Rojhilatlı aşiretler işgale karşı savaşmayı önerdi

İran ve Doğu Kürdistan’da (Rojhilat) bazı aşiretler, Türk işgaline karşı Rojava’yı savunmak için İranlı yetkililerden talepte bulundu.

Pazar günü ağırlıklı olarak Loristan, İlam ve Kirmaşan’ın Kodeşt, Helilan, Hersin, Nurabad, Durud, Kengawer, Sehna’da yaşayan Celalwend, Biranwend, Osmanwend aşiretleri ile Kirmaşan, İlam, Loristan’da yaşayan Lek’ler Türk devletinin Rojava ve Kuzey Doğu Suriye topraklarına yönelik başlattığı işgal ve katliam saldırılarına karşı savaşmak için İran Cumhurbaşkanlığına yazdıkları bir mektupla talepte bulundular.

Şu ana kadar aşiret ve Lek’lerin bu talebine herhangi olumlu yada olumsuz bir cevap verilmezken, Doğu Kürdistan halkı ve inançlarının işgale karşı tepkileri giderek radikalleşiyor.

İlam Üniversitesi Rektörü Muhammed Ali Ekberi, Pazar günü İlam’da Kerbela direnişçileri Hasan ve Hüseyin’e ilişkin düzenlenen bir şiir gecesinde konuştu.

Ekberi Kerabela’da ölenleri anarak Türk devletinin Rojava ve Kuzey Doğu Suriye topraklarına yönelik başalttığı işgal ve katliam saldırılarını Kerbela’ya yönelik saldırılarla karşılaştırdı.

Ekberi işgal saldırılarının bir katliam ve soykırım olduğunu belirterek, “Türk devletinin işgal saldırıları Ortaçağ’dan kalma bir faşist saldırı ve soykırımdır. Bu saldırıların bir an önce önünün alınması gerekir. Önü alınmazsa bölgede ciddi kriz, insanlık dramına dönüşecek” diye konuştu.

Kirmaşan’lı kadın müzik grubu Gralis’ten de bir tepki geldi. Kadınlardan oluşan müzik grubu, TRT’nin konser teklifini reddederek işgale olan tepkilerini gösterdi.