Kira fiyatları Amedlileri isyan ettirdi

Kira fiyatlarının artış gösterdiği bu zamanlarda Amedliler yaşadıkları zorlukları “bu pahalılıkla yaşamak çok zor. Ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız” diyerek anlattı.

Ekonomik krizin giderek derinleştiği, buna paralel olarak da enflasyonun yükseldiği Kürdistan ve Türkiye’de, emlak sektörü de her geçen gün daha fazla etkileniyor. Kiralar fahiş meblağlara dayanırken, kiracılar isyan ediyor. Amed’de de durum neredeyse her yerdekiyle aynı.

Amed’de emlakçılık yapanlar ve kiracı olanlara ev fiyatlarını sorduk.

Emlakçı Aziz Keleş, yıllardır emlak sektöründe olduğunu, hiçbir yıl olmadığı kadar bu yıl fiyatlarda artış yaşandığını söyledi. Keleş, bu durumdan sistemin payı olduğu kadar, emlak sektörünün ve mülk sahiplerinin de payı olduğunu belirtti.

EMLAKÇILARIN DÜRÜST OLMASI LAZIM

Nerede olursa olsun barınmaya ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Keleş, şöyle devam etti: “Dar gelirli olan insanların şu aşamada herhangi bir yerde ev olanağı artık yok. Malum, bölge çok nüfuslu bir aile yapısına sahip. O yüzden de insanlar kendilerini emekçi semtlere atmak zorunda kalıyor. Bu semtlerde de kira bedelleri en az 800 ila bin 500 Türk lirası arasındadır. Buna faturaları ve mutfak masraflarını da eklersek, bir asgari ücret bunları karşılamıyor. Son zamanlarda sistemin ekonomi politikalarının yanı sıra toplumdan da kaynaklanan vicdansızca bir kira yükseltme durumu var. O yüzden öncelikle biz emlakçıların dürüst olması lazım. Bir kiracının maddi durumuna ve semtin konumuna bakarak fiyat belirlememiz gerekir. Kira bedeli 2 bin lira olan bir evi, 3 veya 4 bin liraya yükseltirsek haksızlık yapmış oluruz.”

ZAMLAR ESNAFI ÇOK ETKİLİYOR

Kiracı olan esnaf Recep Özalp ise, salgın zamanında bile kiracıların mağdur edildiğini vurgulayarak, “Salgında bile yüzde 100, yüzde 150’ye varan zamlar yapıldı. Örneğin buradaki dükkan ve ev kiraları, geçen yıl 700-800 lira arasında değişirken, bugün 2 bin 500 liradır. Mülk sahipleri eski kiracıları çıkarıp fiyatı yükseltmek için yeni kiracılar alıyor. Bu zamlar, biz esnafları her halükarda etkiliyor. Şu an kesinlikle kazanamıyoruz. Çok büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Çocuklarımıza birkaç ekmek almak bile bize yeterli gelecek bir zamanı yaşıyoruz. Artık birikim yapmak bizim için hayal olmuş. Asgari ücretle geçinmek veya bu pahalılıkla yaşamak çok zor” diye konuştu.  

MAAŞIM HİÇBİR ŞEYE YETMİYOR

Kirada oturduğunu ve ekonomik olarak çok zorlandıklarını söyleyen Hatun Güldalı da zamlardan muzdarip. Güldalı, kiraların 2-3 bin lira arasında olduğunu ifade ederek, şunları paylaştı: “İnsanların maaşı ne kadardır ki kiraya versinler? İnsanlar asgari ücret alıyor. Bu parayı kiraya mı, faturalara mı yoksa mutfak masrafına mı versinler? Su faturası geliyor 150-200 lira. Elektrik faturası geliyor 400 lira. Bunları ödeyemiyoruz. O yüzden kira ve fatura ücretlerinin düşmesi gerekiyor. Benim yaşlılık maaşım faturalara gidiyor. Bana hiçbir şey kalmıyor.”

KİRA VE FATURALARA ZAM GELMESİN!

Kira ve faturalara zamların gelmesini istemeyen Mekiye Bozkurt ise, “Zamlardan dolayı bir şey alamıyoruz. Bir kilo peynir 60-70, bir kilo domates 10 lira, patates 9 lira, 5 kilo yağ 200 lira olmuş. O yağ bize bir ay bile yetmiyor. Artık ne bir meyve alabiliyoruz ne de başka bir şey. Dört öğrencim var. Bunların masraflarını nasıl karşılayayım? Zaten işsizlerimize iş yok, çalışanlar da karın tokluğuna bile çalışamıyorlar, ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız” şeklinde konuştu.