MEBYA-DER kongresinde Abdullah Öcalan üzerindeki tecride öfke

MEBYA-DER kongresinde eşbaşkanlığa Şehmus Karadağ ve Yüksel Almas seçildi. Kongrede, İmralı tecridine tepki gösterilerek, "Kürtleri bitiremeyeceksiniz" mesajı verildi.

Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), 2’nci Olağan Kongresi'ni, "Ulusal birlik ruhuyla özgürlük zamanı" şiarıyla Yenişehir ilçesinde bulunan Demirok Tesislerinde gerçekleştirdi. Kongrenin yapıldığı salona Kürtçe "Em dayikin jiyané diparézin", "Destén xwe ji nirxén me bikşînin", "Bi xeyalén cangoriyan em xwe bi réxistin dikin" pankartları asıldı. Kongreye Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Genel Başkanı Berdan Öztürk, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Amed milletvekilleri Semra Güzel, Remziye Tosun, HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanları Gülşen Özer ile Zeyyat Ceylan, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP),  Sivil Toplum Örgütleri (STK), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED) üye ve temsilcileri katıldı.  

'TECRİT ÜZERİNDEN KÜRTLERE ZULÜM YAPILIYOR'

HDP Amed Milletvekili Remziye Tosun, iktidarın topyekûn saldırılarla Kürt halkını baskı altına almaya çalıştığını söyledi. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit ağırlaştırılarak Kürt halkına zulüm yapmaya çalışıldığını ifade eden Tosun, "Kürt halkını nefessiz bırakmaya çalışıyorlar. Biz Kürt anneleri beyaz yazmalarını yere atınca savaş bitiyordu. Fakat Taybet Anne beyaz yazmasıyla 7 gün sokak ortasında, öldürülen Cemile buzdolabında 6 gün kaldı. Agit İpek'in cenazesi kargoyla yollandı. Efrin'de toplu mezar dedikleri YPG'lilerin cenazesini bombardımanla sardılar. Mezarlıklara saldırdıkları yetmedi mezarlıklarımıza taş attılar. Annelerin yüreğini ağrıtmak istediler. Biz bunu kabul etmeden söz veriyoruz.  İstekleri yerine gelene kadar mücadele edeceğiz. Söz veriyoruz Kürt halkına, her alanda mücadeleyi haykıracağız" dedi.

'KÜRTLERİ BİTİREMEZSİNİZ'

DTK Eş Genel Başkanı Berdan Öztürk de Kürt halkını öldürülerek, katliam yaparak bitiremeyeceklerini söyledi. İktidarın Kürtler arasında çelişkiler yaratmaya çalıştığını dile getiren Öztürk, "Biz halkımızla bir aile olduk. Biz bu annelerin çocuklarıyız. Türkiye'nin geleceğini satmaya çalışarak Kürt halkının özgür olmasını istemiyorlar. Biz bunu kabul etmiyoruz. Çünkü sorunun çözümündeki adres Sayın Öcalan'dır. Diyalog kesildi, Türkiye'nin hali değişti. Kürtleri tasfiye edeceklerini söylediler fakat kendi hırsızlıkları ortaya çıktı. Devlet diye bir şey kalmadı. Kürtleri bitirmek mümkün değil. Barış için annelerimiz ve halkımız her zaman elini uzattı. Fakat siz masayı devirdiniz. Biz bu mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz. Tekbir kişi kalana kadar mücadele edeceğiz" diye konuştu.
Cenazesi PTT ile ailesine gönderilen Agit İpek'in annesi Halise Aksoy ise birlik çağrısı yaptı.  "Başımız dik olmalı, ne yaparlarsa yapsınlar bizim mücadelemizi bitiremeyecekler" diyen Aksoy, zihninde hala oğlunun cenazesinin silinmediğini dile getirdi.
Konuşmaların ardından Amed'deki Kadın Kapalı Cezaevinde rehin tutulan MEBYA- DER Eşbaşkanı Yüksel Almas'ın kongreye gönderdiği mesajı okundu.
Kongrede faaliyet raporunun okunmasından sonra yeni yönetim seçildi. Derneğin eşbaşkanlığına MEBYA-DER Eşbaşkanları Şehmus Karadağ ve Yüksel Almas seçildi.