Kürt sanatçılar: Kürtler arası savaş zehirli bir hançerdir

Türk devletinin işgal saldırıları ve çıkarılmak istenen Kürtler arası savaşa karşı Hewlêr’de basın toplantısı düzenleyen Kürt sanatçılar, “Kürtler arası savaş, düşmanın bize vurmak istediği zehirli hançerdir” mesajı verdi.

Türk devletinin işgaline ve çıkarılmak istenen Kürtler arası savaşa karşı Dört parça Kürdistan’dan sanatçıların yer aldığı grup Hewlêr’de düzenlediği basın toplantısında “Kürtler arası savaş, düşmanın bize vurmak istediği zehirli hançerdir. Eğer Kürt partileri bir araya gelemez ve sorunları konuşarak çözemezlerse bu, Kürdistan için büyük kaygılar yaratır” dedi.

Dünden bu yana Güney Kürdistan’ın Hewlêr kentinde çeşitli çevrelerle görüşmeler gerçekleştiren dört parça Kürdistan’dan sanatçılardan oluşan grup, bugün akşam saatlerinde bir basın açıklaması düzenledi. Açıklamada söz alan sanatçılar, Türk devletinin işgal saldırılarına değinerek Kürtler arası olası bir savaş konusundaki endişelerini dile getirdi.

Diyar Dersim: Biz sanatçılar savaştan bahsetmekten utanıyoruz. Ancak şu an Kürt’ün Kürt ile savaş yapmasından endişe ve kaygı duyuyoruz. Halkımızın bizim bu talebimizi destekleyeceğine ve böyle bir savaşa izin vermeyeceğine inanıyoruz. Biliyoruz ki, Kürtlerin birbiriyle savaşması düşmanın bize vurduğu zehirli bir hançerdir. Biz sanatçılar barış istiyoruz.

KÜRDİSTAN ON KAT DAHA GELİŞMİŞ OLURDU

Nasir Rezazî: Kürdistan’ı işgal eden güçler kendi aralarında her türlü ittifakı yapıyor. Fakat Kürt partileri barış ve müzakere için bir araya gelemiyor. Bu Kürdistan için büyük kaygılar yaratıyor. İşgalciler Kürtleri yok etmek istiyor. Biz Kürtler arasında savaş olmasın istiyoruz. ABD bile ‘eğer Kürt partileri olarak birlik olmazsanız sizi desteklemeyiz’ diyor. Eğer bundan önce Kürtler arasında yaşanan savaşlar olmasaydı Kürdistan şu an on kat daha gelişmiş olurdu. Sanatçı, yazar ve bütün Kürt kurumlarını bu savaşa karşı sessiz kalmamaya çağırıyorum.

Şehên Talebanî: Bir sanatçı olarak Kürt partilerinin kendi aralarındaki savaşa son vermelerini istiyorum. Neden bir birimizi öldürelim? Kürt partilerinin Kürt halkını düşünerek hareket edeceklerini ümit ediyorum. Ben de Kürdistan üzerinde büyük tehlikelerin olduğunu düşünüyor, bir daha Kürler arası savaşın yaşanmamasını istiyorum.

Şivan Perwer: Eğer biz kendimizi korumazsak, başka hiç bir ülke gelip halkımızı korumaz. Dünyanın her yerinde Kürtler var. Amerika’da, Avustralya’da, Avrupa’da Kürtle yaşıyor ancak hiçbir yerde Kürtler korunmuyor.

İşgale ve Kürtlerin kendi aralarındaki savaşa karşı sanatçı girişiminde yer alan diğer sanatçıların yaptığı konuşmalardan sonra basın açıklaması sona erdi.