Kobanê'de yarın Jineoloji çalıştayı düzenleniyor

Kuzey-Doğu Suriye'de önemli çalışmalara imza atan Jineoloji, yaptıkları saha araştırmaları sonucu tespit ettikleri sorunlara ilişkin yarın Kobanê'de bir çalıştay düzenliyor.

 

Kadın ile toplum alanında önemli çalışmalara imza atan Jineoloji bilimi, özellikle Kuzey-Doğu Suriye'de etkili çalışmalar yapmaya devam ediyor.

Kadın eksenli bir perspektifle etik, estetik, sağlık, eğitim, sağlık, politika, ekonomi ve ekoloji gibi 8 ayak üzerinde önemli çalışmalar yapan Jineoloji bilimi, dünyanın da dikkatini çekmeye devam ediyor.

Özellikle Kuzey-Doğu Suriye'de son birkaç yılda önemli araştırmalara ve çalışmalara imza atan Jineoloji, Rojava Üniversitesi'nde bölüm olarak kurumsallaşarak akademiye ilk adımını attı.

Çalışmalarını çeşitli alanlarda devam ettiren Jineoloji Komitesi, yarın Kobanê'de bir çalıştay düzenliyor. Çalıştaya ilişkin ANF'ye konuşan Fırat Bölgesi Jineoloji Komitesi Üyesi Raperîn Eldemir, şimdiye kadar Fırat bölgesinde birçok farklı konu ve farklı ölçeklerde araştırmalar yaptıklarını ve yarın düzenleyecekleri çalıştayın da bu araştırmalar sonucu bir ihtiyaç olarak tespit edildiğini kaydetti.

Raperîn Eldemir, Jineoloji çalışmalarının sadece teorik ve akademik bir çalışma olmdığına dikkat çekerek, "Jineoloji çalışmalarımız temel olarak iki ayak üzerinde yürümekte. İlki Jinelojinin eğitimi, aktarımı ve geliştirilmesi diğeri ise bu kapsamda yaptığımız sosyolojik araştırmalar oluşturuyor. Bu araştırmalar bölge bölge yapılmakta ve çıkan sonuçlar kitap ve döküman haline getiriliyor" diyor.  

Bölgede savaşla birlikte bir alt üst oluşun yaşandığını hatırlatan Raperîn Eldemir, bunun birçok farklı sorunu gün yüzüne çıkardığını söyledi. Raperîn Eldemir, "25 Eylül'de toplumsal cinsiyetçiliğe karşı düzenleyeceğimiz bir çalıştayımız var. Bu çalıştayda şimdiye kadar bölgede yaptığımız araştırmaların tespit ettiği bir ihtiyaç olarak ortaya çıktı" diye belirtiyor.

Çalıştayın tüm Fırat bölgesini kapsadığını belirten Raperîn Eldemir, çalıştayın temel dört temel gündeminin olduğunu belirterek, "Çalıştayda toplumsal cinsiyetçilik, erken yaşta evlilikler, kadına yönelik şiddet ve jineolojinin sunduğu çözüm önerileri başlıklarında sunumlar yapılacak. Bizim çalışmalarımızın esası zihniyet değişimi ve dönşümünü esas aldığı için bu çalıştay bölgede bizim için bundan sonra yapabileceklerimiz hakkında bizim için bir ayna gibi olacak" dedi.