Koronavirüsle, göç tersine döndü

Koronavirüs pandemisiyle birlikte Hakkari ve Van’da birçok aile yıllar önce terk ettikleri köylerine geri döndü. Köye dönüşlerin hızlanmasıyla birlikte, insanlar köylerinde ev yapmaya ve tarımla uğraşmaya başladı.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de ve Kuzey Kürdistan’da koronavirüs salgını yayılmaya ve can almaya devam ediyor. Türk devletinin Türkiye ve Kuzey Kürdistan’da koronavirüs salgına karşı yeterli tedbir almaması nedeniyle halk tedbirini kendi alıyor. Bu tedbirlerle birlikte birçok aile şehirlerden köylerine yeniden göç etmeye başladı.

1990’lı yıllarda köylerinden zorla göç ettirilen bazı aileler, koronavirüs salgınının yayılması ile yeniden köylerine geri döndü. Köye dönüşlerin en yoğun yaşandığı yerlerin başında ise Hakkari geliyor. Hakkari merkezden köylerine geri dönen aileler, köylerinde yeniden ev yaparken, bağ ve bahçelerini de ekmeğe başladılar. Hakkari merkeze bağlı Çemialekanan, Xelila, Bekopı, Xenanis, Sumanis, Kotanis gibi onlarca köye dönüşler hızlandı.

Van merkez ile İpekyolu, Tuşba, Edremit ve Erciş ilçe merkezlerinde oturan yüzlerce aile de köylerine geri döndü. Köylerine dönen insanlar, şehir merkezlerinin çok kalabalık olduğunu ve koronavirüs salgının giderek arttığını belirterek, köylerin hem doğal hem de sakin olduğu için geri döndüklerini belirtiler.