Metina’da şehit düşen 2 gerillanın kimliği açıklandı

Metina’da şehit düşen 2 gerillanın kimlik bilgilerini açıklayan HPG, “Şaho ve Hêvî yoldaşlarımızın başta değerli aileleri olmak üzere tüm yurtsever Kürdistan halkına başsağlığı diliyoruz” dedi.

HPG Basın İrtibat Merkezi, şehit düşen 2 gerillaya ilişkin şunları belirtti:

“2 Haziran 2021 günü Metina bölgesine bağlı Koordine Tepesi’ne yönelik gerçekleştirilen bir eylem sırasında yaşanan çatışmalarda Çalak ve Hêvî yoldaşlarımız işgalci Türk ordusuna karşı kahramanca savaşarak şehadete ulaşmıştır.

Şehadete ulaşan yoldaşlarımızın kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Şaho Çalak
Adı Soyadı: Abdurrahman Fahrî
Doğum Yeri: Ciwanro
Anne – Baba Adı: Habibe Fethi – Muhammed
Şehadet Tarihi ve Yeri: 2 Haziran 2021 / Metîna

 

Kod Adı: Hêvî Jînda
Adı Soyadı: Kînem Aslan
Doğum Yeri: İstanbul
Anne – Baba Adı: Berîvan – Mehmet
Şehadet Tarihi ve Yeri: 2 Haziran 2021 / Metîna

 

ŞAHO ÇALAK

Şaho yoldaşımız Rojhilatê Kurdistan’ın Ciwanro şehrinde yurtseverliği ile tanınan ve Kürdistan Özgürlük Mücadelesi’nde büyük bedeller ödeyen Caf aşiretine bağlı bir ailede dünyaya gelmiştir. Ailesinin Kürtlük bilinci taşıyan bir yapıda olması, Önderliğimizin uluslararası bir komplo ile düşmana esir düşmesi ve bunun üzerine Rojhilatê Kurdistan halkımızın serhildana kalkması Şaho yoldaşımızda PKK’ye karşı bir sempatinin gelişmesine neden olmuştur. Aynı zamanda abisinin de gerilla saflarımıza katılması ve 2007 yılında şehadete ulaşması da kararlılığının gelişmesinde etkili olmuştur.

2009 yılında gerilla saflarına katılan Şaho yoldaşımız işgalcilere karşı mücadele etmeyi halkımıza karşı ödenmesi gereken bir borç olarak görmüş ve aynı zamanda insanlığa karşı bir sorumluluk gerekçesi olarak ele almıştır. Bu sebeplerden dolayı her zaman ulusal bilinçle özlü bir katılım sağladığı gibi insanlığın yaşadığı sorunların da ancak Önder Apo’nun felsefesiyle çözülebileceğine inanmış ve bunun için aktif bir şekilde mücadele yürütmüştür. Şaho yoldaşımız gerillaya katıldığı günden itibaren sürekli olarak kendisini askeri ve ideolojik olarak geliştirerek öncü bir militan olma çabası içerisinde olmuştur. Özellikle Önder Apo’yu anlamada ve Önderlik felsefesine göre yaşama noktasında önemli gelişmeler yaşamıştır. Ulusal yönü ön planda olan Şaho yoldaşımız, Kürdistan’da devam eden işgalciliğin ve sömürünün ancak soykırımcı Türk devletinin yenilgiye uğratılmasıyla mümkün olabileceğine inanmış ve bu amaçla Bakurê Kurdistan’da gerillacılık yapmak için ısrarcı olmuştur. Sömürgeci Türk devletinin Metina bölgesine dönük geliştirdiği saldırı ve işgal girişiminde bu faşist zihniyetle hesaplaşma ve halkımızın intikamını alma fırsatına kavuşmuş ve işgalcilere karşı geliştirilen birçok eyleme öncülük düzeyinde katılım sağlamıştır. Son olarak Koordine Tepesi’nde gerçekleşen eylemde fedai bir tarzla düşman mevzilerine saldırmış ve birçok düşman askerinin cezalandırılmasına öncülük etmiştir. Sade, mütevazi ve dürüst kişiliğiyle tüm yoldaşlarının örnek aldığı bir militan olan Şaho yoldaşımız, Cenga Xabur Devrimci Hamlesi’nin unutulmaz kahramanları arasındaki yerini almıştır.

HÊVÎ JÎNDA

Hêvî yoldaşımız aslen Serhat’lı yurtsever bir ailenin ferdi olarak Türkiye metropollerinde doğup büyümüştür. Soykırımcı Türk devletinin halkımızı asimile etmek için geliştirdiği özel savaş politikaları sonucu ailesi Türk metropollerine göç eden Hêvî yoldaşımız, düşmanın bu politikalarının farkına varmış ve şiddetle reddetmiştir. Yine kapitalist sistemin kadınlara ve genel olarak topluma dayattığı kalıpları kabul etmeyerek her zaman özgür yaşam arayışında olmuştur. Bu arayışlarının cevabını Önder Apo’nun felsefesinde bulmuş ve bu yaşamın militanlığını yapmak için gerilla saflarına katılmıştır. Gerilla saflarına katıldıktan sonra aradığı özgür yaşamı bulduğuna inanan Hêvî yoldaşımız büyük bir coşku ve heyecanla gerilla yaşamına katılmış, kısa sürede dağlara ve gerillaya uyum sağlamıştır. Daha anlamlı bir şekilde sürece cevap olabilecek bir katılımın sahibi olmak için yoğun bir çabanın içerisinde olmuş ve bu temelde kendisini sürekli geliştirmiştir. Kandil’den Zagros ve Behdinan’a kadar Başurê Kurdistan’ın birçok bölgesinde çalışma yürüten Hêvî yoldaşımız, yer aldığı her çalışmada yüksek disiplini ve başarıya kilitlenen özellikleriyle ön plana çıkmıştır.

Son olarak bulunduğu Metîna bölgesinde işgalci Türk devletinin operasyonlarına karşı her zaman eylem arayışında olmuş, geliştirilen birçok eyleme katılarak Cenga Xabur Devrimci Hamlesi’ndeki özgür kadın öncülüğünü temsil eden en hakiki örnek YJA Star militanlarından biri olmuştur.

Zafere kilitlenmiş duruşları ve başarıya olan azimleriyle Metina bölgesinde Türk sömürgeciliğine karşı geliştirilen tarihsel direnişin öncü militanları olan Şaho ve Hêvî yoldaşlarımızın başta değerli aileleri olmak üzere tüm yurtsever Kürdistan halkına başsağlığı diliyor, şehit yoldaşlarımızın en büyük arzusu olan zaferi mutlaka sağlayacağımızın sözünü yineliyoruz.”