Medya Savunma Alanları'ndaki Şehit Deniz Fırat Akademisi tamamlandı. Eğitim gören ve eğitim koordinesinde yer alan gerillalar, Deniz Fırat’ın mücadelesine sahip çıkacaklarını ve onun izinden gideceklerini belirtti.
DAİŞ çetelerinin 8 Ağustos 2014 tarihinde Şehit Rüstem (Maxmur) Kampı'na saldırmaları sonucu yaşamını yitiren Özgür Basın Şehidi Deniz Fırat adına Medya Savunma Alanları'nda açılan akademi tamamlandı.
'BASIN ÇİZGİSİNİN OLMAZSA OLMAZI'
Ragahandina Jin (RAJİN) Koordinasyon Üyesi Beritan Cudi, özgün bir kadın akademisi açmanın RAJİN konferansında alınan bir karar olduğunu belirterek, "Geçen yıl tam da bu dönemde şehit düşen Deniz arkadaşın ismini bu akademiye vermek en güzel ve anlamlı bir çalışma oldu. Kuşkusuz Deniz arkadaşın basında olan çabası ve emeğinin karşısında verilecek en anlamlı cevaplardan biri de bu çalışmanın kendisi oldu. Basın emekçisi olan Deniz arkadaşın ardılı olmak isteyen arkadaşları hazırlamak ve yetiştirmek üstelik bu mekana onun adını verip ona layık bir çaba içerisinde olmak bizim onun güzel arkadaşlığına ve basındaki yaratımlarına olan borcumuzun eseridir. Bu akademideki her bir öğrencinin Deniz gibi emekçi, Deniz gibi duyarlı bir ruha sahip ve Deniz gibi adanmış bir kişilik sahibi olması basın çizgisi açısından olmazsa olmaz bir doğrultudur" şeklinde konuştu.
Daha çnce basın çalışmalarında bulunmayan ve Kürdistan’ın birçok yöresinde basın çalışmasından gelenlerin Deniz Fırat Akademisi'nde buluşmalarını kutlayan Cudi, öğrencilerin Deniz Fıratlar'ın çizgisinde eğitilme gibi bir şansa sahip olduklarını söyleyerek, bütün eğitim gücüne başarılar diledi.
'KADINI VE GAZETECİLİĞİ ONDAN ÖĞRENDİK'
Akademide öğrenci olan Rojavalı Şinda Ekrem, "Şehit Deniz Fırat’ın yolunda yürümek, onun mücadelesini sürdürmek ona layık olmaktır. Böylesi bir kadın akademisinin açılması bizler için büyük bir şanstır. Hem Şehit Deniz Fırat adına eğitim görmek hem de Deniz Fırat arkadaşın kişiliğini öğrenmek, anlamak, Deniz Fırat şahsında kadını tanımak önemli ve anlamlıdır. Bir gazeteci olarak nasıl çalışılmalı, nasıl iş yapılmalı, mücadeleyi nasıl sürdürmeli Şehit Deniz Fırat’tan öğrendik” dedi.
Ekrem, kendilerine düşen görev ve sorumluluğun Deniz Fırat’ın mücadelesini ve çalışmalarını yürütmek olduğunu dile getirdi.
'DENİZ’İN YARATIMLARINI KENDİMİZDE DERİNLEŞTİRİYORUZ'
Deniz Fırat gibi bir gazetecinin adına açılan akademide eğitim görmenin büyük bir şans olduğunu belirten Şilan Cudi ise şunları söyledi: "Böylesi bir akademide eğitim görmenin anlam ve önemi çok büyüktür. Bizler de anlam yüklemeye çalışıyoruz. Arkadaşımızın mücadelesini devam ettireceğiz. Şehit Deniz Fırat’ın ardında bıraktıklarını kendimizde derinleştiriyoruz. Kadın alanında, kadın basıncılığında kendimizi derinleştiriyoruz. Deniz arkadaş bize büyük bir miras bıraktı. Bizim de görevimiz bıraktığı mirasa sahip çıkmaktır."
‘DENİZ’İN ÖZGÜRLEŞME İSTEMİ MÜCADELEYLE BİRLEŞTİ’
Akademide Eğitim Kurulu olarak yer alan Hewler Şahin adlı gerilla ise, şehitlerin üzerine konuşmanın gerekliliğini hep söylediklerini ama ağır geldiği için anlatmakta güçlük çektiklerini söyledi. 'Şehitlerin ışıklı yolunda yürümeyi' esas aldıklarını ifade eden Şahin, "Şehit arkadaşlar üzerine kısa birkaç sözcük kullansam da hala o cesareti kendimde toplamış değilim. Şehit Deniz Fırat arkadaşın adına açılan bir akademide kurul olarak yer almak, buraya gelen bireylerle ilgilenip onlara ders vermek anlamlıdır benim için. Deniz arkadaşın özgürleşme istemi mücadelesiyle birleşti. Şehit Deniz arkadaşın mesajını doğru anlamak ve bir an önce pratikte yerine getirmek için böylesi bir akademide öğrenci yetiştiriyorsun. Bu bizler için önemlidir" diye kaydetti.