Rizgar Êrsî: Gerilla sömürgecilere dersini verdi

HPG komutanlarından Rizgar Êrsî, 16 Haziran gecesi kapsamlı saldırıyla başlayan Heftanin direnişinde yaşananları ANF’ye anlattı. İşgal planının Heftanin’de sergilenen tarihi direnişle boşa çıktığını söyleyen Êrsî “Gerilla sömürgecilere dersini verdi” dedi

HPG komutanlarından Rizgar Êrsî yakın Kürdistan tarihinin direniş sayfalarına “Cenga Heftanin” olarak geçen Türk devletinin işgal saldırısını ve ortaya çıkan tabloyu ajansımıza değerlendirdi. Sözlerine “Xantur’dan Bekturya’ya kadar uzanan bölgede “Cenga Heftanin” direnişi altın harflerle tarihe yazan şehitleri saygıyla anıyorum” diye başlayan gerilla komutanı faşist şef Erdoğan’a bağlı ordunun kayıplarına ve tarihi yenilgisine dikkat çekti.

Sömürgeci Türk devletinin bu savaşla hak ettiği dersi aldığını belirten Êrsî, HPG ve YJA/STAR gerillalarının Heftanin’de Türk ordusuna verdirdiği kayıpların gizlendiğini ifade etti. 2020 yılında Kürdistan’ın genelinde, özellikle de Heftanin bölgesinde şiddetli bir savaşın yaşandığını hatırlatan gerilla komutanı Êrsî 16 Haziran gecesine dikkat çekti. O gece Türk ordusunun Heftanin’e yönelik kapsamlı bir saldırı düzenlediğini belirten Êrsî şöyle konuştu:

“Ancak geriye dönüp baktığımızda Türk devletinin başarılı olmadığını görüyoruz. Kısa bir süre zarfında Heftanin’i işgal edip adım adım Medya Savunma Alanları’na kadar ulaşıp işgal harekatını bütün Güney Kürdistan’a yaymayı hesaplıyorlardı. Ancak Kürdistan’ın özgürlük gerillası, kanları, canları ve sergiledikleri fedakarlıkla Heftanin direnişi şahsında işgal planını boşa çıkarttı. Her ne kadar AKP-MHP faşist rejimine bağlı medya organları yalan-yanlış haberlerle gerçekleri çarpıtmaya çalışsa da ortaya çıkan tablo onların açık şekilde yenilgisini gösteriyor. Türk devletinin aksine hareketimiz savaşın her anını saat saat, gün gün kamuoyuna açıkladı.”

‘ANKARA’DAKİ HESAPLAR HEFTANİN’DEN DÖNDÜ’

Ani bir saldırıyla gerillayı hazırlıksız yakalayıp bölgedeki direnişi kırıp bütün Güney Kürdistan’ı ele geçirmeyi planladığını ifade eden HPG komutanı Rizgar Êrsî “Geniş bir operasyonla çok sayıda fazla gerillayı şehit düşürmeyi istiyorlardı. Türk devleti bu operasyon için deyim yerindeyse bütün varını-yokunu ortaya koydu, ancak Ankara’da yaptıkları hesap Heftanin’den geri döndü” diye konuştu.

Türk devletinin saldırı gücüne ilişkin de bilgiler veren Êrsî, operasyonun aralarında onlarca silahlı insansız hava aracı, savaş uçağı ve helikopterin de bulunduğu her türlü askeri araç-gereçle gerçekleştirildiğini hatırlattı. Gerillanın da aynı şekilde modern savaş taktiklerini hayata geçirdiğini belirten Êrsî devamla şu bilgileri verdi:

“Kısa bir süre içinde işgal ettikleri noktaları gerillanın eylemleri karşısında koruyamaz hale geldiler ve oraları terk etmek zorunda kaldılar. Zira Kürdistan gerillası verdiği sözün gereği olarak kelimelerle anlatılmayacak kadar büyük bir direnişin içinde olacağını ve onları bu topraklardan söküp atacağını hesaba katmadılar. Sadece Rustem Cûdî yoldaşın direnişine bakmak yeterdir, son kurşununa kadar çarpıştıktan sonra yaralanıyor ve düşmanın eline geçmemek için Beritan gibi Xantûrê’nin uçurumlarından kendini aşağıya atıyor. Hatırlatmakta yarar var, bu direniş ruhu Heftanin’de çarpışan her gerillada mevcuttu.”

‘BU YENİLGİNİN TADINI UNUTAMAYACAKLAR’

Türk ordusunun komutanlarının ilk günlerde propaganda amaçlı sınıra gelip kendi medyalarına pozlar verdiğini hatırlatan gerilla komutanı Êrsî “Kürdistan coğrafyasının amansız bir direnişe ev sahipliği yapacağını fark edemediler. Her ne kadar kendi kamuoylarından gizlemiş olsalar da aldıkları bu yenilginin kolay kolay unutamayacaklar” dedi.

Gerilla komutanı Êrsî, Erdoğan’ın Türkiye Cumhuriyeti’ni yeniden biçimlendirmeyi planladığını, bu nedenle de benzer saldırıların önümüzdeki dönemlerde de devam edebileceğine dikkat çekti. Erdoğan’ın önüne koyduğu 2023 yılı projesini hayata geçirmek için elinden geleni yaptığını belirten Êrsî “Son başvurdukları yöntem ise çete ordusunu kurmak, bu durumun kendisi bile Türk ordusu için utanç kaynağıdır” dedi.

HPG komutanlarından Rizgar Êrsî Kürdistan halkının ve kamuoyunun gerillanın nasıl her türlü teknik, tank, top ve uçağa karşı direndiğini merak ettiğini belirterek, bu konuda da değerlendirmelerde bulundu. “Gerilla basit insanlar topluluğu değil, onlar Başkan Apo’nun felsefesi ve ideolojisi çerçevesinde özgür insanlar olarak büyük bir iradeyi sergilemeye söz vermişler” tespitini yapan Êrsî, gerillanın da gelişen her teknolojiyle birlikte tarzını yenileyerek mücadelesini sürdüreceğini ifade etti.

‘GERİLLAMIZ KENDİNİ GİZLEME YETENEĞİNE SAHİP’

Gerillanın düşman güçleri içinde kendini gizleme ve hayata kalma yeteneğine sahip olduğunun altını çizen gerilla komutan Êrsî “Tekrar hatırlatmakta yarar var; Daha önce de buna benzer çok zorlu süreçler ve saldıralar yaşadık, ancak sonuçta zafer bizim oldu, şimdi bir kez daha tarih bu açıdan tekerrür etti ve savaş meydanında bayrağı dalgalandıran bir kez daha gerilla oldu” dedi. Komutan Êrsî, Türk ordusunun Kürdistan’da tamamen yenilgiye uğratılması durumunda bütün Ortadoğu’da demokratik ve özgür yaşamın kurulacağını belirterek şu hususlara dikkat çekti:

“21. yüzyılda gerilla artık eskisi gibi savaşı ele almıyor. Gerilla kendisini eski klasik özeliklerinden arındırarak, işinde daha uzman ve daha profesyonel hala geldi. Eskiden yüz kişilik bir gerilla grubunun işini günümüzde 4 kişi yapabiliyor. Başka bir değişle gerillanın niteliği çok daha artmış durumda. Bütün gerilla gücümüz yeniden inşada oldukça ısrarcı ve bu ısrarla sömürgecileri mağlup edilecek, özgür bir ülke kurulacak.”