OHAL kayyumla kalıcılaşıyor

HDP’li Van Büyükşehir Belediyesi’nin gasp edilip kayyum atanmasından sonra Hakkari, Van, Ağrı ve Bitlis ile ilçeleri arasındaki yol kontrolü ve aramalar sıklaştı. Bölge adeta abluka altına alındı.

AKP-MHP hükümetinin 2016’da ilan ettiği OHAL, HDP’li Van, Amed ve Mardin büyükşehir belediyelere kayyum atanmasıyla birlikte kalıca hale geldi.

Demokrasi ve hukukun uzun süredir askıya alındığı Van'da, AKP-MHP hükümetinin 20 Temmuz 2016’da OHAL ilan etmesinden bu yana 1031 gündür ‘eylem ve etkinlik yasağı’ uygulanıyor. Van ve ilçelerinde iki yıldır açıklama ve miting yapmak yasak. Anneler, HDP’li vekiller, seçilmişler ve halk, darp edilerek gözaltına alınıyor.

OHAL’İ AŞAN SIKIYÖNETİM UYGULAMALARI

OHAL kaldırılmasına rağmen OHAL’i de aşan sıkıyönetim uygulamalarını devam ettiren hükümet, Van Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum atanmasından sonra ev baskınları; gözaltı, tutuklama ile kimlik ve yol kontrollerini arttırdı.  Van’da sadece 2019’un ilk 8 ayında 400’den fazla ev baskını gerçekleştirildi, bu ev baskınlarında 300 kişi gözaltına alınırken, 15 bin defa da Van’ın merkezi ve ilçe merkezlerinde kimlik kontrolü yapıldı.

KENTLER ADETA ABLUKA ALTINDA

Van, Amed ve Mardin büyükşehir belediyelerinin 19 Ağustos’ta gasp edilip HDP’li eşbaşkanlar yerine devlet memurlarının kayyum olarak atanmasıyla birlikte tüm Kürt kentleri abluka altına alındı. Hakkari, Van, Ağrı, Bitlis, Iğdır illeri ve ilçeleri arasında her kilometrede bir arama noktası kuruldu. Kentler arasında arama noktalarına yetinmeyen AKP, ilçeler ve köyler arasında bile arama noktalarını sıklaştırdı. Arama noktaları nedeniyle yollarda uzun araç kuyrukları oluşmaya başladı. Arama noktaları nedeniyle vatandaş saatlerce yollarda keyfi olarak bekletiliyor.

KAYYUMLA BİRLİKTE BASKILAR ARTTI

Özellikle Van ve ilçeleri arasında yeni arama noktaları kuruldu. Van ile Özalp, Erciş, Muradiye, Çaldıran ve Başkale arasındaki kimlik ve araç kontrolleri işkenceye dönüştü. Yol kontrollerinde her gün yüzlerce sürücüye keyfi olarak binlerce lira para cezası kesiliyor, itiraz eden sürücü ve yolcular gözaltına alınıyor.

Van-Çaldıran ve Doğubayazıt arasında servis yapan ve güvenlik gerekçesiyle adını yazılmasını istemeyen sürücü, Van ile Doğubayazıt arası iki saat olmasına rağmen yeni kurulan arama noktaları nedeniyle 6 saate kadar çıktığını söyledi.