Konalga’nın çilesi bitmiyor: Korucular halka ait yaylaları sattı

Çatak’a bağlı Konalga mezrasında daha önce halkın lojmanlarına çökerek köyü boşaltmalarını isteyen korucular, şimdi de halka ait yaylaları parsel parsel Şırnaklı koruculara sattı.

Van’ın Çatak ilçesine bağlı 12 köy, 1998 yılında Bülent Ecevit hükümeti döneminde Köy-Kent Projesi kapsamında Konalga Köyü’nde birleştirildi. 12 köyün birleştirilmesi ile meydana gelen köyde aynı yıl inşaatlar da başladı. 2000 yılında tamamlanan 383 konuta yerleştirilen köylülere, 20 yıl bu konutlarda ikamet etmeleri halinde kendilerine tapularının teslim edileceği ve ardından konut paralarının ödenmeye başlanacağı söylendi. Köylüler, istemedikleri halde Türk Jandarması marifetiyle bu konutlara yerleşmek zorunda kaldı.

 KORUCULAR HALKA AİT KONUTLARA ÇÖKTÜ

1990’larda “Şimşekler Taburu” olarak bilinen korucuların başında yer alan Yahya Özbek, 2014 yılında Konalga köyüne muhtar seçilince konutların boşaltılması için harekete geçti. Özbek, sık sık heyelan meydana geldiği gerekçesiyle bölgeyi afet bölgesi ilan ettirdi. Bunun üzerine köylüler, Van Valiliği, Kaymakamlık ve ilgili kurumlara dilekçe yazarak bölgede tarım ve hayvancılık yaptıklarını ve başka yere göç etmelerinin mümkün olmadığını bildirerek, boşaltma kararının iptalini istedi ancak yetkililerden herhangi bir cevap alamadı.

 ŞİMDİ DE HALKA AİT YAYLALARI SATTILAR

Korucular uzun yıllardır sömürdükleri ve adeta çöktükleri Konalga köyünde, şimdi de köylülerin yıllardır tarım ve hayvancılık yapmak için kullandıkları yaylalarına göz dikti.

Korucubaşı Salih Özbek’in muhtar olan kardeşi korucu Yahya Özbek söz konusu araziyi önce tapu kayıtlarına yol olarak tashih etti. Aradan bir yıl geçtikten sonra araziyi usulsüz bir biçimde 800 bin TL karşılığında  Şırnaklı koruculara sattı.

Korucuların halkın arazilerini sattığı Kiçanlar, 1990’larda ellerine silah alan ve Mehmet Ağar’a yakınlıklarıyla tanınıyor. 

KÖYÜMÜZÜ TERK ETMEYECEĞİZ

Konuyla ilgili görüştüğümüz köylüler, bölgeye HES yapılacağını söyledi. Bunun için de uzun süredir korucular eliyle faaliyet yürütüldüğünü ifade eden köylülere göre; kendilerine yönelik baskının altında büyük bir rant isteği yatıyor.

Yeşil doğası ve zenginlikleriyle bilinen ve yıllardır devletin hedefinde olan Konalga halkı, sonuna kadar mücadele edeceklerini ve köylerini terk etmeyeceklerini söyledi.