PKK: Zilan ve Helmet yoldaşlar çizgisinde direneceğiz!

PKK: Kırk yılı aşkın süredir on binlerce şehit vererek direndik, Zilan ve Helmet yoldaşlar gibi fedai kahramanlar yarattık. Bundan sonra da özgürlük ve demokrasi için aynı çizgide direneceğimiz kesindir.

PKK Yürütme Komitesi, 30 Haziran 1996 yılında Dersim’de fedai eylem gerçekleştiren Zilan (Zeynep Kınacı) ve PKK Merkez Komitesi ve KCK Genel Başkanlık Konseyi üyesi Helmet (Diyar Xerib)’in  şehadet yıldönümleri vesilesiyle yazılı bir açıklama yaptı.

PKK açıklaması şöyle:

“Şehadetinin 25. yıldönümünde fedai öncümüz, özgürlük tanrıçamız, Kürt halkının ve kadınının onuru Zilan (Zeynep Kınacı) Yoldaşı derin saygı, sevgi ve minnetle anıyoruz. Başta Önder Apo olmak üzere tüm yoldaşların, kahraman gerilla güçlerimizin, yurtsever halkımızın ve dostlarımızın 25. Fedailik Günü’nü kutluyoruz. Faşist-soykırımcı zihniyet ve siyasete karşı Zilan Çizgisinde özgürlük ve demokrasi mücadelesi yürüten herkesi selamlıyor ve üstün başarılar diliyoruz. 26. Fedailik yılında Hareket ve halk olarak daha güçlü savaşacağımızı ve daha büyük kazanacağımızı belirtiyoruz.

Bilindiği gibi, bundan 25 yıl önce, 30 Haziran 1996 tarihinde Zilan yoldaş, Dersim’in merkezinde gerçekleştirdiği fedai eylemiyle faşist-soykırımcı sisteme tarihinin en ağır darbesini vurdu ve özgürlük bilinci ile eylemimizi zirveye çıkardı. Ortaya koyduğu cesaret ve fedakârlık, gösterdiği kararlılık ve irade, yaşadığı Önderlik bağlılığı ve özgürlük tutkusu başta kadınlar olmak üzere tüm halkımızı ve gençliği sararak yeni özgür bireyi ve demokratik toplumu yarattı. Gerilla yenilmezliğinin ve taktik yaratıcılığın sembolü oldu. Fedai çizgisindeki kadın gerillalaşmasını ve özgürlük mücadelesindeki kadın öncülüğünü kesinleştirdi. Kürdistan’dan gelişip tüm dünyaya yayılan kadın özgürlük çizgisini ve özgür kadın devrimini geliştirdi. Apocu çizgide özgürleşen kadının gerçek yaratıcı ve zafer kazanıcı gücünü herkese gösterdi. Özgürlüğün kılıcı olan kadın gerillacılığını ve öz savunmasını gerçekleştirdi.

ZİLAN FEDAİLİK ÇİZGİSİNDE SAVAŞIYOR VE KAZANIYORUZ

Çok açık ki, Hareket ve halk olarak, çeyrek asırdır, zindanlarda gelişen 14 Temmuz Ulusal Onur ve Kahramanlık çizgisini gerillaya ve kadın özgürlük mücadelesine taşıyan Zilan Fedailik Çizgisinde savaşıyor ve kazanıyoruz. Bizi bilinçlendiren, örgütleyen, ruh ve cesaret veren, yenilmez kılan ve bize hep kazandıran işte bu fedailik çizgisi oluyor. Sömürgeci-soykırımcı güçlerin uluslararası komplo düzeyindeki saldırılarını boşa çıkartıp başarısız kılan söz konusu fedailik çizgisidir. Hareket ve halk olarak en büyük güç kaynağımız Zilan gerçeğinde somutlaşan işte bu çizgidir.

Bugün başta Metina, Zap ve Avaşin olmak üzere Heftanin ve Xakurkê’den tüm Kürdistan dağlarına ve Türkiye metropollerine kadar her alandaki özgürlük ve demokrasi savaşı bu çizgide yürütülüyor. Her gün ağır darbeler vurarak AKP-MHP faşizmini tarihe gömen bu çizgi oluyor. Dört parça Kürdistan’da ve yurtdışında halkımızı ve dostlarımızı TC işgaline ve işbirlikçiliğe karşı bu çizgi eyleme geçiriyor. Her alandaki kadın öncülüğünü ve yenilmezliğini bu çizgi ortaya çıkartıyor. Zilanlaşan HPG ve YJA-Star savaşçılığı gerçek öncülüğün, zaferin adı ve andı oluyor. Zilan yoldaş 25 yıldır işte böyle bir kahramanlık mücadelesinde yaşıyor ve bundan sonra da hep böyle yaşayacak!

