KCK: Depremzedelere devletten beklemeden yardım edilmeli

Xoy merkezli depreme ilişkin açıklama yapan KCK, “Devletten beklemeden halkımız ve örgütlü kurumları ihtiyacı olanların her türlü ihtiyacını karşılayabilmelidir” dedi.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, Rojhilat’ta gerçekleşen depreme ilişkin yazılı açıklama yaptı. KCK açıklamasında şu hususlara dikkat çekildi:

“Doğu Kürdistan’da Xoy merkezli bir deprem olmuş, bundan Bakur Kürdistan’da Van ve ilçeleri de etkilenmiştir. Başkale başta olmak üzere Özalp ve Saray ilçeleri de sarsıntı yaşamıştır. Doğu Kürdistan’da yüzlerce yaralı olduğu bildirilmektedir. Ne kadar insanın öldüğü belli değildir. Başkale’de en az 10 insanımız yaşamını yitirmiş, onlarcası da yaralanmıştır. Bakur ve Doğu Kürdistan’daki depremde yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara da acil şifalar diliyoruz.

Devletlerin yeterli tedbiri ve hazırlığı olmadığından deprem ve sel felaketlerine anında müdahale yapılmamaktadır. Bu açıdan doğal afetlerde hemen o alandaki halk örgütlenmeli ve afete uğrayanlara yardım etmelidir. Anında müdahalenin en etkili yardım olduğu bilinerek halkımız hemen harekete geçmelidir. Toplumsallığı en derin ve kapsamlı yaşamış Kürt halkında bu dayanışma kültürü vardır. Halkımız bir afet gerçekleştiğinde hemen harekete geçmekte, ahlaki ve vicdani toplumsal sorumluluğunu yerine getirmektedir. Nitekim Van’da gerçekleşen depremde ilk önce komşuları ve yakın köyler müdahale etmiştir.

Bu ağır kış günlerinde deprem olan yerlerde yaşamın çok zorlayıcı olduğu bilinmektedir. Bu açıdan halkımızın evi yıkılan ve hasar görenlere derhal yardım etmesi önem arz etmektedir. Toplumsal dayanışmanın saramayacağı yara yoktur. Bu açıdan bu tür durumlarda esas dayanışma ve yardım halkımız tarafından yapılmalıdır. Devletten beklemeden halkımız ve örgütlü kurumları ihtiyacı olanların her türlü ihtiyacını karşılayabilmelidir. Toplumun dayanışma gücünün devletten geleceklerden çok daha fazla olacağı bilinciyle hareket edilmelidir. Özellikle ilk yardımlarda komşuların ve yakın yerlerin rolü çok önemlidir.

Halkımız hem Rojhilat Kürdistan hem de Bakur Kürdistan’da örgütlü kurumlarıyla zorluk yaşayan yerlere yardımlarını sunmalıdır. Zaten halkımız da devletten değil, komşularından ve kendi halkından destek bekler. Anlaşılıyor ki, Doğu Kürdistan’da hasar daha büyüktür. Bu açıdan Doğu Kürdistan halkımız da örnek bir dayanışma örneği sergileyerek insanlarımızın zorluklar içerisinde yaşamasının önüne geçmelidir. Kuşkusuz Kürdistan’ın tüm parçalarındaki ve yurtdışındaki halkımız da depremden zarar görenlere gereken desteği vermelidir.

Kapitalizmin öldürdüğü toplumsallık halkların dayanışma kültürüne, ahlakına ve vicdanına saldırı olmaktadır. Kapitalist modernitenin bireyciliği ve maddiyatçılığına karşı Kürt toplumunun tarih boyu yarattığı güçlü toplumsallıkla karşı konulmalı; böylece halkımızın bu en büyük direnç kaynağı ile olası her tür afetler karşılanmalıdır.

Yaşamını yitirenlere Allah’tan rahmet, yaralıların da bir an önce sağlıklarına kavuşmalarını diliyoruz.”