Saçılık, Bizim Değirmen’i anlattı

Kars Belediyesi’nin KarSbel markalı ürünlerini, ‘Bizim Değirmen’ adıyla Ankara’da kurdukları kooperatifle satışa sunan HDP’li Veli Saçılık, örgütlü üretici ve tüketiciyi hedeflediklerini söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) PM Üyesi Veli Saçılık, ‘Bizim Değirmen’ adıyla kurulan kooperatifi ANF’ye anlattı.

Tüketim toplumunda insanların sürekli bir şey almaya yönlendirildiğini belirten Saçılık, “Biz ihtiyaçlarımız üzerinden dünyayı değerlendirmeyi istiyoruz. Bize dayatılan şeyleri almak değil; nereden ve ne için geldiğini, neden lazım olduğunu bilerek almak istiyoruz. Nasıl ki bize dayatılan politikacılar değiştiriliyor, aynı şekilde bize dayatılan yiyecekleri de değiştirebiliriz’’ dedi.

ÖZGÜRCE SEÇEBİLME HAKKI

Saçılık, üretici ya da tüketici diye ayırmadan dayanışmanın gerekliliğini belirterek, hayatın her alanında özgürce seçebilme ve hikayesini görebilme hakkına işaret etti. Bir ürün tarladan nasıl çıkıyor, üretici bunu hangi koşullarda üretiyor, tüketiciye gelene kadar nasıl bir macera yaşıyor ya da tüketicinin gerçekten ihtiyacı olup olmadığı gibi bütün alanları düşündüklerini kaydeden Saçılık, “İnsanların üretici ve tüketici diye ayırmadan örgütlü olmalarını, örgütlü üreticinin kendi alanında giderlerini azaltarak dünya ve ekoloji ile barışık olmasını amaçlıyoruz. Tüketicinin üreticiye saygı duyduğu ekolojik ve sosyal dayanışma ağını ördüğümüz bir düşünce içindeyiz. Tabii ki biz bunu ilk düşünen değiliz ama en azından Ankara’da omuz veren olmak ve bu bayrağı yükseltmek istiyoruz’’ şeklinde konuştu.

ÜRETİCİYİ ÖRGÜTLEME

Birçok ilde insanların/küçük üreticilerin kooperatif kurmak için uğraştığını ama nasıl yapacaklarını bilemediğini kaydeden Saçılık, şöyle devam etti: “Biz insanlardan bir şeyler alırken diyoruz ki; biz sizden bir kez bunu alırız ama örgütlenir ve kooperatif olursanız hem bir standardınız olur hem de ürünlerinizi ucuza mal edersiniz. Eşit koşulları oluştururuz. Üreticiyi örgütlenmeye davet ediyoruz. Tüketiciye de diyoruz ki; siz bize ne istediğinizi söyleyeceksiniz, hep beraber bir araya gelip tüketici grupları oluşturacağız ve bütün tüketicilerin örgütlendiği bir alan oluşturacağız. Demokratik bir dengeyi sağlamış olacağız.”

KOOPERATİF TV ADIYLA YAYIN

Saçılık, önümüzdeki süreçte bir yayınevi kuracaklarını da paylaşarak, şunları söyledi: “’İnsanların küçük küçük alanlarda kooperatif kurma girişimlerine, sorunlarının ne olduğu ve neyi amaçladıklarına yönelik Kooperatif TV adıyla yayın başlatacağız. Bu yayın bir bellek bankası gibi bilgileri bir yerde toplayacak. Üreticilerin hikayelerini diğer insanlara yansıtmak ve tüketici tarafından da desteklenmesini sağlamak istiyoruz. Biz ürünlerin fiyatından çok ürünün kim tarafından ve hangi ihtiyaçlar için üretildiği ile ilgileniyoruz. Köyü yakılmış ya da göç ettirilmiş bir üreticinin hayata tutunması ve örgütlü olması için üreticilerimiz desteklenecek. Çünkü marketler zincirinin yerine dayanışma zincirini yaygınlaştırdığımız bir memleket düşünüyoruz.’’

ÜRÜN YELPAZESİ GENİŞLİYOR

Ürün yelpazesinin giderek genişleyeceğini kaydeden Saçılık, şunları ekledi: “Şu anda Kars ürünleriyle satışlarımıza başladık. Ürün listemiz çok geniş ve yeterli çalışmalar yapılırsa ürün yelpazemizin daha da genişleyeceğini zannediyorum. Şu anda satışlarımız başladı ama Eylül ayı ortalarında açılışımız olacak.’’