GÖRÜNTÜLÜ

Öcalan'ın Atina'daki davasında karar duruşması görüldü

Atina'da Kürt Halk Önderi Öcalan'ın davasında karar duruşması görüldü. Karar üç aydan 1 yıla kadar açıklanacak ve taraflara iletilecek. Av. Rachiotis, Kürt halkının mücadelesinin Yunanistan'da açılan davanın sonucunu belirleyeceğini kaydetti.

Yunanistan'ın başkenti Atina'daki idari mahkemede, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik 9 Ekim Uluslararası Komplo sürecinde Yunanistan'ın uyguladığı hukuksuzlukların açığa çıkarılması talebi ile avukatların hukuk mücadelesi yeni bir aşamaya girdi.
Öcalan'ın avukatlarının Yunanistan hükümetinin 9 Ekim Uluslararası Komplosu'nda rolünün açığa çıkması için Atina İdari Mahkemesi'nde başlattığı dava, kararın açıklanması için ertelendi. Karar üç aydan 1 yıla kadar açıklanacak ve taraflara iletilecek. Mahkeme heyeti taraflara üç güne kadar ek savunma konusunda zaman vererek duruşmayı bitirdi. 

AV. RACHİOTİS: BASKILARDAN DOLAYI SÜREÇ GECİKTİ

Mahkeme süreci ve yaşananlara ilişkin ANF'ye konuşan Öcalan'ın Yunan avukatı Yiannis Rachiotis, Öcalan'ın Kürt avukatlarının talebi üzerine hukuki sürecin başladığını söyledi.
Asrın Hukuk Bürosu avukatlarının, 1998-2006 yılları arasındaki sürecin zorlu bir süreç olduğunu aktardığını da vurgulayan Rachiotis, o dönemde Öcalan'ın tecrit altında olduğunu da hatırlattı. Avukatların da yoğun bir baskı, gözaltı, tutuklama ile karşı karşıya olduğunu belirten Av. Rachiotis, "Abdullah Öcalan'ın Yunanistan'daki hak arama süreci böylece başladı" dedi.
Bu davayı açabilmek için hazırlıkların üç yıl kadar bir süre aldığını da söyleyen Av. Rachiotis, "Kürt avukat arkadaşların pozisyonundan da kaynaklı, Türkiye'deki baskılardan kaynaklı süreç gecikti. İlk buraya gelen avukatlar, yani bana bu durumu anlatmak için gelenler tutuklandı, uzun bir süre hapiste yattı ya da yurt dışına çıkmak zorunda kaldılar" diye konuştu.

GÖRÜŞME TALEBİ REDDEDİLDİ

Av. Rachiotis, kendisinin de Öcalan ile görüşmek için Türk Büyükelçiliği üzerinden Türkiye Adalet Bakanlığı'na karar duruşması için tekrar başvuruda bulunduğunu, ancak bu talebinin hala cevaplanmadığını da sözlerine ekledi.

'NET OLMAYAN BİLGİLER VARDI'

"Tüm zorluklardan, iki yıllık bir zamandan sonra 2008 yılında davayı açmayı başarabildik. Tabii bu zaman aralığında başka problemlerle de karşılaştık" diyen Av. Rachiotis, şöyle devam etti:
"Tam olarak neler olduğu, neler yaşandığı hakkında bilgi edinmede zorlandık. Çünkü Öcalan'ın Türkiye'ye teslim edilmesi ile ilgili net olmayan bilgiler vardı. Sorumluluk da Yunan hükümetindedir; biz de yasal bir tazminat davası açtık.
Yunanistan'da bakan veya milletvekillerinin işlediği suçlar çok kısa bir sürede zaman aşımına uğradı. 
Talep ettiğimiz tazminat sembolik bir miktardır. Yunan hükümeti ödemezse bile kanunsuz bir iş yaptığını kabul etmesi için bu davayı açtık.
Eğer Yunan devleti suçunu kabul ederse, tazminatı ödemesi gerekiyordu. Biz ödemesi için mecbur etmeye çalışıyoruz."

'MÜCADELE BELİRLEYİCİ OLACAK'

Av. Yiannis Rachiotis, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü ve Kürt halkının mücadelesinin Yunanistan'da açılan davanın da sonucunu belirleyeceğini kaydederken, ülkelerden fazla bir şey beklemenin de gerekmediğini, Kürt halkının verdiği mücadelenin, Kürt halkını ve Öcalan'ı özgürleştireceğini de sözlerine ekledi.
 

...