Küçük Cilo alanında Türk ordusunun 'patlayıcıları'

Türk ordusunun 19 Mayıs'ta Skorsky helikopterler ile Küçük Cilo alanına içinde zehirli gazların olduğu bir patlayıcı indirdiler. Bu patlayıcı Türk devletinin gerilla alanlarında işlediği savaş suçlarını gözler önüne seriyor.

Türk devletinin Zagroslar’da yürüttüğü işgal saldırılarına karşı gerillanın yürüttüğü direnişin savaş mevzilerinden biri de Zap alanına bağlı Küçük Cilo bölgesi. Komutan Bawer Dendar ve Ronahi Axin öncülüğünde yürütülen direnişte Türk ordusu ile gerilla güçleri arasında 40 gün süren şiddetli çatışmalar yaşandı. Küçük Cilo alanının savaş tünellerinde ve arazisinde gerillanın Türk ordusuna karşı yürüttüğü mücadele Melsa, Rüstem, Çiyager, Andoklarla birçok kahramanlığa tanıklık etti. Türk ordusu 40 gün boyunca özellikle gerillanın küçük Cilo alanındaki savaş tünellerine yönelik insanlık dışı yöntemler kullanarak savaş suçu işledi. Türk askerleri ve çetelerinin tüm saldırılarına karşı hem savaş tünellerinde, hem de dışarıdan yapılan eylemlerle direnen gerillalar, 40 gün boyunca burada soluksuz bir mücadele yürüttü.

Türk ordusu 19 Mayıs 2021 tarihinde tekrar kobra helikopterlerin desteği ve skorskyler ile Küçük Cilo savaş tünellerine indirme yaptı. Türk ordusunun helikopterlerden indirdiği bu sefer askerler değil, patlayıcılarıydı. Gerilla ile göğüs göğüse savaşmaya cesaret edemeyen Türk askerleri artık gerillanın arazisine dahi inemez hale gelmişti. 19 Mayıs tarihinde Türk ordusu Skorsky helikopterleri ile Küçük Cilo savaş tünellerinin pencerelerine halatlar ile içinde zehirli gazların olduğu bir patlayıcı indirdiler. Patlayıcılar daha sonra gerillaların eline geçti. İçinde şiddetli patlayıcıların ve zehirli gazların olduğu bu madde Türk ordusunun gerilla alanlarında işlediği savaş suçlarını gözler önüne seriyor.

HPG gerillası Êrîş Andok ele geçirilen patlayıcıya ilişkin şunları dile getirdi: "19 Mayıs'ta saldırı ve Skorsky helikopterlerinin hareketliliği oldu. Bu patlayıcıyı savaş tünellerimize atmaya çalıştılar. Biz henüz ne tür bir patlayıcı olduğunu tespit edemedik. Düşman bu patlayıcıyı Skorksy helikopterlerinden halatlar ile savaş tünellerimizde yer alan çatışma pencerelerine attı. Fakat bu yöntemle sonuç alamadılar ve bu patlayıcı elimize geçti. Zaten bu patlayıcının üzerinde en hassas patlayıcı maddelerden olan korteks sarılıydı. Bu da en ufak bir darbede patlayan bir madde. Bu maddenin ne olduğunu araştırıp paylaşacağız."