'Riyad kongresi irade ve söz sahibi değil'
Demokratik Suriye Meclisi Üyesi Xemis, kongrelerinin Suriye'de söz sahibi olduğunu, Riyad kongresinin ise Suriye toprakları üzerinde olmadığı için Suriye içinde irade ve söz sahibi olmadığını söyledi.
Demokratik Suriye Meclisi Üyesi Xemis, kongrelerinin Suriye'de söz sahibi olduğunu, Riyad kongresinin ise Suriye toprakları üzerinde olmadığı için Suriye içinde irade ve söz sahibi olmadığını söyledi.
Demokratik Suriye Meclisi Üyesi Xemis, kongrelerinin Suriye'de söz sahibi olduğunu, Riyad kongresinin ise Suriye toprakları üzerinde olmadığı için Suriye içinde irade ve söz sahibi olmadığını söyledi. "Türkiye’nin, YPG’nin Arapları göce zorladığı, ENKS’nin Kürtlerin yerine Arapların konulduğu iddiası yalandır" diyen Xemis, Türkiye'ye de Kürt sorunu için diyalog çağrısı yaptı.
Demokratik Suriye Meclisi Hesekê Üyesi Hisnê Xemis, ANF'nin sorularını yanıtladı:
Demokratik Suriye Meclisi'nin kurulma amacı ve hedefleri nelerdir? Kurulan bu meclis sadece Rojava’yı mı temsil ediyor?
Kongre, demokratik bir sistem inşa edilmesi ve Suriye’nin sorunlarının çözüme kavuşturulması amacıyla kuruldu. Bu kongrede tüm Suriye halklarının sorunlarını çözüme kavuşturulması esası hedeflendi. Yine Dera, Dera Zor, Sweda, Halep, Selemiye, Hesekêli üyeler birlikte oturduğuna göre bu kongre tüm Suriye’yi kapsamaktadır. Bu kongre Rojava’da yapıldı. Çünkü bu bölgede güvenlik imkânları vardı ve imkânlarla bu kongre korundu. Kongre sadece Rojava için değil, tüm Suriye içindir.
'RİYAD KONGRESİ KARAR SAHİBİ DEĞİL'
Riyad’da gerçekleşen kongre ile sizin Rojava’da gerçekleştirdiğiniz kongre arasında nasıl bir fark var? Bu iki kongre de Suriye’deki sorunun çözümü için toplandığını belirtiyor. Burada kim Suriye’deki sorun için daha belirleyici olacak?
Suriye sorununun çözümü için yapılan her kongrenin arkasındayız. Özellikle akan kanın durulması için. Demokratik Suriye Kongresi kendi topraklarında gerçekleştirildi. Riyad kongresi Suriye toprakları dışında gerçekleştirildi. Yine bu kongreye farklı kişilikler katıldı. Ek olarak da bu kongre Birleşmiş Milletler'in desteği ile oldu. Bu nedenle Riyad’da gerçekleşen kongrenin kararlarının, Suriye için neler getireceği belirsizdir.
Demokratik Suriye Kongresi'nin Suriye topraklarında gerçekleşmesinin avantajları nelerdir?
Demokratik Suriye Kongresi Suriye toprakları üzerinde gerçekleştiği için bir yönetim ve bir iradeye sahiptir. Aynı zamanda Demokratik Suriye Güçleri adlı bir askeri güce de sahiptir. Yani Demokratik Suriye Kongresi çatısı altında askeri bir güç var. Bu askeri güç Demokratik Suriye Meclisi'ne bağlı olduğundan dolayı Demokratik Suriye Meclisi savaş ve barış kararını verebilir. Bu askeri güç Demokratik Suriye Meclisi kararı ile savaş yapabilir. Demokratik Suriye Meclisi bu esas üzerinde söz sahibi olduğundan dolayı Suriye'de söz sahibidir. Ancak Riyad kongresi Suriye toprakları üzerinde olmadığı için Suriye içinde irade ve söz sahibi değildir.
'TÜRK DEVLETİ VE ENKS YALAN SÖYLÜYOR'
Türk devleti, YPG'nin Arapları göçe zorladığını yine ENKS Kürtlerin göçe zorlandığını söylüyor. DSM’nin bir üyesi olarak sizin fikriniz nedir?
Kürtler ve Araplar arasında yapılmak istenen bir fitne ve halklar ve mezhepler üzerinden yaratılmak istenen bir kaos var. Bu doğrudur. Buna inanıyorum ki bu fitne sadece bir devletle sınırlı değil. Bu birçok devletten kaynaklanmaktadır. Çünkü Suriye’den faydalanmak isteyen birçok kişi var. Suriye halkları arasında fitne yaratmak isteyen herkes üzerinde konuşacak zamanımız yok çünkü çoktur ve yine bunlar Suriye’de ekmek peşindedir. Yine sadece ekmek kapma peşinde değiller aynı zamanda arka tarafta teröristleri besleyerek de Suriye’deki ölümleri artırma peşindedirler. Bu nedenle Türkiye’nin, YPG’nin Arapları göce zorladığı, ENKS’nin Kürtlerin yerine Arapların konulduğu iddiası yalandır. Burada Kürtlerle Araplar, Müslüman ile Ezidiler birlikte yaşamaktadır. Bunu kendilerine örnek alsınlar.
Rakka ve Şeddadı gibi alanlardan özellikle Cizre kantonunda bulunan Hesekê kentine yoğun bir göç var. Yaşanan bu göç bölgenin demografik yapısını değiştirir mi? Yine sizce Rojava Suriye’den niçin bu kadar göç alıyor?
Rakka, İdlip, Halep, Humus ve Dera Zor’dan göç edenler oralarda ağır bir savaş olmasından dolayı göç ediyorlar. Bu nedenle halk güvenli yerlere sığınıyor. Cizre kantonu da güvenli bir yer olmasından özellikle Hesekê’ye geliyorlar. Yine birçok kurum ve kişi maddi ve manevi olarak bunlara yardım edip koruyor. Bunlar bizim çocuklarımız ve halkımızdır. Ayrıca bölge normal durumuna döndüğü zaman herkes köyüne, mahallesine, ilçesine ve kentine dönecektir.
TÜRKİYE'YE DİYALOG ÇAĞRISI
Türkiye'de yaşanan bir iç savaş var. Buna yönelik düşüncelerinizi alabilir miyiz?
Türk devletinin bir intihar sürecine geçtiğini görüyoruz. Hepimiz biliyoruz ki çözüm, savaş ile gelmez; diyalogla gerçekleşir. Görüyorum ki, orada bir diyalog kurulması gerekir. Sorun silah ve baskı ile çözülmez. Birçok Arap ülkesinin kendi halkına karşı silah kullandığını gördük. Ancak bunun hesabını verme gücü göremediler. Bunun için sürekli bir diyalog kurulması gerekir ki Kuzey Kürdistan halkının sorunu çözülsün.
Demokratik Suriye Meclisi modelini Türk devletine öneriyor musunuz?
Tüm tarafların önerisi savaştan ziyade diyalog olmalıdır. Umutluyum ki Türkiye’de askeri ve siyasi yaptırım gücü olan, Türkiye’de yaşayan tüm halkların sözcülüğünü yapabilecek olan Demokratik Suriye Meclisi benzeri bir meclis kurulur. Hükümet de bir şey düşünebilir.