır. İsteyen herkes bu çalışmalara dahil olarak Şengal'in özgürleştirilmesinden sonra Şengal’e dönen Êzidî halkımıza yardımcı olabilir.

2- Şengal nahiyesinde daha önce kişisel veya parti çıkarları temelinde kurulan meclisler, DAIŞ çetelerinin saldırıları sırasında Êzidî halkını yalnız bırakarak Başurê Kürdistan'a, Türkiye'ye ve Avrupa'ya kaçtılar. Irak anayasasına göre; 4 yıldan sonra bu meclislerin çalışmalarının durdurulması ve kapatılması gerekirken, çıkarları doğrultusunda bunlar çalışmalarına devam etti. Hiçbir seçim yapılmadan 10 yıl boyunca hüküm süren bu meclislerin artık hiçbir meşruiyeti kalmamıştır. Bu meclislerin çalışmalarının durdurulmasını ve Şengal'in özerk bir yönetim esasına dayalı olarak yönetilmesini istiyoruz.

3- Şengal'de Êzidî halkının yaşadığı soykırımın incelenmesi, araştırılması ve muhasebesinin yapılmasının yanı sıra bu jenoside sebebiyet verenlerden hesap sorulması için bir mahkeme kurulmalıdır.

4- a) 2005 yılında kabul edilen Irak anayasasının 116 ve 125'inci maddelerine göre; Şengal'in özerk bir bölge olması ve Şengal’deki Êzidî halkının kendi kendini yönetmesi hakkı tanınmalıdır. Bu temelde Behşik, Bacanan ve Şêxan kasabasındaki halkımızın da özerk yönetimlerini ilan etmesini istiyoruz.

b) 1920-1921 yıllarında Irak devleti kurulduğunda Şengal kaza (ilçe) olarak kabul edilmişti. Ancak daha sonra birçok oyun ve hileye başvurularak Şengal'e bağlı birçok köy ve kasaba başka merkezlere bağlandı. Şengal'in coğrafi yapısının Irak’ın kurulduğu dönemdeki coğrafi yapısına göre düzenlenmesini istiyoruz.

5 - Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ) Şengal’in sınırlarının savunulmasından ve iç güvenliğinden sorumlu güç olarak görülmelidir. Peşmerge güçleri ve ortak polis gücü de ortak bir komutanlık çatısı altında bu görev ve sorumluluğu yerine getirebilirler. Devletlere, YBŞ’ye silah ve mali yardımda bulunmaları için çağrı yapılmalıdır.

6- Başurê Kürdistan Bölgesel Hükümeti, YBŞ savaşçılarının hareketini ve Şengal Êzîdîleri İnşa Meclisi üyelerinin Başur bölgelerine yapacakları ziyaret ve seyahatleri engellememelidir.

7- HGP/YJA STAR gerillaları, YBŞ savaşçılarının kendi kendilerini yöneterek ve tek başına Şengal halkını savunabilecek düzeye erişinceye kadar Şengal’de kalıp YBŞ güçlerinin eğitimlerini organize edebilir.

8- Kadınların özgür yaşamı temsil ettiği günümüzde kadınların toplumsal, politik, askeri ve kültürel yaşamın inşa edilmesinde çok önemli ve aktif bir rolü bulunmaktadır. Bu yüzden yaşamın her alanında etkisi ve temsil düzeyi olmalıdır.

9- Eski yönetim tarafından hasar tespiti ve yeniden inşa çalışmalarını gözlemlemek üzere oluşturulan komiteyi reddediyoruz. Bu komitenin ortak bir çalışmayla ve tüm Şengal halkının temsilini yapacak şekilde kurulmasını istiyoruz.

10- Şengal’de Irak, bölgesel hükümet veya siyasi partilere ait bayrağın dalgalanması bizim açımızdan bir sorun teşkil etmemektedir.

11- DAIŞ çeteleri tarafından kaçırılan Êzîdî kadınlar ve ailelerine yeniden yaşamlarını örgütleyebilmeleri için maddi ve manevi tazminat ödenmeli, psikolojik destek sağlanmalıdır. Bu konuyla ilgili Şengal’de eğitim merkezi açılmalı, şehit aileleri ve yakınları tazmin edilmeli, tüm ferman kurbanları da şehit ilan edilmelidir.

