PJAK: Dilimizi korumak özgürlüğümüzü korumaktır

PJAK, 21 Şubat Dünya Anadil Günü vesilesiyle yayınladığı mesajda, “Kürt halkı dilini ve kültürünü korumak amacıyla mücadelesini yükseltmeli, her ev bir dil okulu haline getirilmeli” ve “Dilimizi korumak özgürlüğümüzü korumaktır” dedi.

Kürdistan Özgür Yaşam Partisi (PJAK) 21 Şubat Dünya Anadil Günü vesilesiyle yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, “Kürt halkı, dilini ve kültürünü yaşatmak için büyük bedeller ödedi. Ancak hâlâ kültürel ve dilsel soykırım tehdidi altındadır. Kürtçeyi koruma mücadelesi, Kürt halkının varoluş mücadelesidir” denildi.

İran, Türkiye, Irak ve Suriye devletlerinin Kürt halkına yönelik baskılarının, Kürtçeyi yasaklama politikalarıyla doğrudan bağlantılı olduğu belirtilen açıklamada, “Bu devletler, tek dil, tek millet, tek kültür anlayışını zorla dayatarak halkları baskı altına alıyor. Faşist ve şovenist politikalar, Kürtçenin eğitimde ve kamusal alanda kullanılmasını engellemek için devreye sokuluyor” ifadeleri yer aldı.

Kürt halkının bu baskılara boyun eğmeyeceği vurgulanan açıklama şöyle devam etti: “Dilimiz, tarihimizin ve kültürel mirasımızın taşıyıcısıdır. Kürtçeye yönelik yasaklar, sistematik asimilasyon politikalarının bir sonucudur. Bu nedenle Kürtlerin anadilde eğitim hakkı, sadece bölgesel değil, uluslararası hukukun da bir meselesidir.”

PJAK açıklamasında, anadilde eğitim hakkının hayata geçirilmesi için dilin siyasetten bağımsız bir şekilde korunması gerektiğini belirtilerek, “Her birey, eğitim yoluyla daha bilinçli ve güçlü hale gelir. Bu nedenle eğitim, anadilde yapılmalıdır. Kürtçenin resmî dil olarak kabul edilmesi sadece bir hak değil, aynı zamanda bir zorunluluktur. Devletler, halkların dillerini yasaklayarak aslında kültürel bir soykırım gerçekleştiriyor. Bu nedenle, anadilde eğitim mücadelesi aynı zamanda özgürlük mücadelesidir” denildi.

Kürt halkının uzun süren mücadelesi sonucu fiziksel soykırım aşamasını geride bıraktığı, ancak şimdi kültürel soykırımla karşı karşıya olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Düşman rejimler tarafından dayatılan ‘resmî dil’ uygulaması, halkların özgür ve demokratik bir toplum kurmasının önündeki en büyük engellerden biridir. Özgür toplumlar, ancak sanatlarıyla, edebiyatlarıyla ve dilleriyle kimliklerini yaşatabilir” vurgusu yer aldı.

Anadilde eğitim hakkının ancak kararlı bir mücadeleyle elde edilebileceği kaydedilen açıklamada, “Dilini kaybeden bir halk kimliğini de kaybeder. Devletler hiçbir zaman halkların haklarını kendi isteğiyle tanımaz, bu haklar ancak mücadeleyle kazanılır. Kürt halkı, anadilini ve kültürünü korumak için her evini bir okul haline getirmeli, diliyle konuşmalı ve çocuklarına öğretmelidir” çağrısı yapıldı.

“PJAK olarak Dünya Anadil Günü’nü tüm ezilen halklara, özellikle Kürt halkına kutluyor ve Kürtlerin dillerini koruma mücadelesini yükseltmeleri çağrısında bulunuyoruz” denilen açıklama, “Dilimizi korumak, özgürlüğümüzü korumaktır” vurgusuyla sonlandırıldı.