'Kürt dili mücadelesinin yeni bir aşamasını başlatıyoruz'

Amed'de Kürt Dil Bayramı için 4 Mayıs -1 Haziran tarihleri arasında yapılacak eylem etkinliklerin programı açıklandı. Önder Apo'nun çağrısına vurgu yapılan açıklamada, 'Kürt dil mücadelesinin yeni bir aşamasını başlatıyoruz' denildi.

KÜRT DİL BAYRAMI

Kürt dil kurumları 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı vesilesiyle gerçekleştirilecek eylem ve etkinliklerin programını Amed'e bağlı Yenişehir İlçesi'nde bulunan Koşuyolu Parkı'nda yapılan basın açıklaması ile duyurdu. “Statuya Kurdi, perwerdehiya bi Kurdi/ Kürtçeye statü, Kürtçe Eğitim” şiarıyla 4 Mayıs-1 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek eylem etkinlikler deklare edildi.
 
Basın metnini Kürtçenin Kirmançkî lehçesinde Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği (MED-DER) Eşbaşkanı Şükran Yakut, Kurmancî lehçesinde Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Dil, Kültür ve Sanat Komisyonu Eşsözcüsü Heval Dilbahar okudu. 

'KÜRT DİLİ BASTIRILMAYA DEVAM EDİYOR'

Kürt ulusunun insanlığın en kadim halklarından olduğuna vurgu yapılan açıklamada, “Kürt dili aynı zamanda Kürt milletinin ve tüm insanlığın en temel ve vazgeçilmez değerlerinden biridir. Ne yazık ki, yüzyıldır Kürt halkının yok sayılması nedeniyle, birçok kültür ve dil gibi Kürt kültürü ve dili de vahşice yok edilmeye çalışıldı. Ancak bu çabalar Kürt ulusal mücadelesi sonucunda başarısızlıkla sonuçlandı. Bunun yerine Kürt diline yönelik uygulamaların yeniden canlandırıldığını görüyoruz; Kürtçe hâlâ bürokraside kabul görmüyor; Kürt dili çeşitli yöntemlerle yok sayılmaya, yasaklanmaya, kuşatılmaya ve bastırılmaya devam ediyor. Türkçeyi Kürdistan'ın her yerinde ve Kürtlerin yaşadığı her yerde egemen kılınmasının amacı Kürtleri asimile edip, Kürt dilinin zamanla yok olmasına sebep olmaktır. Bu insanlığa karşı suçtur” ifadelerine yer verildi. 

'DİLİNE SAHİP ÇIKAMAYAN İNSANLIĞA SAHİP ÇIKAMAZ'

Anadilin bir halkın varlığı, benliği, kimliği, ruhu olduğunun altı çizilen açıklama şöyle denildi: “Dilimiz, ulusal birliğimizin kaynağı ve temeli, her yönden kurtuluşumuzun anahtarıdır. Kürtçe bizim kırmızıçizgimizdir. Sayın Abdullah Öcalan'da özellikle şunu belirtiyor: ‘Dilini, kültürünü korumak ve geliştirmek insan olmanın bir gereğidir. Diline sahip çıkamayan hiçbir şeye sahip çıkamaz. Diline sahip çıkamayan insanlığa sahip çıkamaz. Dilini bilmeyen ve geliştirmeyen yarım insan kalır. Anadilini öğrenmezsen, anadilinde eğitim almazsan doğru ve güzel düşünemezsin, hiçbir şey üretemezsin; sanki beynin ölmüş gibi hissedersin. Anadil meselesi ekmek ve su kadar önemlidir. Son 50 yıldır dilimiz ve kültürümüz yasaklandığı için büyük bir mücadele verdik. Dilimizi ve kültürümüzü korumak herkesin görevidir.’

27 ŞUBAT ÇAĞRISINA DESTEK

Sayın Abdullah Öcalan'ın 'Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı’ da Kürt dilinin özgürlüğü ve özgürlüğü tartışmalarını güçlendirdi. Bu tarihi çağrının sonuna kadar arkasındayız ve Kürt ulusunun dil, kültürel, siyasal, hukuki ve özerklik haklarının pazarlık meselesi olmadığını, bu hakların kullanılmasının önündeki tüm engellerin kaldırılması gerektiğini, özgür, demokratik ve barışçıl bir toplumun kurulması için Kürt dilinin statüye kavuşturulması ve eğitim dili olması gerektiğini söylüyoruz. Elbette bunun gerçekleşmesi için Sayın Abdullah Öcalan'ın barışın ve demokratik toplumun tesisi için özgürce, serbestçe hareket edebilmesi, çalışabilmesi gerekiyor. Bunun için en uygun koşullar hazırlanmalı, Kürt ulusunun kimliği, değerleri, hakları, özellikle Kürt dili ve Kürtlerin özyönetim statüsü siyasal ve hukuki olarak tanınmalı, anayasa ve yasalarla güvence altına alınmalıdır. 

