'Patnos Cezaevi işkence merkezine dönüştü'

Patnos Cezaevi'nde kalan Mustafa Toptekin isimli tutsağın annesi Herdem Toptekin, Patnos Cezaevi'nin işkence merkezine döndüğünü ve gardiyanların haftada 2 defa koğuşlara baskın yaptığını söyledi.

Ağrı'nın Patnos L Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutsaklara yönelik baskı ve işkenceler artarak devam ediyor. Patnos Cezaevi'nde kalan Mustafa Toptekin isimli tutsağın annesi Herdem Toptekin, tutsakların haklarının ayaklar altına alındığını ve cezaevinin bir işkence merkezine dönüştürüldüğünü belirtti.

Oğlunun 2010 yılında Dağkapı'da polisler tarafından gözaltına alındığını ve "Örgüt üyeliği" iddiasıyla 9 yıldır cezaevinde olduğunu söyleyen anne Toptekin, oğlunun suçu olmadığı halde tutuklandığı kaydetti. 1990 yılında devletin savaş politikalarından dolayı Sur'a göç ettiklerini söyleyen anne Toptekin, o günden bu yana devletin hedefi olduklarını vurguladı.

AÇLIK GREVİNDEN SONRA BASKILAR DAHA DA ARTTI

Anne Toptekin tutsakların yaşadıkları baskılara ilişkin ise şu bilgileri paylaştı: "Oğlum ve arkadaşı 2 ay açlık grevinde kaldıkları için çok zayıflamışlardı, halden düşmüşlerdi. Cezaevine ziyarete gittiğimde oğlum açlık grevi eyleminden sonra cezaevi idaresinin tutumunun daha da sertleştiğini söyledi. Yine fiziki ve psikolojik baskıların çok arttığını belirtti.

Oğlum 9 yıl önce tutuklandığında gayet sağlıklıydı, ama şimdi birçok hastalıkla uğraşıyor. Tutsakları zamanında hastaneye götürmüyorlar ve doğru düzgün tedavi etmiyorlar. Oğluma para yolluyorum ama bana geri gönderiyorlar. Oğluma parayı vermiyorlar. Patnos Cezaevi'nde tutsaklara işkence ediliyor" diye konuştu.

TUTSAKLARIN YEMEKLERİNDE TIRNAK ÇIKIYOR

Cezaevlerinde daha önce de baskıların olduğunu söyleyen anne Toptekin devamla şunları belirtti: "Açlık grevinden sonra tutsaklara yönelik baskılar daha da arttı. Gardiyanlar haftada 2 gün koğuşlara baskın düzenliyor. Tutsakların yataklarını bıçaklarla kesip arama yapıyorlar. Tutsakların onurunu kırmak için sürekli hakaretlerde bulunuyorlar. Oğlum cezaevinde özel bir ekibin olduğunu söyledi. Adalet Bakanlığı'nın bunu araştırması lazım.

Tutsaklara haftada 1 gün sıcak su veriyorlar. Yine tutsaklara verdikleri yemeklerin içinde tırnak ve böcek çıkmış. Gazete ve kitap verilmiyor. Cezaevi idaresi tutsakların cepli pantolon giymesine de izin vermiyor. Bizler de ziyarete gittiğimizde büyük zorluklarla karşılaşıyoruz. Ailelere de eziyet çektiriyorlar."