KCK, Irak cumhurbaşkanı seçilen Reşid'i kutladı

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, Irak cumhurbaşkanı seçilmesi vesilesiyle Dr. Abdullatif Reşid’i kutladı. KCK, “Sayın Latif Reşid hem Irak halkının ve hem de Kürt halkının yaşadığı sorunların demokratik çözümünde büyük katkılarda bulunacaktır" dedi.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, Dr. Abdullatif Reşid’in Irak cumhurbaşkanı seçilmesi dolaysıyla yazılı bir açıklama yaptı. KCK, “Seçimler üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen geç de olsa parlamento tarafından Irak cumhurbaşkanının belirlenmesini olumlu ve önemli görüyoruz. Cumhurbaşkanı seçilmesinden dolayı sayın Dr. Abdullatif Reşid’i en içten duygularımızla kutluyor, görevinde başarılar diliyoruz. İnancımız o ki sayın Latif Reşid hem Irak halkının ve hem de Kürt halkının yaşadığı sorunların demokratik çözümünde büyük katkılarda bulunacaktır” dedi.

“Sayın Abdullatif Reşid, Kürdistan halkının özgürlüğü için önemli hizmetlerde bulunan ve Kürdistan halkı tarafından sevilen ve sayılan değerli bir şahsiyettir” denilen açıklamada. “Kürdistan halkı; kendisini yurtsever duygulara sahip, Kürt halkının özgürlüğü için hizmetlerde bulunmuş, özgürlük mücadelesine önemli katkıları olan aydın bir insan olarak tanımaktadır. Irak cumhurbaşkanı seçilmesi, sayın Dr. Latif Reşid’in Irak’ın tüm halkları tarafından da değer verilen bir şahsiyet olduğunu ortaya çıkarmıştır. Şüphesiz Dr. Latif Reşid’in Irak cumhurbaşkanı seçilmesi kendisine büyük sorumluluklar yüklemiş ve beklentiler de oluşturmuştur. Biz, sayın Dr. Latif Reşid’in hem Kürdistan halkına hem de Irak’a önemli hizmetlerde bulunacağına dair beklentilerimizi ifade etmek istiyoruz. Kürt Özgürlük Hareketi olarak görevinde başarılar dilerken desteğimizin de yanında olduğunu belirtiyoruz” diye belirtti.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı açıklamasında şu hususlara da yer verildi:

“Irak cumhurbaşkanlığı görevini ilk üstlenen kişi merhum Mam Celal Talabani’dir. Mam Celal, yaşamı boyunca Kürdistan halkının özgürlük mücadelesi ve birliği için çalışmıştır. Irak cumhurbaşkanı seçildikten sonra Irak’a da önemli hizmetlerde bulunmuştur. Dr. Abdullatif Reşid de Mam Celal gibi hem Kürdistan halkına önemli hizmetlerde bulunmuş hem de Irak cumhurbaşkanı olmasıyla Irak ve bölge halklarının sorunlarının çözümü için çaba sahibi olacağını göstermiştir. Zaten sayın Reşid, Mam Celal’i yakından tanımış onunla dostluk kurmuş ve birlikte çalışmıştır.

Kürt halkı, kader tayin edici tarihi bir süreçten geçmektedir. Ağır bedellerle yürütülen bu tarihsel mücadele sonunda halkımız, büyük kazanımlar elde etmiş ve özgürlüğünü bütünüyle sağlayacak demokratik birlik içerisinde Ortadoğu halklarıyla ortak bir yaşam kuracak aşamaya gelmiştir. Kürdistan halkının beklentisi, bu mücadelenin başarıya ulaşması için herkesin sorumluluk alması ve buna katkı yapmasıdır. Biz, yurtsever duygulara sahip ve halkın özgürlük mücadelesine bağlı olan sayın Dr. Abdullatif Reşid’in Kürdistan halkının bu beklentilerine cevap olmanın arayışı içinde olacağına ve yapacağı çalışmalarla Kürdistan halkının özgürlük davasına önemli katkılar sunacağına inanıyoruz.

Irak halkının ve bölge halkının da siyasi sorumluluk üstlenmiş şahsiyetlerden beklentileri vardır. Hem Irak’ta hem de bölgede önemli sorunlar yaşanmaktadır. Bu sorunların çözümü için çaba sahibi olmak ve sorunların çözümüne katkı sunmak çok önemlidir. Sömürgeci ve işgalci egemen güçler Irak ve Ortadoğu’da hakimiyetlerini kurmak, siyasi ve ekonomik rant elde etmek için milliyetçi ve mezhepçi yaklaşımlar geliştirmekte ve bu şekilde bölgenin sorunlarını derinleştirmektedirler. Irak ve Ortadoğu’daki sorunlar ise ancak demokratikleşmeyle çözülebilir.

İnkar ve imha zihniyetini terk etmeyen soykırımcı sömürgeci Türk devleti, Kürdistan Özgürlük Mücadelesini bastırmak ve Kürt soykırımını gerçekleştirmek için her yerde saldırı halindedir. Bu kapsamda Başûrê Kurdistan ve Irak’a da işgal saldırıları yapmakta, Misak-ı Milli hedeflerine ulaşmaya çalışmaktadır. Türk devleti, Başûrê Kurdistan’ın birçok yerine girmiş ve işgal etmiştir. Bu işgalini daha da genişletmek istiyor. Çünkü Türk devletinin amacı Kürdistan’ı işgal etmek, Kürt halkını soykırımdan geçirmek, Misak-ı Milli sınırlarına ulaşarak bölgede hegemonya kurmaktır. Türk devletinin işgalciliği ve saldırıları en başta Irak ve Başure Kürdistan’ın egemenliğine ve demokratik birliğine yapılmış aleni bir saldırıdır. Kürt Özgürlük Hareketi olarak Kürdistan halkının davasını savunmak ve özgürlüğünü sağlamak için bu sömürgeci ve işgalci güce karşı mücadele etmekteyiz. Bizim ve Kürt halkının, Irak cumhurbaşkanı başta olmak üzere Irak yönetiminden beklentisi Türk devletinin bu işgalci ve soykırımcı, bölge halklarını boyunduruk altına almayı hedefleyen Yeni- Osmanlıcı siyasetine karşı tutum almaları ve buna karşı durmalarıdır.

Bir kez daha cumhurbaşkanı seçilmesi vesilesiyle sayın Dr. Abdullatif Reşid’i kutluyoruz. Bu görevin Kürdistan, Irak ve bölgemiz açısından olumlu olacağına, Kürdistan halkının ve bölgemizdeki sorunların çözümüne katkı sunacağına inanıyoruz.”