'KÜRT DİLİ MÜCADELESİNİN YENİ BİR AŞAMASINI BAŞLATIYORUZ'

Sayın Öcalan'ın tecridi ile Kürt ulusunun bütün değerlerinin tecrit edilmesinin, özellikle de Kürt dilinin tecrit edilmesinin doğrudan ilişkili olduğunu çok iyi biliyoruz. Bunun için Kürt dilini koruma ve geliştirme mücadelemizi her zamankinden daha fazla büyütecek ve yaygınlaştıracağız. Bu amaçla tüm Kürt dili kurumları, partileri, kurumları, alanları, yapıları ve çeşitli Kürt ve demokratik çevreleri gibi bizler de 'Kürtçeye Statütü, Kürtçe Eğitim' sloganıyla Kürt dili mücadelesinin yeni bir aşamasını başlatıyoruz.

YAPILACAK EYLEM-ETKİNLİKLER

Bu gerçeklere dayanarak; 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı vesilesiyle, 4 Mayıs - 1 Haziran tarihleri arasında Kürdistan'ın tüm bölgelerinde ve Türkiye'de kutlayacağız. Toplum içinde çeşitli mücadeleleri, çalışmaları, programları ve faaliyetleri örgütleyeceğiz. Eylemlerimizi bütün ilçelere, köylere, mahallelere, sokaklara, evlere, gençlere, çocuklara, üniversitelere, esnafa ve diğer bütün alanlarda örgütleyeceğiz. Bu kapsamda yürüyüşler, kitlesel duyurular, bildiri çalışmaları, Kürtçe pankart ve billboard çalışmaları, halkla ve tüm kurumlarla toplantılar, forumlar, halk kürsüleri, çadırlar, tiyatro, Kürtçe kitap fuarları, paneller, sempozyumlar, çalıştaylar, konferanslar, konserler gerçekleştirilecek. Dijital alanda çeşitli etkinlikler, yerel yönetimler/belediyelerle birlikte programlar, Meclis'te, diplomatik faaliyetler vb. konularda eksiksiz ve kapsamlı bir plan hazırlamıştır. Özellikle Kürtçeye statünün, Kürtçe eğitimin, Kürtçenin önündeki bütün yasal ve fiili engellerin kaldırılması, Kürtçe yer adlarının ve Türkçeleşmiş şeylerin iadesi talebinin gerçekleşmesi mücadelesini, ayrıca Kürdistan'ın bütün parçalarında ve Kürtlerin yaşadığı her yerde Kürtçe kurumların örgütlenmesi ve öğretilmesi bilincini yaygınlaştıracağız.

'15 MAYIS KÜRT DİL BAYRAMI KUTLU OLSUN'

Bu hedef, vizyon ve inançla, özgürlükçü, barışçı, demokratik ve insani tüm hareket, parti, kurum ve çevrelere çağrıda bulunuyoruz. Özellikle Kürdistan'ın dört bir köşesinde ve dünyanın dört bir yanında yaşayan kadınlara, gençlere, siyasetçilere, aydınlara ve tüm Kürtlere çağrıda bulunuyoruz. Gelin Kürt dili etrafında ulusal birliğimizi kuralım; Her günü Kürtçe dil bayramı ve kutlaması yapalım; Kürt dilini koruma ve geliştirme mücadelesini her zaman ve her yerde yükseltmek ve yaygınlaştırmak, Kürtçeye tüm toplumsal ve yaşam alanlarında statü kazandırmak, onu eğitim, mücadele, çalışma, iletişim ve yaşam dili haline getirmek; Her evi, her köyü, her sokağı, her mahalleyi, her kampı, her çevreyi Kürt okulu, üniversitesi haline getirelim. Bu duygu ve düşüncelerle, 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı,  kutlu olsun!”
 
Açıklama atılan slogan ve alkışlarla sona erdi.