12- Êzîdî kadınlara yönelik gerçekleşen barbar uygulamalar jenosit girişimi ve toplu kıyım olarak tanınmalı, bu konuya dair dosya ilgili yerlere teslim edilmelidir.

13- İnşa Meclisi ile kurulacak ilişkiler dışında, Êzîdîlerin temsilcisi olduklarını iddia eden kişi ve gruplarla kurulacak ilişkiler Êzîdîlerle ilişki olarak değil, kişiler ve siyasi parti temsilcilikleri düzeyindeki dar ilişkiler olarak görülecektir. Êzîdî halkını temsil etme iddiasında olanlar İnşa Meclisi’ne dahil olarak bu sorumluluğu yerine getirebilir.

14- Çeteler tarafından kaçırılan kişilerin kurtarılması için ilgili yerlerden tüm imkanlarını seferber ederek çalışma yürütmesi istenmelidir.

15- Eli Şengal Êzîdî halkının kanına giren, mallarını çetelere helal kılıp peşkeş çeken, çetelerin Şengal’e geçişlerini sağlayan, çetelere katılan, çetelerle ilişkilenen vb. suçlara bulaşmış her kişi işlediği suçlara göre cezalandırmalıdır. Hiçbir zaman kişiler inancı, etnik yapısı ve mezhebinden dolayı suçlanamaz. Herkes yaptığının sorumluluğunu taşır ve bunun gerektirdiği ceza evrensel insan hakları ve demokratik sistemin gereklerine göre gerçekleşir.

16- Şengal’den göç eden Êzîdîlerin Şengal’i özgürleştirmesi için insani, askeri ve maddi destek sunan devlet ve kesimlere ilişkin detaylı bir açıklama hazırlanarak, kimlerin ne türlü destek verdikleri ve kimlerin yardım aldıkları da detaylarıyla açıklanacaktır.

17- Êzîdîler, DAIŞ’ı hiçbir dini, mezhebi ve inancı temsil etmeyen terörist bir suç şebekesi olarak görürken, bölgenin asli unsurları olan halklar arasındaki ortak yaşama ve tarihi ilişkilere hiçbir Êzîdî’nin zarar verecek bir yaklaşım ve uygulama içinde olmasını kabul etmemektedir. Bu kişilerin de ahlaki ve yasal görev ve sorumluluklarını yerine getirmelidir.

18- Bize insani yardımda bulunan, bizim için canlarını feda ederek güvenlik koridoru oluşturan, Şengal dağında mahsur kalan binlerce aileyi kurtaran YPG/YPJ güçlerine teşekkür ediyoruz. 15 ay boyunca Şengal dağında bulunan Êzîdî halkını çetelere karşı koruyarak direnen, katliam gerçekleştirmelerine izin vermeyen ve 13 Kasım 2015’te Şengal merkezinin özgürleştirilmesinde birinci derecede rol oynayan HPG/YJA STAR ve YBŞ güçlerine teşekkürlerimizi sunuyoruz.

19- Êzîdî göçmenlere yardımlarından dolayı Rojava Hükümeti ve halkına, Rojava Yardım Örgütü’ne, Başurê Kürdistan Bölgesel yönetimi hükümeti ve Başurê Kürdistan halkına, Irak Merkezi hükümeti ve halkına, Bakurê Kürdistan ve Rojhilat Kürdistan halkına teşekkürlerimizi sunuyoruz.

20- Uluslararası toplumu, Şengal merkez ve bağlı bölgelerinin yeniden inşası için yürüteceğimiz çalışmalarda bize destek sunmaya ve bu konuda uluslararası bir kongre organize etmeye çağırıyoruz.

21- Êzîdîxan’ın tüm genç kızları ve erkeklerini, Êzîdîxan’ın direniş ve savunma iradesini temsil edebilecek yegane güç olan YBŞ’ye katılmaya çağırıyoruz.

22- Merkezi Irak hükümeti ile Başurê Kürdistan bölge hükümetini Êzîdî halkının iradesine ve taleplerine karşı saygılı olmaya ve bu çerçevede davranmaya çağırıyoruz.