Mardin’de işgal protestoları 9. gününde

Mardin'de kayyum işgaline karşı protestolar 9. gününde.

Mardin Büyükşehir Belediyesi'nin gasp edilmesine yönelik protestolar 9'uncu gününde. HDP’li vekillerin de aralarında bulunduğu bir grubun, kent merkezindeki Karayolları Parkı’nda bir araya gelerek başlattığı oturma eylemi yaklaşık bir saat sürdü. Zırhlı araçlarla parka gelen çok sayıda polis milletvekillerinin bulunduğu alanı kalkanlarla çembere aldı. Bir saat süren eylemin ardından vekiller, açıklama yaptı.  

GAZETECİLER ENGELLENDİ

Eylemi çekmek isteyen gazeteciler zorla çemberin dışına çıkarılarak, parktan uzaklaştırıldı. Gazetecilerin engellenmesi üzerine HDP’li milletvekilleri, kendi açıklamalarını sosyal medya hesapları üzerinden canlı yayımladı. Çekimleri engellenen gazetecilerin ise açıklamanın öncesi ve sonrasında çekim yapması engellendi.

'HADLERİNİ AŞIYORLAR' 

HDP Batman Milletvekili Mehmet Şükrü Tiryaki, halk iradesinin gasp edilmesine karşı protesto hakkını kullanmak için bir arada olduklarını ancak çembere alındıklarını ve hiç kimsenin kendilerine yaklaşmalarına izin verilmediğini ifade etti. Demokrasi ve sandığı sahip çıkmak için hiç kimseden izin almak zorunda olmadıklarının altını çizen Tiryaki, “Demokratik hakkımızı kullanıyoruz. Aradan geçen 9 günde hiç kimse anti demokratik bir şey yapmadı. Özellikle her seferinde güvenlik görevlileri ve amirleri, ‘Yasadışı bir iş yapıyorsunuz, valiliğin kararı var, bunu yapamazsınız’ diyor. Valinin emrini yerine getirenler, kanun sayanlar suç işliyorlar. Milletvekillerinin halkla buluşması 2911 sayılı Yasa çerçevesinde değildir. Vali haddini aşarak, yasanın kendine vermediği bir yetkiyi kullanarak, eylemlerimizi yasaklamaya çalışıyor. Hem halkın iradesini gasp edeceksiniz hem sandığı yok sayacaksınız, ardından da ‘Beni protesto edemezsiniz’ diyeceksiniz. Vali emrini bize kanun diye yutturamazsınız” dedi.
Basının etkinliklerini takip etmesine engel olunmasına da tepki gösteren Tiryaki, “Halkın haber alma hakkını engelleyemezsiniz. Bu anayasal bir suçtur. Milletvekillerinin halkı bilgilendirmesinin haber değeri vardır. Gazetecileri engelleyenler, yargı önünde bir gün hesabını verecekler” diye belirtti.
Belediye eşbaşkanlarına haksız ve hukuksuz suçlamaların yöneltildiğine dikkat çeken Tiryaki, “Sayın Ahmet Türk, Bedia Özgökçe Ertan ve Selçuk Mızraklı yarın bir belediye başkanlığı seçimi olsa tekrar aday olabilirler. Çünkü yasal hiçbir engelleri yok. Ne ilçe ve il seçim kurulları ne de YSK, belediye eşbaşkanlarımıza siz aday olamazsınız demeyecek. Tek başına bu bile İçişleri Bakanı kararının haksız ve hukuksuz oluğunu gösteriyor" diye konuştu.
Açıklamanın ardından grup, sloganlarla HDP il binasına yürüdü.