Komi: Meclisin feshiyle ihaleler yandaşlara peşkeş çekilecek

Gasp edilen Van Büyükşehir Belediye Meclis Sözcüsü Cemil Komi, belediye meclislerinin feshiyle birlikte kayyumların doğrudan temin ve ihale süreçlerini yandaşlara peşkeş çekeceğini söyledi.

Amed, Van ve Mardin Büyükşehir belediyelerinin 19 Ağustos’ta işgal edilmesi ve halk iradesinin gasp edilmesinin ardından tepkiler sürüyor. Halkın seçtiği belediye başkanlarının yanı sıra, belediye meclislerinin feshedilmesi ile her şey bir tek kişinin insafına bırakıldı. Memurlardan oluşan 11 kişilik daimi encümenlik kuran Van Valisi Mehmet Emin Bilmez'in ilk icraatı yolsuzluk ses kaydı ortaya çıkan Ülker Cem Kaplan’ın VASKİ Genel Müdürü olarak atamak olmuştu.

Feshedilen Van Büyükşehir Belediye Meclis Sözcüsü Cemil Komi, "Büyükşehir Meclis 19 Ağustos’ta toplanacaktı ve o gün kayyum atandı. Meclise gittiğimizde ‘Meclis yetkileri daimi encümene devredilmiştir’ denildi ve böylelikle Büyükşehir Yürütme Organı olan Meclis feshedildi. 71 encümenimiz vardı. 24 AKP’liydi. Daimi Encümenler 11 kişiden oluşuyor ve tamamen bürokratlardan seçildi.

Halka hesap vermeleri söz konusu bile olamaz. Doğrudan teminler ve ihaleler peşkeş çekilecek. Daimi Encümenler 5 Encümenler, 1 Belediye Başkanı, 5 bürokrattır yani memurdur. Artık işler bunlar üzerinden yapılacak. Kayyum dönemi eski daire başkanlarını yeniden göreve getirdiler" dedi.

‘HALKTAN KOPUK BELEDİYECİLİK OLMAZ’

Kayyumların 31 Mart’ta yarım kalan peşkeş işlerini tamamlayacaklarını söyleyen Komi konuşmasını şöyle sürdürdü: "Ben Belediye Meclis Başkan Vekiliydim. Van’ın farklı seslerinin bir araya getirildiği bir meclisimiz vardı. Toplumun bütün kesimleri ile karar alıyorduk. Meclisin amacı da buydu, günlerce tartışmanın ardından sonra kararlar alıyorduk.

Belediye eşbaşkanlıklarımızdan ziyade daha güçlü meclis öngörüyorduk, ne kadar güçlü meclis o kadar güçlü eş başkanlık demekti. Şu anda kapalı odalarda suni gündemlerle, keyfi uygulamalarla yönetmek isteyecekler. Halktan kopuk, halka rağmen bir şey yapamazsınız. Meclis halkın seçtiği kişilerden oluşuyordu. Meclisin bir fonksiyonu kalmadı. Ne kadar haksız, hukuksuz bir karar aldığı ortada. Daha önce yaşanan pratikler orada, yanlış şeyleri deneye deneye doğru bir şey çıkmaz. Bizler haklıyız ve mutlaka kazanacağız."