'Partiler üstü bir misyonla hareket edilmeli'

KNK'nin başlattığı ulusal birlik çalışmalarına ilişkin konuşan Kerküklü akademisyen, siyasi gözlemci ve kanaat önderleri, Kürt ulusal kongresinin yapılmasını ve bunun da siyasi partiler üstü bir misyonla hareket etmesi gerektiğini söyledi.

Kürdistan Ulusal Kongresi'nin (KNK) başlattığı ulusal birlik çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kerküklü akademisyen, siyasi gözlemci ve kanaat önderleri, Kürt ulusal birliğinin siyasi partiler üstü bir misyonla hareket ederek, Kürt halkı ve Kürdistan üzerindeki tehditleri bertaraf edebileceğini kaydetti. KNK'nin Kerküklü aydın, akademisyen ve kanaat önderleriyle yaptığı ulusal birlik görüşmesine katılan aydın, akademisyen ve siyasetçiler, ulusal birliğe ilişkin ANF'ye konuştu.

KÜRTLERİN ORTAK SESİ OLMALI

Dünya genelinde sert esen bir değişim rüzgarının olduğunu söyleyen Kerkük Üniversitesi Siyasal Bilimler Bölümü Başkanı Dr. Ednan Zengene, "Kürtler bu rüzgar karşısında ne yapacak?" sorusuyla başladığı değerlendirmesinde şunları söyledi: "Dünyada büyük bir değişim rüzgarı esiyor. Rüzgarın en sert estiği yerlerden biri de Kürdistan'ın bulunduğu Ortadoğu coğrafyasıdır. Bu rüzgar karşısında Kürtler ne yapacak? Temel soru budur. Kürtlerin ve Kürdistan'ın yeniden parçalanmaması için ulusal birlik büyük önem taşıyor. Kürtlerin bölge üzerinde yapılan planlamalar karşısında birlik olması gerekir. Kürtlerin güçlerini ve seslerini birleştirip ortak bir ses çıkarması gerekiyor."

PARTİLER ÜSTÜ BİR MİSYON YÜKLENEBİLİR

KNK'nin partiler üstü bir misyonla hareket etmesi gerektiğine vurguda bulunan Zengene, "KNK'nin başlattığı ulusal birlik parçaların hem kendi içindeki hem de birbiriyle olan birliği için büyük önem taşıyor. Burada ortaya yaptırım gücü olan ve tüm siyasi partilerden daha büyük olan bir mekanizmanın ortaya çıkarılması gerekiyor. Ulusal birliğin siyasi partilerin gölgesinde kalmasından ziyade siyasi partiler üstü bir güce kavuşması lazım. Bu ulusal birlik çalışmasında herkesin uyacağı bazı kararların alması durumunda Kürt halkının büyük bir istifade sağlayabileceğini düşünüyorum" dedi.

'ULUSAL KONGRE HAKEM ROLÜ ÜSTLENEBİLİR'

Kürdistan'ın dört parçasından oluşan demokratik karakterli bir ulusal kongrenin Kürt siyasi güçleri arasında hakem rolü oynayabileceğini ifade eden siyasi gözlemci Ebduraham Xelîfe de "Kürt ulusal birliği veya kongresi Kürt siyasi partileri arasında bir hakem rolü oynaması gerekiyor. Kürt partileri arasındaki ihtilaf ve sorunlarda rol alması ve başvurulan merci olması gerekir. Bir halk için birlikten daha değerli bir şey olamaz. Onun için bu çalışma çok önemlidir. Kimsenin karşı çıkmayacağı adil bir yapıda ve yaptırım gücü olan bir yapıda olması gerekir. Örneğin Kürdistan parlamentosunun başkanı bir kontrol noktasında bir partinin talebi doğrultusunda durdurulup başkente sokulmayabiliyor. Bunlar siyasi partilerin yaptıklarıdır. Bu mantığın değişmesi gerekiyor. İşte bu akliyeti de ancak ulusal bir akliyetle aşabiliriz" diye konuştu.

ARTIK TEK PARTİ AKLI DEĞİL KOLLEKTİF AKIL ÇAĞIDIR

Siyasi gözlemci Sîrwan Mistefa ise çağımızın tek parti çağı olmadığını ve kolektivizmin öne çıktığını vurguladı. Mistefa, "Bir siyasi partinin tüm Kürtlerin sözcülüğünü ve temsilciliğini yapması çok zordur ve demokratik de değildir. Çağımız artık tek parti çağı değil, çağımız kolektivizm çağıdır. Farklı düşüncelerin, fikirleri ve dünya görüşlerinin ortak bir şekilde halka hizmeti en makbul olanıdır. Bu da demokrasiye olan inançla olabilecek bir şeydir. Kürt ulusal kongresi de böyle bir rolü oynayabilir ve dört parça Kürdistan için ortak aklın ve demokratik katılımın ürünü bir proje ortaya koyabilir" diye belirtti.

'SORUNLARIN ÇÖZÜM YOLU ULUSAL BİRLİKTİR'

Kürdistan'ın her parçasının değişik sorunlarla boğuştuğunu söyleyen Yeşil Kürdistan Çevre Örgütü üyesi Şikufe Mihemed Ubeyd de yaşan sorunların çözüm yolunun ulusal birlikten geçtiğini kaydetti. Ubeyd, "Bölgemizin yaşadığı krizleri ve çatışmaları düşündüğümüzde başlatılan çalışmayı çok değerli görüyorum. Daha önce de benzer çalışmalar yapılmıştı. Şimdi bunların pratiğe geçtiğini görmek de önemli bir adımdır. Kürdistan'ın dört parçası da tehlike altındadır. Türk devletinin günlük orak Güney Kürdistan topraklarına saldırıları, Efrîn'e saldırma girişimleri, İran devletinin Rojhilat halkımıza yönelik katletme ve idam politikaları, Güney Kürdistan'ın referandum süreci gibi birçok sorun var ortada. Bu sorunların giderilmesinin yolu da birliktir. Ümit ediyorum ki başarılı bir netice alınacaktır" dedi.

'ULUSAL BİRLİK TARİHİ BİR GÖREVDİR'

Ulusal birliğin Kürtlerin şimdiye kadar gerçekleştiremediği projeleri olduğunu ve tarihi bir görev olduğunun altını çizen Tevgera Azadî Kerkük Eşbaşkanı Nevzat Bekir ise şunları söyledi: "Ulusal birlik Kürdistan'ın dört parçası için tarihi bir görevdir. Kürdistan'ın her parçasında çeşitli düzeylerde siyasi, ekonomik, toplumsal ve askeri sorunlar yaşanıyor. Bunun yanında da Kürtler üzerindeki tehlikeler de giderek büyüyor. Başta Türk devleti olmak üzere birçok bölgesel ve uluslararası gücün tehditleri söz konusu. Bu tehlikeleri göz önünde bulundurduğumuzda ulusal kongre bizim bu tehditlerle başa çıkmamızın yegane yolu olarak önümüzde durmaktadır. Birliğimizi ne kadar güçlendirirsek üzerimizdeki tehlikeleri de o oranda daha rahat bertaraf edebiliriz."