HELMET YOLDAŞ GERÇEĞİ HAKKI, ADALETİ VE HAKİKATİ TEMSİL EDİYOR

Diğer yandan, Hareket ve halk olarak, Güney Kürdistan halkımızın yiğit evladı, PKK Merkez Komitesi ve KCK Genel Başkanlık Konseyi üyesi Helmet (Diyar Xerib) Yoldaşın ikinci şehadet yıldönümünü yaşıyoruz. İkinci şehadet yıldönümünde, her zaman aydınlatıcı olan Helmet Yoldaşı derin saygı, sevgi ve minnetle anıyor; amacını başarma ve anısını yaşatma sözümüzü yineliyoruz. Başta Güney Kürdistan halkımız olmak üzere tüm yurtsever halkımızı, siyasal güçleri, aydın ve sanatçıları Helmet Yoldaş gerçeğini doğru anlamaya ve sahip çıkmaya çağırıyoruz.

Gerçekten de Helmet yoldaş gerçeği büyük bir aydınlatıcılık oluyor; hakkı, adaleti ve hakikati temsil ediyor. Gerçek Kürt yurtseverliğinin, demokratlığının ve devrimciliğinin nasıl olması gerektiğini bize öğretiyor. Sömürgeci-soykırımcı TC karşısında her Kürt insanının nasıl durması gerektiğini bize gösteriyor. AKP-MHP faşizminin Güney Kürdistan’a yönelik işgalci saldırıları karşısında hangi tutumu takınmamız ve nasıl yapmamız gerektiğini gösteriyor.

İşbirlikçi-ihanetçi yaklaşımların her türlü muğlaklaştırıcı ve çarpıtıcılığına karşı, Helmet Yoldaş gerçeği bizi sürekli aydınlatıyor; doğru ulusal ve demokratik tutumun nasıl olması gerektiğini önümüze koyuyor. Kürdistan’ın parçalanmışlığını kabul etmeyen, işgali ve sömürgeciliği tanımayan, dört parça Kürdistan’da soykırıma karşı mücadele etmeyi esas alan ve ulusal-demokratik birliği her şeyin önünde tutan gerçeğiyle sürekli yolumuzu aydınlatıyor.

Biz inanıyoruz, ikinci şehadet yıldönümünde Helmet yoldaş gerçeği özellikle de Güney Kürdistan’da daha çok tartışılacak, anlaşılacak ve sahip çıkılacaktır. Başta gençler ve kadınlar olmak üzere tüm halkımız tarafından esas alınacaktır. Bu çerçevede de işbirlikçi tutumlar daha çok teşhir edilecek, AKP-MHP işgaline karşı daha net ve kesin bir tutum alınacak, her türlü işgale ve işbirlikçiliğe karşı daha çok birleşilip daha güçlü mücadele edilecektir. Halkımızın ve insanlığın yararına olan tutum budur. Ulusal varlığımızı ve özgür geleceğimizi bu tutum ve mücadele kesinleştirecektir.

Bunlar temelinde, başta KDP olmak üzere tüm parti ve örgütleri işgale ve soykırıma karşı ulusal birlik ve özgürlük mücadelesi yönünde tutumlarını netleştirmeye çağırıyoruz. Başta ABD ve Almanya olmak üzere tüm dış güçleri Kürt birliğini parçalayan tutumdan uzak durmaya, mümkünse ulusal birlik ve özgürlük yönünde tutum geliştirmeye davet ediyoruz. Başta komşu halklar olmak üzere tüm halkları ve insanlığı, yaşanabilir bir demokratik dünyayı birlikte yaratmaya çağırıyoruz.

Biz PKK Hareketi ve Kürt halkı olarak, her zaman Kürt ulusal-demokratik birliğinden ve Kürt sorununun komşu halklarla kardeşçe yaşayacağımız demokratik çözümünden yanayız. Tüm siyasi güçleri bu gerçeği görmeye ve buna saygılı olmaya davet ediyoruz. Bu temelde kırk yılı aşkın süredir on binlerce şehit vererek direndik, Zilan ve Helmet yoldaşlar gibi fedai kahramanlar yarattık. Bundan sonra da özgürlük ve demokrasi için aynı çizgide direneceğimiz kesindir. Bu çerçevede, başta kadınlar ve gençler olmak üzere tüm halkımızı ve dostlarımızı, kahraman gerillamızın geliştirdiği zafer hamleleri etrafında kenetlenmeye ve Önder Apo’nun fiziki özgürlüğünü hedefleyen Dem Dema Azadîyê hamlemizi zafere götürmeye çağırıyoruz!”