SADAT Van’da cirit atıyor

AKP’nin JİTEM’i olarak bilinen SADAT, Van’da farklı sivil toplum kuruluşları adı altında faaliyetlerini yürütüyor. Van’da 6 yıldır eylem ve etkinlik yasağını Valilere yaptıran SADAT’ın finansörlüğünü ise AKP’ye bağlı İŞGEM yapıyor.

Emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi başkanlığında Türk ordusunun çeşitli birliklerinden emekli olan 23 subay ve astsubay tarafından kurulan SADAT ve faaliyetleri, gündemdeki yerini koruyor.

Özellikle Rojava’da Kürtlere karşı DAİŞ ve El-Kaide gibi çetelere verdiği destekle tanınan SADAT, son zamanlarda Türkiye içinde de faaliyetlerini artırmaya başladı. Cumhurbaşkanlığı bütçesi ile finanse edilen bu yasadışı dışı paramiliter örgüt yapısı, Kürt illerinde öz yönetim ilanlarında Kürtlerin meşru mücadelesini bastırmak için DAİŞ bünyesindeki Çeçen çete sürüsünü Sur, Cizre ve Nusaybin’de kullanarak binlerce kişinin infazını gerçekleştirdi.

 SADAT’IN DİĞER ADI VAN DÜŞÜNCE PLATFORMU

Valilik tarafından bin 900 gündür eylem ve etkinlik yasağı uygulanan Van'da, “Van Düşünce Platformu” isimli paravan STK ile çalışmalarını yürütüyor. Bunun dışında Van Kadın Kardelen Derneği de SADAT’ın çalışmalarını yürüten derneklerden biri.

SADAT’ın Van’daki en büyük finansörü ise hükümete bağlı İş ve Geliştirme Merkezi, İŞGEM… İŞGEM vasıtasıyla hem büyük maddi kaynak sağlıyor hem de insanlara daha rahat ulaşarak propaganda yapabiliyor.

SADAT’A TÜRGEV DESTEĞİ

 SADAT Van’da “ "Van Sivil Dayanışma İnisiyatifi” adı altında hareket ediyor. Bu yapı, 54 dernekten oluşuyor; tüm finansmanı ise TÜRGEV tarafından karşılanıyor. Van Sivil Dayanışma İnisiyatifi Başkanı olan Mehmet Emin Akan ve diğer üyeleri sık sık Valileri ziyaret ederek yapılması gerekenler konusunda uyarılarda bulunuyor.

 SADAT’IN BAŞI AKP İL YÖNETİCİSİ

 SADAT’ın Van’daki tüm bu çalışmalarını organize eden kişi ise, AKP Van İl Yöneticisi Sinan Başak. AKP Tanıtım ve Medya'dan Sorumlu İl Başkan Yardımcısı olan Başak, Van Düşünce Platformu Başkan Yardımcılığı da yapıyor. Başak, aynı zamanda Anadolu Eğitim Vakfı isimli kuruluşun da üyesi. Son olarak CHP’nin Van gezisi sırasında kentin her tarafında 27 Mayıs darbesinde idam edilen eski Başbakan Adnan Menderes’in fotoğraflarını asan ve ‘Seni yedirmeyiz Erdoğan’ yazılı bilboardların mimarı da, yine SADAT’ın örtülü derneği Van Düşünce Platformu’nun başkanlığını yapan Sinan Başak tarafından organize edildi.

EYLEM VE ETKİNLİK YASAĞINI SADAT MI İSTİYOR?

Van’da son 6 yıldır uygulanan eylem ve etkinlik yasağının da bu grubun etkisiyle yapıldığı öğrenildi. Vali ve kayyumları istedikleri gibi yönlendiren SADAT yapılanması, bu yasağın sürmesini istiyor. Bu yolla sokakları siyasi partilere ve STK’lara yasaklayan SADAT, sokaklarda bizzat kendisine bağlı yapıların çalışması için zemin hazırlıyor.

İSTEMEDİKLERİ FESTİVALLERİ İPTAL ETTİRİYORLAR

Bu yapı son yıllarda Van’da düzenlenmesi planlanan konser ve festivallere de müdahale ediyor. Geçtiğimiz Eylül ayında Van’da düzenlenmesi planlanan ilk gençlik festivali olan etkinlik de SADAT tarafından engellendi.  O günlerde Ahlak Harekatı diye örgütlenen bu kişiler, kentin en işlek yerlerine provokatör yazılar yazarak, festivalin Valilik tarafından iptal edilmesini sağladı. SADAT’ın Van uzantıları, 2018 yılında da kadınlar için ayrı otobüs isteyerek, "Pembe Otobüs" kampanyası için toplanan imzaları Van Büyükşehir Belediyesi UKOME'ye teslim etmiş ancak gelen tepkiler üzerine belediye bu uygulamadan vazgeçmişti.

'HADİ VALİYİ ZİYARET EDELİM'

Bu yapılanmanın Van’a gelen son üç Vali ile iyi ilişkiler kurması ise dikkat çekiyor. SADAT üyeleri son 5 yıldır Van’da görev yapan Van Valileri İbrahim Taşyapan, Murat Zorluoğlu ve M.Emin Bilmez’i sık sık ziyaret ederek, yapılması gerekenler hakkında uyarılarda bulunuyor. Ziyaretlerin ardından Valilerin SADAT’ın istediği her şeyi yapmaları dikkat çekiyor.