PAJK Zeynep Kınacı’yı andı: Fedai ruhla bu saldırıları kıracağız

PAJK Koordinasyonu, 1996’da Dersim’de Türk ordusuna karşı fedai eylemi yapan Zeynep Kınacı’yı (Zilan) şehadetinin 25’nci yıldönümünde andı. PAJK, işgal saldırılarını “Zilan’ın hakikati ve gerillanın fedai ruhuyla kıracaklarını” belirtti.

PAJK Koordinasyonu yaptığı yazılı açıklamada,  “Şehadetinin 25’inci yıl dönümünde özgür yaşamın manifestosu ve fedailik çizgisinin yaratıcısı olan Zilan (Zeynep Kınacı) yoldaşı saygı, sevgi ve minnetle anıyoruz. Haziran şehitleri şahsında, Zilan aşkı, inancı, onuru ve fedailik çizgisinde Cenga Xabur ve Bazên Zagrosê devrimci hamlelerinde şehadete ulaşan tüm yoldaşları saygıyla anıyoruz. Şehitlerimizin yaratmış olduğu değerleri savunma sözümüzü ve inancımızı yineliyoruz” dedi.

Açıklamada devamla şunlar ifade edildi:

“1996 yılında işgalci Türk devleti uluslararası güçlerin işbirliğiyle Önder APO’ya dönük planlı bir saldırı gerçekleştirme istediler. Önderliğimiz üzerindeki saldırı ve komplolara karşı Zilan yoldaş 30 Haziran 1996’da Dersim’de fedai eylem gerçekleştirdi. Zilan yoldaş eylemiyle komplocu güçlere tarihi bir cevap vererek, komplonun hiçbir zaman başarı elde edemeyeceği mesajını verdi. Zilan yoldaş Önderliğe olan bağlılığını gerçekleştirmiş olduğu eylemiyle ifade etti, Önder APO da Zilan yoldaşın eylemini şöyle ifade etti; ‘Zilan aşkın ve zaferin birleştirilmesinin adıdır. Zilan’da gerçekleşen büyük yaşam aşkı onu böylesi bir eyleme götürdü.’

 Zilan yoldaş ‘Yaşam iddiam çok büyük. Anlamlı bir yaşamın ve büyük bir eylemin sahibi olmak istiyorum’ tanımıyla Mezopotamya tanrıçalarının kültürünü yeniledi. Bir devrimci ancak böyle bir açıklıkta duygu ve düşüncelerini ifade edebilir. Bu yüzden Kadın Özgürlük Hareketimiz kendini Zilan gerçekliğine yaslamış durumda ve Kürt aşkının tanımı olmuştur.

Mücadelemizin tarihinde, Zilan yoldaşın fedai eylem tarzı, fedai ruhu temelinde yeni bir süreç başlattı. Kadınların fedai ve öncülüğü, Kürdistan’da artık Kürt halkının özgürlük için verdiği savaş ve mücadele olmuştur. Zilan arkadaşın kişiliğiyle Kürt kadın direnişçiliği ve mücadeleciliğinin gerçeği yaratıldı, örgütlendirilmesi yapıldı ve özgür kadının kimliği oldu. Kürdistan’da Zilan çizgisi, Kürt kadınları için özgürlükte ısrar, yaşam ve savaşta da zafer olmuştur. Bizler Kadın Özgürlük Hareketi olarak Önderliğimizin ve şehitlerimizin yarattığı bu tarihi kazanımlar ve büyük hakikat ile mücadele ediyor ve direniyoruz.  Çünkü bu Zilan ve Sema çizgisine bağlılığın ölçüsüdür. Bugün bu çizgide yürüyen her bir kadın militan, bu inanç ve kararlılıkla Önder APO’nun fiziki özgürlüğü için mücadele ediyor ve şavaşıyor.

Bu tarihi günlerde Kürt halkının geleceğinin varlık ve yokluğuna etki edecek bir savaş var. Medya Savunma Alanlarından, Botan’dan Amed’e kadar ağır bir savaş yaşanmakta. Başta hareketimize dayatılan tasfiye olmak üzere, Türk devletinin gerilla alanlarına dönük işgal saldırıları, halkımız ve kadınlar üzerinde dayatılan özel savaş ve soykırım konsepti, bu soykırım planlarının sonucudur. Savaşın merkezinin İmralı’da Önder Apo’ya karşı yapıldığı bilinciyle hareket etmeliyiz. Topyekûn saldırı ve tasfiye planlarına karşı, YJA-Star ve HPG gerillaları Zilan çizgisinde, fedai bir ruhla soykırım saldırılarına cevap vermekteler. Demokratik Modernitenin gerilla ve savaşçılığı, devrimci halk savaşçılığın karakteridir. Gerilanın bu duruşu dönemin militanlığı ve devrimciliğidir. Komutan Zilan’ın fedailiği ve militan duruşunu sergileyen ve tüm irade ve kararlılıklarıyla cenge katılan Bazen Zagrose ve Cenga Xabur fedaileri, dönemin devrimci ruhunu yakalamışlardır. Yaşadığımız bu tarihi dönem, aynı zamanda bize tarihi görev ve sorumluluğumuzu da hatırlatmaktadır.

Halklara ve kadınlara düşman olan AKP ve MHP faşizmi ve işgalciliğine karşı, hareketimiz ve Kürt halkı Zilan yoldaşın fedai ruhu ve yöntemiyle mücadele ederek, bu tarihi dönemde Kürt halkının kazanımlarını garanti altına almalı ve kadın mücadeleciliğinin değerlerini korumalı.

Bu kararlılık temelinde bir kez daha haziran ayı şehitleri şahsında Zilan, Helmet ve Nûjîn Sêrt gibi özgürlük mücadelesinin değişik zamanlarında tarihi rol ve öncülüklerini yerine getiren ve yine gerillanın fedai direnişine miras olan Mamreşo ve Zendûra şehitleri şahsında, devrimci hamlenin bütün şehitlerini sevgi ve saygıyla anıyoruz. Şehitlerimizin hayallerini yerine getirme sözümüzü tekrarlıyoruz. Biz Apocu çizginin militanları, komutan Zilan’ın yoldaşları ve savaşçıları olarak, ne türlü saldırı olursa olsun Zilan’ın hakikati ve gerillanın fedai ruhuyla bu saldırıları kıracağız. Zafer halkımızın ve Kadın Özgürlük Hareketimizin olacaktır.”